Oraşul vintage Bath

Oraşul vintage Bath
 
 

Bath este un superb oraș englezesc care păstrează mult din alte timpuri, care trăiește parcă în trecut. Din loc în loc întâlnești oameni costumați ca în vechime, doar magazinele cu suveniruri moderne ne aduc înapoi în zilele noastre.

Orașul este foarte cunoscut pentru Băile Romane, un complex utilizat în antichitate drept baie publică de către romani, foarte bine conservat. Acum acesta se poate vizita (14,5 £/p, audioghid inclus) însă accesul în apă nu este permis.

Baile Romane

Băile propriu-zise se află la subsol unde se află izvorul natural de apă termală iar construcția de deasupra datează din anul 1897, având 4 secțiuni: Izvorul Sacru, Templul Roman, Casa Băilor Romane și artifacte ale Băilor Romane.

Însă istoria acestei minuni a început cu mult înainte.  Prima construcție la izvoarele termale a fost făcută de celți și a fost dedicată zeiței Sulis, pe care romanii o identificau cu Minerva. Templul a fost construit între anii 60-70 e.n și complexul băilor a fost treptat ridicat în următorii 300 de ani. De-a lungul timpului au fost aduse numeroase modificari complexului de băi.

În urma explorării, în anul 1980 au fost descoperite 130 de plăcuțe cu blesteme de pe vremea romanilor. Tăblițele reprezintă rugamintea romanilor către zeița Sulis-Minerva de a arunca blesteme asupra celor care le-au furat bunurile în timp ce aceștia erau la băi. Acestea sunt inscripționate în latina-britanică și pot fi văzute în cadrul muzeului. 

Baile Romane

Peste tot în Bath am văzut oameni costumați iar asta mi-a plăcut teribil!

La final se poate intra în restaurantul de lângă muzeu, The Grand Pump Room (locație menționată în câteva din scrierile lui Jane Austen). În acel salon neoclasic se poate degusta gratuit apă din izvorul termal, care mi s-a părut absolut îngrozitoare, caldă și "metalică".  

Izvorul Regelui

Acum am ieșit din restaurant și am pornit în explorarea centrului vechi. În fața Băilor Romane este punctul de pornire pentru tururile gratuite ghidate, însă noi am pornit separat pentru că nu aveam prea mult timp la dispoziție. 

Catedrala Bath

Tot acolo se află Catedrala Bath sau Catedrala Sf. Petru și Pavel. Este o biserică anglicană gotică fondată în secolul 7 și reconstruită în secolele 12 și 16. În trecut a fost mănăstire benedictină.

Și în timp de încercam să ne orientăm am văzut un tip un pic ciudat, cu porumbei în cap Laughing Și nu știu de ce l-am inspirat tocmai eu din marea de oameni, de s-a gândit că mi-ar sta și mie bine accesorizată cu câțiva porumbei. Am zis nu, mulțumesc, și după câteva momente, cine poza ca o divă îmblânzitoare de păsări?? Laughing

Porumbei in Bath

Centru istoric Bath

Tipul mi-a pus ceva de mâncare în cap și porumbeii au început să mă ciugulească într-una, a fost o experiență tare haioasă și ciudată în același timp. Menționez că porumbeii nu erau legați sau chinuiți, veneau cuminți (mă rog, relativ cuminți) și de bunăvoie, la semințele instalate pe mine Laughing Și tot timpul dădeau din picioare Laughing Iar tipul nici măcar nu cerea bani, a fost o experiență tare drăguță.

Eu si porumbeii

Am plecat zâmbind mai departe, pe o stradă care ducea urcând ușor spre Royal Crescent, un șir de 30 de case în stil georgian, aliniate în formă de semilună. Construit între 1767-1774, acest complex este unul din cele mai importante exemple de arhitectură georgiană din Marea Britanie. Mare parte din fațada originală s-a conservat, foarte mult mi-au plăcut coloanele de la intrările în case.

Royal Crescent

Centru istoric Bath

Pe drum înapoi spre oraș am întâlnit Circul (The Circus), un alt exemplu de clădire cu arhitectură georgiană, care formează un arc, construită între 1754-1768. Numele clădirii vine din latină, "circus" însemnând cerc.

Circul, Bath

Pe strada cam pustie ni se arată la un moment dat o doamnă costumată așa, își intrase atât de bine în pielea personajului și se potrivea așa frumos în peisaj încât începeam să avem dubii dacă nu cumva am călătorit deodată în timp Smile

Centru istoric Bath

Centru istoric Bath

Nu ne săturăm să admirăm frumusețea caselor din oraș, fațadele sunt frumos îngrijite, dar toate păstrează ceva vechi și asta îmi place cel mai mult.

Centru istoric Bath

Centru istoric Bath

Centru istoric Bath

Centru istoric Bath

Acum ne îndreptăm spre locul superb care m-a convins să aleg Bath ca destinație: Podul Pulteney. Acest minunat pod în stil georgian, din anul 1774, trece peste râul Avon și este inclus în patrimoniul UNESCO. Este unul din cele 4 poduri din lume cu magazine construite pe ambele părți.

Podul Pulteney

Centru istoric Bath

Pentru cei care au mai mult timp, se poate vizita Centrul Jane Austen - o expoziție permanentă care prezintă experiența scriitoarei în perioada trăită în orașul Bath.

Mi-ar fi plăcut să văd și Prior Park Landscape Gardens, însă nu se încadra în program. Este un parc-grădină, superb, cu priveliști din secolul 18, în care atracția principală este Podul Palladian. De asemenea Parcul Alexandra oferă o frumoasă priveliște asupra orașului. Deși îmi place, de obicei, să iau tot ce se poate dintr-un loc nou, nu e rău nici să știi că mai ai ceva de văzut și data viitoare (acum, ce pot să zic și eu? Laughing)

Am petrecut în Bath 3 ore (excursie din Londra la Bath și Stonehenge), timp în care am vizitat și muzeul Băile Romane. Este un orășel mic și superb care poate fi străbătut la pas într-o zi.

Centru istoric Bath

Centru istoric Bath

Poze deosebite din Bath


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers