Oraşul Dubrovnik este locul de care m-am îndrăgostit la prima vedere

Oraşul Dubrovnik este locul de care m-am îndrăgostit la prima vedere
 
 

Oraşe înconjurate de ziduri, sate încântătoare, istorie grandioasă, insule numeroase, locaţii cuprinse în lista patrimoniului UNESCO şi refugii unde muntele şi marea se îmbină armonios, atât pot spune în câteva cuvinte despre această destinaţie. Dintre toate ţările fostei Iugoslavii, Croaţia oferă cele mai multe turiştilor entuziaşti, dornici de o destinaţie de vacanţă diferită faţă de cele mediteraneene deja consacrate.

Nu este o destinaţie ieftină, preţurile şi tarifele, fiind peste nivelul altor state cu nume vechi în turism, pornind de la biletele pentru excursii şi muzee, la suveniruri, supermarketuri şi restaurante; însă Croaţia este locul unde se îmbină armonios istoria şi cultura cu cadrele naturale de o frumuseţe copleşitoare. Peisajele tot timpul însorite şi apa de-a dreptul sclipitoare ce pot fi admirate în Croaţia spun totul despre modul în care această ţară îşi răsfaţă vizitatorii.

Poate vă întrebaţi de ce am ales să-mi petrec vacanţa tocmai în Croaţia? În primul rând pentru că este o ţară relativ aproape de România, în al doilea rând pentru că un sejur în Croaţia este egal cu preţul unui sejur la Mamaia, şi nu în cele din urmă pentru că aici putem să descoperim un paradis. Oricât de mult îmi iubesc ţara, oricât de mult îmi plac munţii noştri, Delta Dunării şi Bucovina, nu pot să nu recunosc că ceea ce am văzut în Croaţia, pentru prima dată în 2008, m-a fascinat.

Dimineaţa devreme, înconjuraţi de unele dintre cele mai frumoase privelişti din Europa, goneam pe coasta Adriaticii spre oraşul istoric Dubrovnik, fosta Ragusa. Drumul îngust şi sinuos taie coasta munţilor ce se sprijină în mare. Pe o parte sunt casele cu flori viu colorate la ferestre, pe cealaltă parte sunt micile plaje preponderent pietroase, unde turiştii stau în tihnă la soare. Ca mai pe toate drumurile de coastă, şirurile de maşini şi autocare se scurg ca un şarpe şi nu trebuie să te gândeşti la depăşiri. Soarele bate cu putere, dar asta nu ne împiedică să pozăm prin parbriz casele albe cocoţate pe dealurile împădurite. La un moment dat serpentinele ne dezvăluie frânturi din ţărmul stâncos şi franjurat. Nenumăratele iahturi albe ieşeau în evidenţă pe luciul albastru al Adriaticii. Aşezat pe stânci abrupte de calcar şi flancat pe trei părţi de Marea Adriatică, locaţia Dubrovnikului este uluitoare şi cu greu poţi rezista farmecului peisajului marin.

Minunată privelişte, deja mă cuprinde un sentiment de revedere plăcută şi nevoia să deschid ochii cât mai larg pentru a cuprinde cât mai mult din splendoarea acestui oraş. E greu să descriu în cuvinte imaginea care ni se arată de sus. Imaginaţi-vă albastru mării Adriatice mângâiate de soare. Imaginaţi-vă o mulţime de acoperişuri cu ţiglă roşie şi o cetate oglindindu-se de secole în mare. Imaginaţi-vă trecutul şi prezentul înlănţuindu-se perfect. Îmi place. De fapt îmi place la nebunie. Oraşul Dubrovnik este locul de care m-am îndrăgostit la prima vedere.

Cazare in Dubrovnik

În Dubrovnik în perioada verii fiecare casă este transformată în pensiune. Oferta de cazare fiind foarte bogată, astfel că nu este necesar să-ţi faci rezervare de acasă. Poţi să te cazezi la un hotel, dar ai la dispoziţie şi multe vile, case de vacanţă şi apartamente care pot fi închiriate, mai ales dacă faci parte dintr-un grup mai mare. Standardele cazării private varianză considerabil, începând de la camere simple în case particulare, până la apartamente bine aranjate, ideale pentru şederi mai lungi. Pentru cei care călătoresc cu un buget mai mic, Croaţia are o varietate de oferte pentru cazare în campinguri cu facilităţi excelente.

Obiective turistice si activitati in Dubrovnik

Oraşul în sine este plin de atracţii turistice, capabile fiecare să stârnească într-un fel sau altul atenţia trecătorilor. O plimbare prin oraşul care în două decenii a trecut de la distrugere la prosperitate poate să înceapă de la poarta Pile, cea mai impunătoare intrare a acestuia, situată în partea vestică a oraşului. Când pătrunzi pe poarta principală a cetăţii te simţi ca şi cum ai face salturi în istorie. Până la aceasta se traversează pe un pod de piatră, vechiul şanţ de apă, acum o grădină plină de flori. Odată ajunşi aici, priviţi cu atenţie podul de piatră şi cele două arcade în stil gotic şi veţi începe să vă faceţi o idee despre cum a fost construit acest oraş incredibil.

Principala arteră a vechiului oraş este Stradun, un bulevard de marmură care a fost şlefuit de picioarele a mii de turişti, ce face legătura între Pile Gate şi Ploce Gate, cele două porţi principale ale oraşului. Cu o lungime de 292 m, Stradun este centrul comercial, spiritual şi al vieţii de noapte din Dubrovnik. Aici, pe cât de mediteraneene şi de colorate sunt casele şi pe cât de strălucitoare pavajele, pe atât este de ordonată şi de unitară strada principală. Clădirile au toate aceeaşi înălţime, ferestrele au toate aceeaşi mărime, pereţii sunt toţi construiţi din aceeaşi cărămidă de culoare gri-deschis. Spaţiu suficient pentru a hoinări, a merge la cumpărături şi a face o plimbare.

Cei interesaţi de cumpărături trebuie să ştie că magazinele se închid trei ore la amiază pentru pauza de prânz. Când oboseala îşi va spune cuvântul va recomand să luaţi pulsul oraşului şi sa vă integraţi în atmosfera acestuia, poposind la una din terasele cafenelelor de aici. Apoi puteţi privi mulţimea şi admira detaliile arhitecturale care contribuie la păstrarea farmecului bulevardului.

În extremitatea vestică a bulevardului Stradun se află Marea Fântână a lui Onofrio, principalul punct al unui sistem care aprovizionează oraşul cu apă încă din anul 1444. Izvorul circular în formă de dom, cu cele 16 capete de piatră prin care curge apa, poartă numele creatorului său Onofrio della Cave, un italian care a lucrat o vreme în regiunea oraşului Dubrovnik. Unii turişti se consideră norocoşi că pot să-şi potolească setea din apele izvorului. Sora mai mică a aşa-numitei Fântâni a lui Onofrio se află la celălalt capăt al marii străzi principale, lângă biserica Sf. Vlaho.

Vis-a-vis de fântână, peste Stradun, este Biserica Sf. Salvador, construită în stil renascentist, una dintre clădirile care a supravieţuit cutremurului din 1667. Faţada sa impresionantă domină bulevardul.

Lângă Biserica Sf. Salvador se află Mănăstirea Franciscană - una dintre cele mai importante atracţii turistice din Dubrovnik. A fost construită în secolul al XIII-lea şi este alcătuită dintr-o biserică, un muzeu, o farmacie , o galerie şi o grădină. Farmacia se află în acest loc încă din anul 1317 fiind cea mai veche farmacie din Europa. Partea interesantă este că ea funcţionează şi astăzi. De aici puteţi cumpăra creme şi infuzii de trandafir sau levănţică, făcute după reţete originale din 1317.

Puţin mai jos un grup de oameni îmi atrage atenţia. Mă opresc din drum pentru o clipă. Câţiva tineri americani ofereau un spactacol trecătorilor jucându-se cu câteva înaripate. Trei papagali Ara şi un Cacadu erau pe rând supuşi la şedinţe foto. Apoi ni se face o demonstraţie cum se deschide capacul unei sticle de suc. Mă amuz, fotografiez şi cu greu mă desprind de locul cu pricina. Mai am multe locuri de văzut şi timpul duşmanul principal, mă presează.

Continui drumul pe Stradun de unde pleacă străduţe înguste şi cochete care îşi dau întâlnire în pieţe mici şi care parcă te invită să explorezi.Nu m-am putut abţine să nu mă plimb printre ele. În drum am întâlnit numeroase magazine de suveniruri, baruri şi restaurante mai mari sau mai înghesuite cu meniuri bogate în fructe de mare. Între case rufe intinse la uscat şi uşi deschise de unde mirosurile de mâncare te ademenesc.

Mergând în continuare pe Stradun, lăsând pentru mai târziu aleile tentante care merg spre nord sau spre sud, ajungem la Palatul Sponza, situat în piaţa Luza, mărginită de cafenele. Palatul a fost bancă, vamă şi trezorerie în anii dinainte de a deveni ceea ce este astăzi, şi anume casa arhivelor de stat. Tot în piaţa Luza se află şi Columna lui Orlando, silueta sculptată a unui cavaler. Vis-a-vis de Columna lui Orlando este biserica Sf. Vlaho, numită după sfântul protector al oraşului Dubrovnik. Mai departe spre sud zărim Palatul Rectorului. Primul palat a fost ridicat pe acest loc în sec. al XIII-lea, dar a fost distrus şi reconstrui de mai multe ori de-a lungul secolelor, iar actuala clădire barocă datează din 1739.

Impresii si ponturi despre Dubrovnik

Dacă ajungeţi prin Dubrovnik vă recomand să urcaţi pe zidul cetăţii. Zidul are o lungime de doi kilometri, înălţime 25 m, un sistem de ziduri exterioare cu înălţime mai mică, 15 bastioane, peste 19 turnuri şi înconjoară întregul Oraş Vechi, oferind privelişti incredibile ale acoperişurilor caselor şi ale apelor de culoarea turcoazului, întrerupte pe ici pe colo de insule care abia aşteaptă să pui piciorul pe ele. Se poate urca pe ziduri atât pe la capătul vestic, cât şi pe la cel estic al aleii Stradun. Parcurgerea acestor ziduri este cea mai bună modalitate de a simţi atmosfera medievală a locului.

Şi dacă tot ajungeţi în Dubrovnik, ar fi bine să fiţi pregătiţi nu doar pentru plimbări, ci şi pentru mini- croaziere pe Adriatică cu aşa numita barcă cu fund de sticlă (Glass Bot). Peisajele ce se vor derula în faţa voastră vă vor răsplăti efortul... financiar, evident!

Ca să ajungeţi în port trebuie să ieşiţi pe sub Turnul Clopotniţă. În portul vechi al Dubrovnikului veţi găsi şi cele două bastioane fotogenice, fortul Revelin şi fortul Sf. Ioan. De aici se fac curse regulate către oraşul vecin Cavtat ori către insula Lokrum. O astfel de plimbare costă între 50 – 80 de kuna.

După ce ne-am răsfăţat privirea cu stilurile baroce, gotice şi renascentiste, e timpul să aruncăm o privire aeriană asupra cetăţii. Dacă majoritatea turiştilor, se „caţără” pe zidurile oraşului pentru a obţine o vedere de la înălţime, noi putem depăşi acest lucru, urcând pe Muntele Srd, aflat la 413 metri deasupra mării . Pentru a ajunge aici poţi lua autobuzul până la înălţimea care domină oraşul, sau poţi urca pe jos dacă vârsta şi timpul îţi permit. Atenţie însă, urcuşul este îndeajuns de anevoios şi vă va lua aproximativ două ore, dar eforturile voastre vor fi răsplătite cu vârf şi îndesat de minunata panoramă a oraşului şi a întregii coaste până spre Muntenegru.

Din cauza timpului destul de limitat eu am optat pentru o plimbare cu telecabina, una dintre principalele atracţii ale oraşului. Staţia este la 5-10 minute de mers de oraşul vechi, iar plecările sunt din 15 în 15 minute. Am aflat că această telecabină a fost construită în anul 1969, dar a fost distrusă în timpul războiului din ’90, fiind de curând redeschisă. Drumul care te conduce spre panorama oraşului este scurt, se parcurge cam în 5 minute, însă plăcerea este infinită. Odată ajuns sus îţi poţi pune aparatul de fotografiat la treabă pentru că peisajele sunt absolut sublime, în orice parte te-ai uita. De aici de sus, panorama oraşului îţi arată cât de splendide pot fi unele locuri pe pământ.

Dubrovnikul ni s-a arătat şi de această dată feeric, cu aceleaşi privelişti senzaţionale şi aceleaşi combinaţii perfecte ale reliefului marin cu cel montan. Plimbarea printre zidurile sale este ca şi cum ai fi păşit înapoi în timp, mediul înconjurător contribuind în cel mai mic detaliu la succesul unei vacanţe unice, de neuitat. Curat, cu o arhitectură deosebită şi peisaje impresionante, Dubrovnik merită, fără îndoială, o vizită.

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Dubrovnik

De ştiut ca turist în Croaţia!

Moneda naţională a Croaţiei este kuna: 1 euro valorează în jur de 7,41 kuna. În general preţurile sunt afişate atât în kuna cât şi în euro.

Pentru a ajunge în Croaţia cu maşina există multe rute, însă traseele diferă în funcţie de locul în care vreţi să ajungeţi. Drumurile sunt excelente dar şi foarte aglomerate în timpul verii, când se circulă bară la bară. Traseele pe coastă sunt deosebit de spectaculoase, câteodată ajung la nivelul mării. Pentru autostrăzi se percepe taxă – aproximativ 4 euro la 100 de kilometri. De asemenea, tarifele pentru parcare variază între 3 şi 30 kuna pe oră, depinde de zonă şi sezon. Parcarea ilegală atrage după sine o amendă de 100 kuna. Aşa că atenţie pe unde parcaţi.

O veste proastă pentru adepţii lenevitului pe nisipul fierbinte este că pe litoralul croat plajele sunt mai mult pietroase. Cele cu nisip fin sunt foarte scumpe la vedere. Astfel veţi avea nevoie de papuci, inclusiv pentru a intra în apă. Dar nu trebuie să ne gândim că lipsa nisipului pe plaje este un dezavantaj, există şi un avantaj cel puţin în viziunea unui fotograf: unde sunt plaje cu piatră, pe lângă peisajele stâncoase de vis, apa este foarte limpede.

În ceea ce priveşte ospitalitatea croaţilor, nu se poate spune decât că este o adevărată lecţie pentru orice călător. De la jovialitatea ospătarilor şi până la atenţia de care te bucuri ca oaspete în hotelurile de pe coasta Dalmată, acolo unde eşti întâmpinat de localnici sinceri şi primitori, totul te face să te simţi poate mai bine ca acasă.
Deschişi şi primitori, croaţii se străduiesc să-i facă pe vizitatori să se simtă bine în ţara lor. Nu e de mirare că anual 10 milioane de turişti din lumea largă le trece pragul.

La restaurante de asemenea persoanalul este foarte amabil, cel mai probabil nu te vei ciocni de feţe morocănoase şi inexpresive sau probleme de atitudine ale celor care te servesc. Majoritatea restaurantelor au specific pescăresc şi servesc mâncăruri tradiţionale din carne, însă bucătăria croată variază de la o regiune la alta.

Ce-ar mai fi de spus despre o vacanţă în cea mai frumoasă staţiune a Adriaticii? Că gastronomia include multe fructe de mare gătite după reţete locale. Că aici poţi savura cele mai rafinate vinuri. Că nu este bine să rataţi îngheţata de fistic. În rest, nu mai aveţi nevoie decât de încălţări comode şi un aparat foto pentru a vă păstra vii amintirile din această destinaţie de top.

Preţurile în august 2012 in Dubrovnik

 

 • Croaziera de o oră pe mare 10 de euro de persoană
 • Bilet telecabina 87 kuna dus/întors
 • Bilet pentru urcare pe zidurile cetăţii 70 de kuna ( program 09 - 19:30 )
 • O masă la restaurant 15 - 20 euro /persoană

Şi în final câteva expresii utile :)

 • Bună – Bok
 • Bună dimineaţa – Dobro jutro
 • Bună ziua – Dobar dan
 • Bună seara – Dobra vecer
 • Noapte bună – Laku noc
 • La revedere – Do videnja
 • Mulţumesc foarte mult – Havala lijepo

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil… Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Ţintilă Corina si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers