Out of London – Windsor, Stonehenge şi Oxford

Out of London – Windsor, Stonehenge şi Oxford
 
 
 

Londra e imensă şi uimitoare şi ai nevoie de cel puţin o lună să o poţi vizita în totalitate. Pentru a simţi cu adevărat spiritul britanic, trebuie ca măcar pentru o zi să te depărtezi de oraş. Poţi să alegi din numeroasele oferte ale agenţiilor de turism sau să închiriezi un automobil, dacă eşti convins că ţi se potriveşte condusul pe stânga. Am ales o excursie de o zi cu autocarul (preţ140 lire/persoană), care a inclus vizitarea castelului Windsor, sitului de la Stonehenge şi a oraşului cu cea mai veche universitate din lume: Oxford.

Castelul Windsor (anul 1070)

Primul obiectiv, situat la doar o oră de centrul Londrei este cel mai mare şi cel mai vechi castel locuit din lume, dar nu de oricine, ci chiar de către regină. La Castelul Windsor poţi să vezi şi schimbarea de gardă asemănătoare cu cea de la Palatul Buckingham, având în plus avantajul că vei fi în primul rând. Se pot vizita foarte multe încăperi, printre care şi camera în care se află cadourile primite de Casa Regală, binenţeles, doar dacă stăpânul nu e acasă, fapt ce este semnalizat de drapelul reginei.

Castelul Windsor

Castelul Windsor

Castelul Windsor

Demn de vizitat este şi oraşelul Windsor, cu canale ce amintesc de Amsterdam, plin de lebede dar şi de vaporaşe turistice. De asemenea, dacă timpul îţi permite, există trasee ce înconjoară domeniul regal unde vei putea vedea acel lux britanic, cu terenuri de golf, gentlemeni călare pe cai pur-sânge, case de piatră luxoase, îmbrăcate în iederă.

Castelul Windsor

castelul windsor 

Ansamblul neolitic de la Stonehenge

Plecasem cu puţine aşteptări spre ansamblul neolitic de la Stonehenge, citind recenziile altora (aglomeraţie mare, doar nişte pietre, te bate soarele în cap), dar am fost plăcut impresionat de vizită, poate şi pentru faptul că au fost foarte puţini turişti, iar vremea a fost excelentă. Ghidul a explicat că în lunile de vară numărul de turişti se înzeceşte, iar locul înconjurat de miile de vizitatori devine mai mic şi poate mai neimportant.

Stonehenge

Vacanță de primăvară la Berlin

Vacanță de primăvară la Berlin

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 160 Eur
vezi detalii »

Zona este foarte bine protejată contra asaltului turiştilor, accesul făcându-se cu autobuze speciale ce pleacă din noul centru expoziţional, aflat la 3 km depărtare de sit. Muzeul Stonehenge adăposteşte artefacte interesante, precum şi un sat neolitic complet reconstruit.

Stonehenge

Oxford – oraşul şi campusul universitar

Înfiinţată în 1096, Universitatea Oxford este, după unele surse, cea mai veche din lume. Închipuiţi-vă secolul XI în ţinuturile noastre, pe vremea cnejilor Gelu, Glad și Menumorut. Oraşul foarte pitoresc şi aerisit este tributar universităţilor din campus. Într-o zonă relativ restrânsă, în centrul oraşului se află numai puţin de 39 de colegii independente, la care se adaugă universitatea de stat, toate găzduind peste 17 000 de studenţi. Cea mai impresionantă clădire este Biblioteca Boldeină, având ca punct central o construcţie în formă de turn numită camera Radcliffe.

Petrece primăvara la Praga

Petrece primăvara la Praga

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 230 Eur
vezi detalii »

Oxford

Oxford

Pentru a înţelege spiritul britanic trebuie să ieşi din Londra mult prea cosmopolită, să vezi cămpiile verzi, iarba tăiată dimineaţa cât şi la prânz, casele luxoase cu domenii uriaşe, magazinele din oraşele mici de provincie, rămase neschimbate de cel puţin 100 de ani şi puburile în care se adună toată suflarea bărbătească a aşezării respective.

Oxford

Castelul Windsor

Închei cu vorbele ghidului foarte "british", adresate unui cuplu de coreeni care ajunsese cu 2 minute mai târziu decât ora stabilită – "Oameni buni....Noi avem reguli aici. Dacă nu am avea reguli ce am fi?.......Probabil am fi Franţa".

Tu ce alte obiective din afara Londrei ai vrea să vizitezi?

Bucură-te de primăvară la Londra

Bucură-te de primăvară la Londra

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București şi Timișoara
de la 185 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.