Ostia Antica - un city break arheologic

Ostia Antica - un city break arheologic
 
 

Este fostul oras-port care deservea centrul puterii din Imperiul Roman-Roma, de mai bine de 2000 de ani. Sunt pasionat de siturile antice, in special cele din fostul Imperiu Roman.

Prin portul antic se importau cerealele, uleiul, vinul, garumul și alte mărfuri provenind din întreaga lume romană, care apoi erau îndrumate până la portul fluvial de la Emporium. Fotografiile facute de mine cu siguranta va vor face sa vreti sa vizitati acest loc magnific;)

Ce anume te-a impresionat cel mai mult la Ostia Antica?

Edificiile antice, mozaicurile, forul, teatrul, strazile pavate cu dale din piatra. Teatrul din Ostia ne ofera o panoramă minunată asupra templului zeiței Ceres (a grânelor, a agriculturii) și încadrat de un patrulater de 60 de incinte, unde pe vremuri erau reprezentanțele breslelor din tot Imperiul, care aveau treabă cu comerțul maritim din Ostia. Din cele 60 de ”birouri comerciale” s-au păstrat siglele a 30 din ele. (A se vedea in foto atasate.)

În alta fotografie veti vedea toaleta publică, în care intrai prin două uși rotative, și care erau curățate permanent de apa care curgea pe sub latrine. Mizeria era dusă printr-un sistem complicat de țevi și conducte în Tibru, la câteva sute de metri mai încolo. Un mozaic unic veti putea vedea intr-una din fotografii si anume, sacrificiului unui taur. Mozaicul, era plasat în fața unui Cesarium (locul unde se păstrau și se venerau statuile împăraților romani) și avea și un altar de sacrificiu. Ar fi mai multe de povestit dar este un loc MUST SEE! daca vacanta d-voastra se indreapta spre Italia (Roma)

Ce ai vizitat in Ostia Antica?

Tot orasul antic Ostia, in italiana Ostia Antica. Cimitirul, Poarta de intrare (Porta romana), Magaziile Republicii, Termele lui Neptun, Piazzale delle Corporazioni, Teatrul, Forumul, Templul Roma si Augustus, Termele, Latrina, Ostia Museum.

Scurta plimbare a mea prin Ostia,ca fan al Imperiului Romana fost fantastica deoarece știu cât de important a fost acest oras-port pentru dezvoltarea Romei si a intregului Imperiu Roman. Aici ajungeau grânele atat de importante in special pentru plebei, grane care erau adusemajoritar din Egipt. Simti ca, calci peste istorie cand pasesti peste dalele de piatra care azi, dupa 2000 de ani mai pastreaza urmele carelor care transportau din Ostia, toate marfurile spre Roma si nu numai.

Da-le cateva ponturi cititorilor noştri despre Ostia Antica

Pentru vizitare puteti lua trenul sau autobusul din Roma pana la Ostia, este f aproape. Cam 35 km sud-vest de Roma. Este necesar 1 zi pentru vizitare.Am fost cazati la Camping Fabulous la iesire din Roma spre Ostia. Conditiile de cazare au fost excelente si f ieftine (bungalouri). Am platit 105 euro pt. 4 persoane (3 nopti). Se vorbeste si limba romana in acest camping. Este cea mai buna solutie de cazare pt vizitarea Romei si Ostia. Pana la Roma de la Camping Fabulous faceti maxim 25 min cu autobusul si metroul pana in centrul Romei la Colosseum.

Povesteste-ne cateva cuvinte despre costul unui City Break in Ostia Antica

Biletul de intrare a fost 10 euro/pers, merita! La Ostia gasiti mici barulete asa ca la tara, dar cochete cu terase unde puteti servi f ieftin cafelute, sucuri, inghetata, bere, etc. Costul unei cafea espresso a fost de 1,5 euro. Exista si parcare gratuita pentru cei ce merg cu autoturismul personal. Este cea mai buna solutie de cazare pt vizitarea Romei si Ostia

