Oradea, micul Paris de pe Crișul Repede

Oradea, micul Paris de pe Crișul Repede
 
 
4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Orașul Oradea este singurul oraș din România care face parte – din anul 2012 - din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau și este orașul din România care are cele mai multe clădiri în stil Secession. Pentru a-și recâștiga frumusețea și strălucirea arhitectonică de odinioară (în perioada interbelică era supranumit "micul Paris de pe Crișul Repede"), Oradea a utilizat din plin fondurile Uniunii Europene, iar rezultatele sunt mai mult decât lăudabile.

Centrul istoric din Oradea a fost complet reabilitat și transformat într-o zonă pietonală cu deschideri largi, cu zone de relaxare și socializare, cu clădiri frumoase și cu multă personalitate. Au fost reabilitate, de asemenea, clădiri de cult, muzee, Cetatea Oradea, dar și străzi, poduri și monumente importante, astfel încât, orașul a devenit unul dintre cele mai frumoase din țară și merită să îl vizitezi măcar o dată (chiar dacă drumul din anumite zone ale țării este lung și greu de făcut, din binecunoscutele motive legate de lipsa autostrăzilor).

Citește și: 5 motive să vizitezi Oradea

Cele mai frumoase locuri din Oradea

Oradea

Piața Unirii din Oradea oferă privirii spectaculoase clădiri în stil Secession, unele dintre cele mai frumoase fiind Vulturul Negru, cu galerii ce imită galeriile Vittorio Emanuelle din Milano, palatul Moskovits sau casa Vago. Tot aici se înalță unică în Europa Biserică cu Lună, cu misteriosul mecanism inteligent din turlă, care se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Terrei, indicând fazele lunii. Alături de aceste minunății arhitectonice, spațiile largi, fântâni și statui, terasele discrete și ospitaliere, toate te îmbie la admirație și relaxare.

Pentagonala Cetate a Oradiei, și ea restaurată și nu departe de centru, este una dintre cele mai bine conservate cetăți în stil renascentist italian din zona Europei Centrale și este o oază de liniște și de evenimente diverse, mai ales în weekenduri.

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

Turnul Primăriei este o altă atracție a orașului, din înălțimea lui perspectiva asupra urbei fiind minunată. Pe malul Crișului Repede, la câțiva pași de Primărie și de Piața Unirii, se înalță impozanta Sinagogă Neologă Zion, a treia ca mărime din Europa. Clădirea este minunată și superb restaurată, redându-i măreția și aspectul impunător. Se poate acum și vizita, la un preț modic de 5 lei, iar biletul de 10 lei oferă posibilitatea vizitării a încă 2 obiective importante și, bonus, o cafea!

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Citește și: Descoperă frumosul oraş Oradea în 40 de imagini

Monumente arhitectonice de excepție în Oradea

Oradea

Trecând podul peste Criș, alte clădiri te impresionează, este vorba despre Teatrul Szigligeti, hotelul Astoria și Palatul Adorjan, ultimele două reprezentând același exuberant stil Secession. Dincolo de teatru, poți face o plimbare pe strada Republicii, parțial pietonală și ea și străjuită de multe clădiri construite în același stil vienez al începutului de secol XX, multe din ele deja restaurate, altele așteptându-și rândul, cu grupuri statuare și o multitudine de magazine, cafenele și baruri drăguțe.

Nu trebuie uitate nici muzeele din Oradea, care merită vizitate, fără doar și poate: Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul "Ady Endre" sau Muzeul Iosif Vulcan.

Dacă timpul vă permite, prelungiți vizita în orașul Secession-ului cu o deplasare la Băile Felix, la doar 9-10 km distanță, pentru a admira minunatul Lac cu nuferi, lotuși și broscuțe țestoase. Adăugați și o baie în multele piscine cu apă termală și relaxarea va fi completă.

Citește și: Cât costă un city break în Oradea în toamnă

Tu ai vizitat recent Oradea? Ce impresie ți-a făcut?

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.