Parcul Naţional Munţii Apuseni

Parcul Naţional Munţii Apuseni
 
 

Am ales acest obiectiv pentru ca este unic în România, atat prin diversitatea faunei, florei si a vegetatiei, cat si prin unicitatea obiectivelor turistice, cum sunt pesterile, cheile, ghetarii, avenele, defileurile, crestele, cascadele, cetatile si poienele.

De ce ai ales sa ne povestesti despre Parcul Național Munții Apuseni?

Munții Apuseni sunt in Transilvania, in Carpații Occidentali. Cel mai înalt vârf este Curcubăta Mare (cunoscut si ca Vârful Bihor) aflat la o altitudine de 1849 de metri.  În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri. Sunt compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, de aceea se explică numărul foarte mare de peșteri existente în zonă.

Era intr-o dimineata de vara, luna iulie (2012), ne trezisem cu "noaptea-n cap" pentru ultimele retusuri, dupa care pornisem spre destinatie – Padis -Glavoi (La Grajduri), judetul Bihor. 

Pentru inceput destinatia a fost Oradea, deoarece trebuia sa mai "culegem" alti iubitori de munte si sa cumparam harta pentru a ne usura traseul. La destinatia propriu zisa ajunsesem doar seara, destul de tarziu. Cum am ajuns ne-am instalat corturile si am planificat ce traseu vom parcurge urmatoarea zi.

De dimineata ne-am hranit, pentru a avea destula energie pentru intreg traseu si ne-am pus cateva provizii si multe lichide, dupa care am pornit spre o noua aventura:

Traseul 6: Circuitul Galbenei. Timp de mers: 10-11 ore

Acesta este un traseu clasic si un simbol al Padisului. Ca aproape toate traseele, are mai multe variante de abordare, in functie de locul de campare sau de punctul de acces in perimetru.

Noi am abordat varianta dinspre "Grajduri", unde am si campat. Relieful este unul carstic, bine dezvoltat, alcătuit din pesteri (Pestera Ursilor, Pestera Meziad), chei (Cheile Turzii), defilee (Defileul Mureșului). Altitudinile nu depășesc 2.000 m. Munții Apuseni sunt traversați de mai multe râuri, existând și o serie de lacuri formate.

Vegetația si fauna este predominata de o larga diversitate a speciilor de plante si animale de o frumusete aparte. Padiș este o zonă turistică din sud-estul județului Bihor in Munții Apuseni, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, ce prezintă un platou străbătut de o amplă rețea hidrografică.

Cui ai recomanda sa viziteze Parcul Național Munții Apuseni?

Eu cred ca merita sa exploram fiecare colțișor din România, deoarece avem o tara minunata care de fiecare data când descoperim ceva nou ne taie răsuflarea și pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o descopere și sa-i admire frumusețea.

Parcul Național Munții Apuseni cuprinde: chei, peșteri, avene, poieni, puncte de belvedere, creste, defilee, ghețari

- Peștera Piatra Altar, Cheile Galbenei, Cetățile Ponorului, Creasta Măgura Vânată, Poiana Florilor, Poiana Radesei, Cheile Someșului Cald, Peștera Padis, Peștera Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Ghețarul de la Vârtop, Poiana Ponor, Peștera Caput, Peștera Urșilor, Ghețarul de sub Zgarnesti, Groapa Ruginoasa, Avenul Bortig si multe altele.

Impresii si ponturi despre Parcul Național Munții Apuseni

Ghețarul de la Focul Viu - este o peșteră care adăpostește al treilea bloc de gheață fosilă ca mărime din ţară, cu un volum de aproximativ 25.000 m3, peștera fiind formata din doua săli deschizându-se la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa. Accesul la peștera se face printr-o galerie pe o scara de lemn (se poate vedea doar de la acea intrare joasa pentru siguranța dumneavoastră). Tavanul acestei săli mari este deschis printr-o fereastra naturala uriașă, în jurului prânzului prin aceasta fereastra pătrunde razele solare, care ajuta la "explorarea" mai amanuntita a ghetarului fosilizat.

Piatra Galbenei Piatra (1.243 m) este un versant situat în extrema sudică a Gropii de la Barsa. Partea sudică a versantului însă, este un abrupt calcaros de peste 200 m, cu largi privelişti, străjuind Poiana Florilor.

Poiana Florilor situându-se pe versantul ce coboară de sub abruptul Pietrei Galbenei până în Valea Galbenei, Poiana Florilor este constituită dintr-un grup de poieni ca nişte insule în pădurea de fag. Meritându-şi pe deplin numele, deoarece este un adevărat paradis în lunile de vară când sute de specii de flori inundă parcă pantele însorite.  

În partea de jos a poienii, la marginea drumului forestier pe Valea Galbenei este un izvor cu apă potabilă (unde am si făcut un popas de câteva minute pentru a ne răcori cu acea apa limpede si rece, numai buna de baut).

In Cheile Galbenei exista numeroase repezisuri si cascade datorate terenului accidentat, cea mai impresionanta dintre acestea este Cascada Evantai de aproxiamativ 7 metri inaltime (apa din aceasta cascada isi face aparitia dintr-o pestera, care face legatura cu Cetatile Ponorului), (ca sa ajungi la Cascada evantai in caz ca nivelul apei este ridicat trebuie sa mergeti pe lanturi – bine inteles ca noi am mers pe lanturi, chiar daca nivelul apei nu a fost ridicat si sa putut merge pe marginea Vaii Galbenei, doar pentru adrenalina).

Pana la Cetatile Ponorului se mai poate admira si avenul Bortig. Avenul este situat deasupra traseului subteran al Cetatilor Ponorului, accesul fiind însa împiedicat de blocul de gheata. Blocul de gheata pe care-l adaposteste avenul are volumul de 30.000 m3

Cetatile Ponorului sunt unul dintre cele mai mari complexe carstice din România, numit și Everestul speologiei române. Acestea sunt constituite din trei doline mari de stâncă, aflate într-o imensă depresiune împădurită, adâncă de 300 m, partea ei superioară având un diametru de peste 1 km, care deține 14 lacuri subterane. Culmile înconjurătoare care închid circular depresiunea sunt tăiate doar într-un singur loc de canionul Văii Cetăților. Pentru explorarea mai amănunțită (în întregime) a cetății necesita echipamente de speologie și alpinism.

Ce anume te-a impresionat cel mai mult la Parcul Național Apuseni?

Accesul în zonă se poate face pe următoarele poteci marcate:
• Cabana Vlădeasa - Padiș
• Stâna de Vale - Padiș
• Ic Ponor - Padiș
• Pietroasa -Padiș
• Șaua Vârtop - Padiș
• Arieșeni - Padis 16 km
• Gârda de Sus - Padiș
• Peștera de la Scărișoara - Padiș

Cazare: cabane și locuri de campare;
Mâncare: meniul cabanei sau mâncare cumpărată;
Trasee: sunt nenumărate trasee, harta se poate achizitiona din magazinul de echipamente montane:Alpinexpe din Oradea sau de la posturile salvamont Bihor.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Cozma Anca si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Parcul National Apuseni

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers