Originile Romanilor ingropate in cetatea Sarmizegetusa

Originile Romanilor ingropate in cetatea Sarmizegetusa
 
 

Sarmizegetusa capitala dacilor, se afla pe Dealul Gradistei, intr-un complex de sanctuare din Muntii Orastiei, si este locul in care stau ingropate marile adevaruri despre originile poporului roman.

Cetatea Sarmizegetusa a fost cea mai mare fortareata dacica, inconjurata cu un zid de peste 3 m grosime si cu o inaltime de aproximativ 4-5 m. In partea de vest se afla o intindere de aproximativ 3 km de asezare civila, unde s-au gasit ruine de la locuinte, magazii, hambare si rezervoare de apa iar in partea de est se aflau sanctuarele, de forme si marimi diferite.

Sarmizegetusa

Sarmizegetusa are forma unui patrulater format din blocuri masive de piatra si a fost construita pe cinci terase, cu o suprafata totala de 30.000 m patrati. Pe aceaste terase locuiau cei care apartineau clasei de mijloc si de jos, iar nobilimea dacica in zona de sus. Inventarul arheologic a demonstrat ca aveau un standard ridicat de viata, aveau apa curenta pe care o urcau prin tevi de ceramica pana in resedinte.

Cei mai multi arheologi afirma ca orasul a fost ridicat in secolele III-II i. Hr, insa exista calcule din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare. Exista multe pareri care sustin ca exista o asemanare foarte mare intre Sanctuarul “Marele Rotund” si Sanctuarul de piatra de la Stonehenge.

In sanctuarul Dacic de la Sarmisegetuza s-a gasit un calendar circular menit sa descifreze mecanismele astrale si ale marilor cicluri cosmice. De asemenea, au fost descoperite si materiale de calcul a ritmului in agricultura si vanatoare, dar si inscriptii care dovedesc un nivel ridicat de cunostinte in geometrie, constructii si astronomie. Celebrarea unor zile sacre si “cerul” vazut ca pe un refugiu in bratele divinitatii sunt si ele actiuni ale stramosilor care au putut fi dovedite.

Sarmizegetusa - centru militar al romanilor

Sarmizegetusa a fost  baza de aparare din Muntii Orastiei, care a format sistemul defensiv al lui Decebal. Aceasta cuprinde 6 cetati: Sarmizegetusa, Blidaru, Piatra Rosie, Costesti, Capalna si Banita si acum apartine patrimoniului mondial UNESCO.

Sarmizegetusa

Capitala Daciei si-a atins apogeul sub conducerea lui Decebal, care a fost infrant de Imperiul Roman in timpul domniei imparatului Traian. Dupa infrangerea dacilor, cuceritorii au daramat cetatea si si-au stabilit o garnizoana militara pe acel loc, iar noua capitala romana a fost construita la 40 km de Sarmizegetusa. Imparatul Hadrian vroia ca noua capitala sa fie un fel de continuare a celei construite de daci si de accea i-a dat exact acelasi nume: Sarmizegetusa!

Majoritatea istoricilor antici au afirmat fie ca toti dacii au murit in acel razboi si ca povestea lor s-a oprit acolo sau fie ca ar fi trecut de partea romanilor dupa razboi. Ulterior au fost descoperite inscriptii care atesta reintoarcea lor in diferite provincii din imperiu.

Sarmizegetusa - obiectiv turistic

Daca esti interesat sa vizitezi acest loc deosebit, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa te documentezi inainte de conditiile care ti se pun la dispozitie, in functie de tipul de excursie pe care vrei sa-l faci. Daca vrei sa mergi cu masina trebuie sa sti ca pana la cetate ai de parcurs o sectiune de 20 km de drum forestier. Ruta este Orastie - Costesti - cetate.

Sarmizegetusa

Lucrurile sunt mai simple pentru cei care iubesc sa escaladeze muntii. Daca alegi o drumetie in aceasta zona si vrei sa vizitezi si Cetatea Sarmzegetusa Regia ai luat o decizie de care nu-ti va parea rau. Peisajele sunt extraordinare, traseul nu este foarte greu si pe langa, mai poti vizita si Schitul Magureni - de la cetate mergi aproximativ o ora, peste varful Godeanu (exista semne care mearcheaza traseul).

La 40 km de cetate, in comuna Sarmizegetusa poti vizita si ruinele cetati romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Chiar daca accesul catre cetate nu este tocmai la indemana, va indemnam cu multa caldura sa faceti o drumetie pe la fortificatiile dacice din zona. Pe langa experienta placuta pe ca o veti avea, o sa aveti posibilitatea de a admira panorame superbe. Cea mai frumoasa perioada pentru a face o vizita este primavara, cand natura prinde viata, iar culorile si miresmele sunt de-a dreptul imbatatoare.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers