Ouarzazate – în vizită la Poarta Deșertului

Ouarzazate – în vizită la Poarta Deșertului
 
 
4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Există în lumea aceasta locuri menite să atragă atenția într-un mod mai discret, locuri care nu se bucură de o promovare intensă dar care reușesc să-ți intre la suflet tocmai pentru faptul că atunci când le descoperi din întâmplare, te fac să realizezi cât de mic ești în lumea asta mare. Un astfel de loc este Ouarzazate, un oraș marocan situat la Poarta Deșertului. Imaginează-ți numai cum e să îți lași pașii purtați prin Ksar-ul Ait-Ben-Haddou (un grup de clădiri construite din pământ și înconjurate de ziduri înalte, construcție specifică așezărilor pre-sahariene) iar apoi când ajungi pe culmea dealului să îți lași privirea purtată de gânduri deasupra Saharei, un abis auriu străbătut doar de berberii curajoși și ale lor cămile.

Privire catre Sahara

Studiourile Atlas

Când am pornit din Marrakesh spre Ouarzazate mă gândeam doar la orele pe care aveam să le petrec în autocar, dar drumul până acolo a fost încântător. Am traversat munții Atlas care uimesc cu peisaje spectaculoase, curbe periculoase și sate bine camuflate într-o întindere arămie. De cum te apropii de Ouarzazate, vei fi întâmpinat de Studiourile Atlas, un loc preferat de marii producători de la Hollywood pentru lumina bună de aici și figurația extrem de ieftină. Printre cele mai celebre pelicule filmate în Hollywood-ul Africii se numără și Lawrence of Arabia, Asterix & Obelix: Mission Cleopatra, Isus din Nazareth, Kingdom of Heaven și Gladiatorul.

Atlas Studio

După ce am vizitat studiourile Atlas, ne-am pornit spre hotel. Era seara iar soarele dădea semne că vrea să apună, motiv pentru care lumina avea o ușoară tentă roșiatică. Când am intrat în oraș am fost fascinată de arhitectura clădirilor de aici. Ma îndrăgostisem! Imi țineam fața lipită de geamul autocarului si admiram locurile prin care treceam, simțind aceeași bucurie pe care o avem în suflet pe când eram copil și așteptam să-l prind pe Moș când îmi lăsa cadoul sub brad. Imediat ce am ajuns la hotel, ne-am cazat și am plecat "glonț" să ne lăsăm bagajele în cameră după care am coborât și am luat-o la pas prin oraș. Totul în Ouarzazate e la superlativ, aer fierbinte, oameni veseli și relaxați, gata să te învețe câte ceva din tradițiile lor berbere iar dacă mai ai norocul să asculți imamul cum cheamă la rugăciune întreaga suflare din oraș, atunci află că așa arată perfecțiunea.

Seara, am mers in cameră și am lăsat ușile la terasă larg deschise, nu pentru că mi-ar fi fost cald ci pentru simplu fapt că voiam să adorm cu miresmele și sunetul de afară. Răsăritul m-a găsit tot pe terasă, am avut grijă să mă trezesc înaintea soarelui, lucru pe care vi-l recomand și vouă dacă ajungeți în Ouarzazate. Eram fascinată de felul în care orașul se punea în mișcare pe măsură ce timpul se apropia de ora 6. Sunt o mare băutoare de cafea dar pentru prima dată în viața mea nu mai simțeam nevoia aceia nebună de a o savura imediat cum deschid ochii. Voiam doar să mă bucur de energia orașului.

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Despre Ouarzazate vă mai pot spune că este cunoscut și sub numele de Orașul Trandafirilor, iar dacă veți alege să-l vizitați în luna Mai, veți avea ocazia să participați la Festivalul florilor. În această perioadă sunt organizate spectacole, târguri de artizanat și numeroase concerte. Totodată, la doar câțiva km de Ouarzazate, puteți vizita distileria tradițională de trandafiri de la Kelaat Megouna, un loc pe cât de parfumat pe atât de irezistibil pentru portofel. Vei găsi aici numeroase produse naturale, de la ulei de trandafiri la creme și parfumuri, în altă ordine de idei, locul ideal pentru orice femeie.

Pe final, imi doresc să fi stârnit în tine, cel care citești aceste rânduri, o dorință arzătoare de a vizita Ouarzazate, orașul fără sunet, așa cum s-ar traduce numele lui. Frumusețea oazelor, arhitectura kasbah-urilor și aerul fierbinte te vor face să îți dorești să revii și poate uneori să nu mai pleci. Dacă cuvintele nu au fost suficiente pentru a te convinge, pozele de mai jos o vor face cu siguranță.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Poze deosebite din Ouarzazate

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.