Atentie mare! Daca doriti sa faceti economie consistenta, luati-va neaparat Roma Pass. Este o cartela insotita de harta turistica a Romei; trebuie activata inainte de folosire. E valabila 3 zile si costa 25 euro. Aveti gratuit pe toate mijloacele de transport in comun din Roma plus primele 2 intrari la muzee sunt gratuite iar a treia este 50% din pretul de intrare. Este f rentabila, mai ales ca te scuteste de stat la cozi, bilete, etc, sa nu uitam ca 12 euro este doar intrarea la Colosseum si 1 euro/calatorie cu autobusul sau metroul...Se poate cumpara acest ROMA PASS din camping sau de la orice butic de prin Roma, chiar si din aeroport, le gasiti cam peste tot. In 4 zile am cheltuit aprox. 500 euro inclus cazare si masa. Ne-am umplut de suveniruri, in general magneti de firgider, noi fijnd mari strangatori de astfel de suveniruri.

Ce nu ţi-a plăcut in Ostia Antica?

Era frumos sa vedem niste senatori romani in toga alba cu purpura plimbandu-se pe strazile din Ostia. Nu mi-a placut mizeria foarte mare de la periferia Romei spre Ostia, este mai murdar decat la noi. Nu comentez de centrul Romei sau Ostia unde totul este f ok. Ne-au disperat cersetorii (tiganii de la noi, ma scuzati rromii...mmmm) care sunt peste tot...cu mic cu mare, la metrou in special, statii de autobus, la monumentele istorice, in mai peste tot unde sunt turisti.

O intamplare nefericita a fost in metrou in drum spre Colosseum, grupul nsotru era echipat coirespunzator unui turist foarte usor de remarcat, tinuta lejera, aparatul foto la gat, harta, etc...au aparut in metrou 3 tiganusi...o italianca a strigat rapid: "Feriti-va portofelele!!"...noi am recunoscut imediat etnia celor 3...iar un domn de langa noi auzindu ne ca vorbim romaneste ne-a spus: "Vedeti? Astia sunt de-ai vostrii!!"..nu pot sa va spun ca am avut asa o stare de rusine urmata imediat de o furie inimaginabila...imi venea sa.....prefer sa inchid povestioara scurta si va indemn sa vedeti frumusetile descrise de mine prin fotografii si cateva cuvinte, nu tocmai poetice:p

Dacă ar trebui să asociezi Ostia Antica cu un oraş din România, care ar fi acesta şi de ce?

Ostia nu prea poate fi asociata cu nici un oras antic din Romania, poate daca ar fi puse la un loc Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Porolissum, Tomis...desi si acestea au frumusetea lor aparte. In anul 10 d.c, Ostia avea vreo 80.000 de locuitori si un grad de urbanism foarte ridicat: apă curentă, străzi pavate, clădiri cu mai multe etaje, cu o brigadă de pompieri cu 300 de oameni, cu terme extraordinare care mai erau si gratuite. Am relatat cateva din minunatiile unui oras antic roman pentru a putea face o mica asociere cu orasele antice romane de pe teritoriul tarii noastre, care din pacate s-au pastrat foarte putin.

Ce alte oraşe iţi doreşti să vizitezi şi de ce?

Pe langa Roma care il recomand a fi ultimul oras de vizitat din Europa, dc mergi prima data la Roma nu mai vrei sa vezi nimic dupa:))) Imi doresc sa vizitez in acest an Pompei si Herculaneum, deoarece este singurul loc unde gasesti edificii pastrate in mare parte intregi din tot imperiul, datorita conservarii sub cenusa vulcanica dupa izbucnirea vulcanului Veziuviu in ziua de 24 august anul 79 e. n. cand a curmat brusc viata acestui oras, la fel si Herculaneum. Relatarile despre eruptia vulcanului Etna au fost facute de Pliniu cel Tanar, fiul marelui Pliniu cel Batran.

Numele meu este Giurgiu Cosmin Calin si aceasta este povestea mea pe care va recomand sa o votati..."lumea este o carte, iar fiecare călătorie reprezintă încă o pagină citită!"

                                                                                                              

Acesta este un articol din cadrul concursului "Povesteşti şi călătoreşti!", organizat împreună cu agenţia de turism Turist Center.

Poze din Ostia Antica

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers