Orașul Cultural European Kosice

Orașul Cultural European Kosice
 
 

Cel mai mare oraș din estul Slovaciei (şi al doilea din Slovacia, după capitala Bratislava), aflat aproape de granița cu Ungaria, Polonia şi Ucraina, cu o populație de circa 240 de mii de locuitori, are o istorie îndelungată, ce ne farmecă la orice oră din zi şi din noapte. Cine dorește să experimenteze adrenalina urbană, este interesat de istorie, de evenimente culturale unice sau doar să se plimbe, este invitat alături de mine într-o călătorie în acest superb oraș Capitala Culturala Europeana în 2013.

Plecați într-un august călduros către Polonia, ne-am hotărât să ne oprim în drum pentru câteva ore în acest oraș despre care știam doar foarte puține lucruri – Kosice. Orașul în care se întâlnesc vechile drumuri către Orient şi Occident, are una din cele mai frumoase piețe centrale din Europa Centrala, bine conservată şi unde regăsim clădiri aflate în patrimoniul slovac construite în stil gotic, renascentist, baroc dar şi art nouveau.

Un oraş din secolul al XIII-lea

Prima atestare documentară a orașului apare în anul 1230 ca Villa Cassa, dar urme ale existenţei pe aceste pământuri regăsim aici încă din paleolitic. Primele privilegii ca oraș Kossa le are din 1290 când orașul începe să crească datorită așezării strategice de la întretăierea drumurilor comerciale dintre centrul Ungariei şi cel al Poloniei. Este orașul cu cea mai veche stemă din fostul Regat al Ungariei, atribuită în 1369 de regele Ludovic cel Mare. Pentru o scurtă perioadă în secolul XVII, orașul Kosice face parte din Principatul Transilvaniei. Până în anul 1993 a făcut parte din Cehoslovacia, fiind al 50-lea oraș ca mărime din federație. 

Kosice

Aceeași căldură de august ne-a întâmpinat şi în acest oraș aflat în plină reconstrucție. Aproape toate drumurile principale erau săpate pentru a fi schimbate conductele. Semnele ne-au cam învârtit în cerc dar până la urmă am reușit să găsim parcarea subterană aflată aproape de centrul vechi al orașului. Am lăsat mașina aici şi am primit un bon de parcare pe baza căruia urma să plătim la ieșire pentru timpul staționarii.

Parcarea se află lângă un mare hotel chiar la capătul străzii Hlavna şi costa 1 euro/ora sau 8 euro/zi. Puteți parca mașina şi pe străzi, în zonele amenajate şi indicate de semen unde se plătește de luni până vineri între orele 7.30-18.00 şi sâmbăta 7.30-13.00, în rest fiind gratuit. De la parcare ne-a luat 2 minute să ajungem în centrul vechi.

Un muzeu... subteran

Primul obiectiv întâlnit în calea noastră a fost Muzeul arheologic subteran. Intrarea în muzeu se face in faţa uni mic părculeț la intrarea căruia se află Îngerul ce ţine stema orașului, iar pe soclul statuii se află alte 3 variante ale stemei, din 1369, 1423 şi 1453. Rămășiţele vechiului oraș au fost descoperite în 1996 şi reprezintă o parte din vechile ziduri ale orașului construite între secolele XIII-XVI. Regăsim aici capete de coloane, scurgeri de apa, pasarele cu deschideri spre piața de sus. Prețul unei vizite este derizoriu – am plătit aproximativ 2 euro şi am primit în acești bani şi o carte poștală. La intrare existată şi o toaleta publică curată.

Muzeu subteran

Intrați la Centrul de Informații aflat pe partea dreapta a străzii Hlavna la numărul 59 şi cereți o hartă turistică a orașului pentru a vă orienta ușor şi către obiectivele turistice mai depărtate de centrul vechi. Strada Hlavna este străbătută pe jos de un șanț în care se adunau apele pluviale. Micul parc aflat în faţa Capelei Sf. Mihail era pe vremuri cimitirul capelei.

Capela Sf. Mihail este o biserică în stil gotic, datând din prima jumătate a secolului al XIV-lea, cu acoperiş din ţigle emailate. De o parte şi de alta a capelei îi vedem pe sfinții Gabriel şi Rafael. Sfântul Mihail este așezat deasupra intrării în capelă. În interior ferestrele sunt acoperite de vitralii şi se pot vedea picturi murale din secolul XIV şi XV. Interesantă ni s-a părut piatra inscripționată cu cuvintele Ecce Homo (exclamație admirativă atribuită procuratorului roman Pilat din Pont când acesta l-a arătat pe Isus mulțimii cu coroana de spini pe cap, lângă fortăreața Antonina din Ierusalim).

Biserica în formă de cruce

Lângă Capelă se ridică semeață Catedrala Sf.Elisabeta din Kosice. Construcția ei a început pe la 1380, are dimensiuni impresionante (60 m lungime, 36 m lățime şi 60 m înălțime a turnului nordic), iar turnul cu ceas este în stil romanic. Biserica este construită în formă de cruce greacă. Clopotnița catedralei denumita Matejova este veche din anul 1461 şi este construită în stil rococo. Picturile în relief de pe zidurile exterioare ale catedralei uimesc prin claritatea cu care au fost executate de către un meșter local numit Ştefan în secolul XV. În interiorul bisericii se poate vedea altarul principal (1474) ce o reprezintă pe Sfânta Elisabeta - o sculptură de un alb imaculat, un altar gotic ce o reprezintă pe Fecioara Maria şi un altar ce îl reprezintă pe Sfântul Anton.

Catedrala sf Elisabeta

Scara în spirală dublă este un element de arhitectura extreme de rar în construcțiile gotice. Aici este înhumat Ferencz Rakoczi, ale cărui oseminte au fost aduse din Turcia în 1906. În partea stângă a intrării în catedrală se află Turnul Sfântului Urban – turnul este în stil gotic cu acoperișul piramidal construit în secolul XIV. Clopotul turnului cântărește 7 kilograme şi a fost realizat anul 1577. Pe vârful acoperișului se găsește o cruce dublă de fier. În jurul turnului este un pasaj care adăpostește 35 de pietre funerare din secolul 14. Este distrus de un incendiu în 1966, este reconstruit în 1971şi astăzi găzduiește un muzeu al figurilor de ceară. Lângă Turnul Urban se află clopotul original al catedralei.

De la Turn, la Teatru prin parcul cu clopote

În parcul ce separă Turnul Urban de clădirea Teatrului de Stat se află un sistem interesant de 22 de clopote aflat aici din 1997. Unele mai mari, altele mai mici, sunt așezate ca un ciorchine pe un schelet metalic. La ore fixe, clopotele bat trase de un sistem ingenios de fire. Au forme și dimensiuni diferite și sunetele produse de ele sunt de tonalități diferite, generând o melodie plăcută. Ne-am așezat şi noi pe o bancă să le ascultam. Tot în parc este o fântâna muzicală cu joc de lumini şi jeturi de apă.

Turnul Urban

La capătul pacului se află Teatrul de Stat, este o clădirea în stil neo-baroc şi art nouveau proiectata de Adolf Lang, construită la sfârşitul secolului al 19-lea şi pe acoperişul căreia se află Aurora, prietena muzelor. Plafonul arcuit din interior este decorat cu scene din piesele lui William Shakespeare. Prima reprezentație a avut loc aici în 1899. În spatele Teatrului se află un alt parc, cu o fântână arteziană în apa căreia înoată peşti roşii, iar pe bordura ei se găsesc cele 12 semne zodiacale.

Monumentul dedicat... ciumei

La marginea părculeţului se ridică Immaculata, o coloană barocă de 14 m înălţime, ridicată în 1723, comemorând sfârşitul epidemiei de ciumă din 1710. Pe soclul de piatră se găsesc statuile sfinţilor Iosif, Sebastian şi Ladislau, iar în vârful coloanei se află statuia Fecioarei Maria. Coloana este înconjurată de un gărduleţ forjat, la limita căruia se află statuile sfinţilor Mihail, Gabriel, Elisabeta, Margareta şi Barbara.

Immaculata

De aici ne-am întors pe lângă Palatul arhiepiscopal şi Vechea primărie, ne-am îndreptat către Închisoarea Miklus şi Bastionul călăului (cel mai mare bastion din Slovacia). Astăzi în fosta închisoare se desfășoară expoziția "Kosice peste secole" unde puteţi vedea săbii originale ale călăilor de pe vremea când aici aveau loc execuţii, exemplificare a modalităților de tortură folosite în evul mediu şi o copie a actului de exil al lui Francis II Rakoczi.

O excursie reuşită

Ce pot să vă spun despre preţuri… Sunt destul de mici şi toți își pot permite să savureze o porție de găluște cu brânza, o pizza sau o porție de paste sau să se delecteze cu un dulce tradițional. Ne-a plăcut tot ce am văzut şi ne-am hotărât să revenim în Kosice. Pentru cei cu mai mult timp de vizită recomand şi Piața Maratonului, Muzeul de Est, Casa Cerșetorului, Palatul Jakab. Mai multe informații despre Slovacia veți putea regăsi în curând pe https://destinatiidevazut.wordpress.com/.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers