Olanda: itinerarii în "Olanda de Sud" - partea I

Olanda: itinerarii în
 
 

Leiden, Leidschendam, Delft/Provincia Zuid Holland

Provincia Olanda de Sud (Zuid Holland) este una dintre cele mai atractive turistic din Olanda, cu mai multe orașe vechi medievale situate la distanțe scurte între ele, motiv pentru care am considerat că o modalitate comodă de primă abordare ar fi aceea a unei cazări pe două nopți într-unul din aceste orașe (în cazul nostru, Delft), de unde distanțele în toate direcțiile sunt accesibile, sub 50 kilometri. Venim dinspre Haarlem, astfel că prima localitate vizitată în drumul nostru a fost orașul universitar Leiden. Găsim un loc de parcare aproape de centru pe splaiul Nieuwe Rijn (un braț al Rinului, care traversează orașul), și luăm contact cu primele clădiri aliniate de-a lungul canalului: trecem de fațada distileriei G. Kuperus (1907), de podul Karnemelsbrug și ajungem la Vismarkt (vechea piață de pește) cu Primăria nouă (refăcută și redeschisă în 1940 după incendiul devastator din 1929) și podul Korenbeursbrug (sau Koornbrug, datând din anul 1642), unde se negociau prețurile cerealelor.

Canalul Nieuwe Rijn

Canalul Nieuwe Rijn cu podul Koornbrug, văzute de pe podul Sint Sebastiaansbrug. În fundal, turnul Primăriei.

Podul-piata Koornbrug

Podul-piață Koornbrug (acoperit în 1834 pentru a menține grânele uscate).

Koornbrug

Podul acoperit Koornbrug văzut dinspre Vismarkt și Primărie.

De la pod, o luăm spre dreapta pe Burgsteeg și Nieuwstraat și ajungem după câțiva metri la Hooglandse Kerk, cea mai importantă biserică a orașului, finalizată între 1391-1415.

Hoogladse

Fațada bisericii Hooglandse Kerk, văzută din Nieuwstraat.

Revenim pe Burgsteeg cu intenția de a urca pe Burcht, dealul artificial la confluența brațelor Rinului (Oude și Nieuwe Rijn) pe care se înalță un castel din sec. XII și de unde ar trebui să profităm de o panoramă minunată asupra orașului. Din păcate, la acea dată (septembrie 2010), cetatea era în renovare și dealul total interzis accesului public...

Poarta de pe Burgsteeg

Poarta de pe Burgsteeg, prin care se face accesul spre treptele care urcă la cetatea de pe dealul Burcht.

Ne întoarcem așadar cei câțiva pași până în piața de pește Vismarkt, unde se înalță turnul Pimăriei Leiden; dacă am ocoli-o și am intra pe strada Breestraat, am putea vedea fațada renascentistă din sec. XVII (azi integrată noii primării), singurul element arhitectonic (spectaculos, de altfel) rămas din vechea primărie (Stadhuis) după demolarea urmare a incendiului din 1929; iar două străzi mai departe am putea admira silueta imensei biserici Pieterskerk, din 1121. Ceva mai încolo sunt clădirile Universității (cea mai veche din Olanda), înființată aici încă din anul 1575... Din păcate „un scurt-circuit” informațional ne-a făcut să sărim peste aceste obiective la îndemână... se mai întâmplă.

În schimb, am continuat plimbarea pe splai, trecem de alt pod celebru, al peștilor (Visbrug, datând din sec. XII), de unde începe piața Aalmarkt, în dreptul căreia se deschide un golf larg, reprezentând confluența celor două canale ale Rinului, cel vechi și cel nou (Oude Rijn și Nieuwe Rijn). Leiden nu are o piață centrală, aici comerțul s-a desfășurat de-a lungul cheiurilor râului Rin, rezultând o toponimie complicată, cu o mulțime de markt-uri succesive... În stânga pieții Aalmarkt vedem vechea clădire a cântarului (De Waag), construită la 1659 și folosit efectiv până în 1972 ! (iar nu departe, în spatele cvartalului de clădiri, pe strada Breestraat la nr. 59 se află un alt monument, Gemeenlandshuis van Rijnland, Casa comunală a Polderului Rin, care este din 1578 sediul comandamentului ce supraveghea nivelul apelor), Tot de aici se deschid cele mai frumoase perspective în lungul ambelor canale, iar peste Rinul reunit vedem biserica Hartebrugkerk.

Primaria Leiden

Primăria orașului, vedere din piața Vismarkt. Vechea fațadă din sec.XVII se găsește pe partea opusă, pe strada Breestraat. Turnul actual a fost refăcut între 1935-1941.

Canalul Nieuwe Rijn

Vedere de pe Koornbrug în lungul canalului Nieuwe Rijn, spre podul Visbrug. În stânga se vede puțin din Primărie.

Olanda

Clădiri caracteristic olandeze în zona podului peștilor Visbrug.

De Waag

De Waag, clădirea cântarului din piața Aalmarkt.

Olanda

Restaurant-terasă pe ponton plutitor la confluența canalelor Nieuwe Rijn (dreapta, nu se vede în fotografie) și Oude Rijn  (stânga).

biserica Hartebrugkerk

Vedere din Aalmarkt, peste golful-confluență al canalelor spre biserica Hartebrugkerk. În stânga, podul metalic Waaghoofdbrug.

Continuăm pe splaiul de-a lungul Rinului până la podul Kort Rapenburg, dincolo de care se întinde porțiunea din Rin numită Galgewater. De aici, avem perspectiva asupra celor două mori de vânt din oraș, în dreapta Molenmuseum de Valk, iar în față Molen de Put.

Molenmuseum de Valk

Vedere peste canalul Galgewater, spre piața Beestenmarkt. În fundal se vede moara-muzeu Molenmuseum de Valk.

La Galgewater intrăm în piața Beestenmarkt și cotim la dreapta pe traseul canalului Oude Vest, pe splaiul din stânga (numit Oude Singel. Trecem prin fața Museum de Lakenhal(cel mai mare atelier de manufacturi textile, construit la 1640, azi muzeul municipal) și ajungem la podul mobil Marebrug, în dreptul căruia se vede peste canal, biserica Marekerk

canalul Galgewater

Vedere din Beestenmarkt peste canalul Galgewater, spre clădirile vechi din piața Turfmarkt.

muzeul Lakenhal

Intrarea și fațada muzeului Lakenhal, văzute din străduța Oude Singel.

Podul mobil Marebrug

Podul mobil Marebrug și biserica Marekerk, văzute de pe Oude Singel.

Trecem canalul Oude Vest pe podul Marebrug pe lângă biserica Marekerk (1649) și intrăm pe străduțe prin fața muzeului Boerhaave (1931, muzeu de istorie a științei și medicinii) și a ruinelor bisericii gotice Vrouwekerk (cca. 1300). Ieșim în strada Lange Mare, pe unde ajungem după câțiva metri la punctul de confluență a celor două brațe ale Rinului, trecând pe lângă biserica Hartebrugkerk, încheind astfel un mic circuit.

Olanda

Fațada bisericii Marekerk (1649)

Olanda

Biserica neoclasică Hartebrugkerk (finalizată în 1836, turnul în 1892).

Parcurgem drumul de întoarcere pe un traseu ușor diferit, de la confluența apelor o luăm pe canalul din stânga, Oude Rijn, trecând prin fața vechiului depozit de cereale pentru săraci (Graanmagazijn voor den Armen, construit la 1754). Apoi traversăm canalul peste Kerkbrug, și intrăm pe strada Hooglande Kerkgracht, pe lângă biserica cu același nume și apoi spre parcare. Mai sunt și alte obiective interesante pentru care nu mai avem timp, mai ales porțile orașului (Moorsport; poarta de vest, Zijlpoort; poarta de est), Observatorul astronomic (1860), Bibliotheca Thysiana(1655), muzee, clădiri vechi și canale (care sunt în lungime totală de 28 km).... Dar, cum spun de obicei, trebuie să rămână ceva de văzut și pe data viitoare.

Depozitul de cereale

Fațada Depozitului de cereale pentru săraci (strada Oude Rijn nr. 44-46).

Podul mobil Kerkbrug

Podul mobil Kerkbrug (1867) peste canalul Oude Rijn.

Nu putem încheia o zi în Olanda fără a privi măcar o moară de vânt de aproape. Din fericire sunt câteva și în apropiere, 15 kilometri spre sud, mai exact între Leidschendam și Wilsveen pe polderul Nieuwe Driemanspolder. Trei mori de vânt poligonale construite în 1672 pentru drenaj (botezate în funcție de poziție: Bovenmolen, Middenmolen și Ondermolen), sunt frumos aliniate și oferă o imagine perfectă de carte poștală. Ele funcționează și în ziua de azi și nu pot fi vizitate pe interior.

Nieuwe Driemanspolder

Nieuwe Driemanspolder, Leidschendam: moara de jos (Ondermolen), care a ars în 1902 din cauza unui fulger, fiind refăcută un an mai târziu.

Leidschendam

Leidschendam: moară de vânt pe Driemanspolder.

Leidschendam

Leidschendam: cele trei mori de vânt de pe Nieuwe Driemanspolder, aliniate pe un singur rând (Molendriegang).

Încheiem ziua la Delft, orașul canalelor liniștite, a ceramicii albastre și a picturilor lui Vermeer, situat pe canalul Delftsche Vliet. După formalitățile de cazare la hotel, mai avem timp pentru o scurtă -din păcate- vizită în vechiul oraș. Parcăm pe splaiul Oosteinde și urmând strada Oude Langendijk ajungem imediat în Markt, marea piață centrală a orașului vechi, azi mărginită de restaurante și magazine turistice. Trecem pe lângă Biserica Nouă - Nieuwe Kerk, construită între 1384-1496 și cunoscută mai ales pentru mormintele membrilor casei de Orania-Nassau, în primul rând a întemeietorului dinastiei, celebrul Wilhelm de Orania Taciturnul (1533-1584), eroul revoltei olandezilor contra spaniolilor, asasinat într-un final de aceștia chiar aici în casa sa din Delft, la Prinsenhof. Lângă biserică se înalță turnul-clopotniță gotic de 109 metri (al doilea ca înălțime din Olanda), a cărui construcție, începută la 1396 s-a întins și ea pe 100 ani, astfel încât stilul este eclectic, rectangular la bază și octogonal în vârf.

Nieuwe Kirk

Vedere spre casele vechi de pe o latură a pieței, cu Nieuwe Kirk în fundal.

Olanda

Vedere spre casele vechi de pe latura opusă a pieței (Markt). Diversitatea de stiluri este specific olandeză, nu există două fațade alăturate asemănătoare.

Olanda

Vedere din Piață (Markt) spre turnul-clopotniță de 109 metri (sec. XV).

Olanda

Vedere de ansamblu a Pieții din zona Primăriei Vechi, cu Nieuwe Kerk (dreapta) și turnul-clopotniță.

Pe partea opusă a pieței dreptunghiulare se ridică clădirea Primăriei orașului (Stadhuis), construită în stil renascentist la 1618-1620, cu o fațadă bogat decorată. În spate și deasupra acoperișului poate fi zărit mult mai vechiul turn de piatră "De Steen" (construit pe la 1300), singurul rămas din vechea primărie după distrugerea acesteia de un incendiu în 1618.

Stadhuis

Vedere din piață a Primăriei (Stadhuis).

Stadhuis

Turnul de piatră al vechii primării, inclus în noua construcție la 1618.

Ieșim din Piață pe lângă Primărie, pe Voldersgracht (semi-canal din 1348, unul dintre cele mai vechi din Delft, pe care se află, nu departe spre piață,Vermeer Centrum Delft) și Nieuwstraat și ajungem la canalul Oude Delft, mărginit de două străzi pline de verdeață. Trecem pe lângă capela St. Hippolytus și o luăm spre dreapta, dar pe malul stâng al canalului. După doar câțiva metri admirăm la nr. 167 clădirea Gemeenlandshuis van Delfland (Casa comunală a Polderului Delft), construită în stilul gotic flamboaiant în anul 1505, una dintre puținele a cărei fațadă a supraviețuit marelui incendiu de la 1536. Astăzi clădirea adăpostește o colecție de hărți vechi ale Delfland (termenul se referă la unul dintre cele 24 poldere ale Olandei).

Voldersgracht

Vedere de pe Voldersgracht spre spatele Primăriei și un grup de case vechi.

Capela St. Hippolytus

Capela St. Hippolytus (sec. XIV), la intersecția canalului Oude Delft cu Nieuwstraat. În fundal, Nieuwe Kerk.

Casa comunala a Polderului Delft

Detaliu de fațadă a Casei comunale a Polderului Delft (1505).

Câțiva pași mai departe, pătrundem la stânga în intrândul Sint Agathaplein, trecem printr-un portic și ajungem în curtea unei vechi mănăstiri gotice de maici din secolul XV, unde funcționează azi Muzeul orășenesc - Stedelijk Museum het Prinsenhof. Aici a fost ucis părintele națiunii Wilhelm de Orania în anul 1584, urmele crimei putând fi văzute, de către cei ce vizitează muzeul, în Moordzaal.

Prinsenhof

Prinsenhof, cu muzeul orășenesc și, în fundal, turnul înclinat al Oude Kerk.

Ieșim din nou în Oude Delft, pentru a admira, peste drum de muzeu, pe malul opus al canalului, silueta ciudată a Bisericii Vechi Oude Kerk (fondată în 1246), a cărei turn de 75 metri are o înclinație totală de 2 metri.

Biserica Oude Kerk

Biserica Oude Kerk, cu turnul său înclinat (construit între 1325-1350). În incintă sunt înhumați pictorul Johannes Vermeer, amiralii Piet Hein, Maarten Tromp și alții.

Biserica Oude Kerk

Biserica Oude Kerk: vedere a transeptului nordic, construit în sec. XVI într-un stil diferit față de restul clădirii.

Canalul Oude Delft

Canalul Oude Delft

Canalul Oude Delft merită să fie parcurs dintr-un capăt în celălalt, fiind presărat și cu alte clădiri istorice (Clădirea Companiei Indiilor de Est, Armamentarium – fostul arsenal, Legermuseum – Muzeul Militar, etc), cum merită de asemenea văzută Oostpoort (construită la 1400, singura poartă medievală încă existentă), dar se apropie seara și nu mai avem timp decât să revenim pe pașii noștri până la parcare și apoi la hotel.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers