Ohrid – Frumuseţe la Nivel UNESCO - GALERIE FOTO

Ohrid – Frumuseţe la Nivel UNESCO - GALERIE FOTO
 
 

Mă surprinde plăcut aş putea spune, în ultima perioadă am avut ocazia să dau de tot mai multă lume care fie a auzit fie a fost în Ohrid. Eu personal am avut curiozitatea de a-i da bineţe în concediul de vară de anul trecu dedicat Macedoniei.

Lacul Ohrid şi accesul la oraşul cu acelaşi nume

Lacul Ohrid

Dar să începem ca la carte cu localizare, access şi apoi detalii. Când spui Ohrid, majoritatea celor cât de cât familiari cu mapamondul se vor gândi automat la Lacul Ohrid, cel ce desparte Albania de Macedonia. Ce povestesc eu mai jos se referă la ţărmul Macedonian al lacului, oraşul cu acelaşi nume şi ce putem face în imadiata vecinătate a lacului.

Ca minimă idee, lacul nu este chiar o băltuţă, are o adâncime maximă de 288 m şi o suprafaţă destul de extinsă de aproximativ 350 km2 dintre care două treimi sunt pe teritoriul actual al Macedoniei. Alt aspect impresionant ţine de vârsta bătrânului lac, undeva la cinci milioane de ani – din aceeaşi breaslă cu Lacul Baikal şi Tanganyika.

Din punctul de vedere al accesului, drumurile sunt bunicele, nu este Vestul Europei dar pe alocuri le depăşesc, calitativ vorbind, pe ale noastre. Deci nu vă speriaţi Macedonia e abordabilă, grijă însă la macedonienii de la volan şi biciclişti, aici situaţia înclină lejer spre haos dar ca români, ne putem adapta, primele depăşiri şi biciclişti nesemnalizaţi în miez de noapte sunt mai grele, apoi totul vine natural.

Oraşul Ohrid - parte a patrimoniului UNESCO

Patrimoniu UNESCO in Ohrid

Revenind la părţile frumoase, am să încep cu oraşul Ohrid, patrimoniu UNESCO încă din 1980 şi cea mai veche şi bine conservată cetate din Macedonia. La scară europeană, de asemenea se află printre cele mai vechi aşezări umane confirmate şi datate de arheologi în jur de anul 6000 î.e.n., deci începutul Epocii de Piatră.

Curios sau nu, Ohridul este un supranumit Ierusalimul Balcanilor având la un moment dat în existenţa sa un număr de 365 de biserici. Mă întreb câte gospădării existau pe atunci?

Oraşul Ohrid propriu-zis este împărţit în partea veche şi partea nouă. Nu am să vorbesc despre partea nouă pentru că nu este cu nimic mai interesantă decât orice oraş est european împânzit de blocuri, magazine şi trafic. Partea veche a oraşului este însă cu totul altceva; am înţeles de ce UNESCO în primele cinci minute de bătut străduţe. 

Accesul se face de pe malul lacului pe lângă câteva terase liniştite. Înainte de a intra efectiv în inima oraşului ai în partea dreaptă un soi de stradă principală cu magazine mai de lux mai de bazar, ai multe terase şi oameni care te îmbie la tot pasul să le calci pragul restaurantelor. Preţurile sunt mult sub orice preţ din România iar mâncarea excelentă. Ca pont nu plecaţi fără o porţie de Tavče gravče şi Cevapi – fasole boabe cu ceapă şi condimente făcută la cuptor şi cevapi care sunt nişte mici mai mici.

Oraşul Ohrid

În miezul oraşului vechi, pe alocuri pe străduţele liniştite cu piatră cubică nu vezi ţipenie de om dar te trezeşti brusc la realitate când trece câte un Yugo cu o viteză ireală pentru condiţia drumului. Farmecul locului!

Dacă te îndepărtezi puţin de centru se păstrează nota de originalitate şi amprenta locală prin structura terasată a oraşului cu case tip mediteranean una deasupra celeilalte, cu trepte înguste şi abrupte ca singure căi de acces şi o linişte contemplativă. 

Chiar ne întâlnisem cu o doamnă pe stradă care ne-a auzit vorbind româneşte şi ne-a povestit cum a fugit în timpul regimului comunist în Germania şi apoi cu câţiva ani în urmă s-a stabilit definitiv în Ohrid. Este ceva aparte ce are oraşul acesta, probabil sentimentul de tihnă şi familiaritate.

Principalele atracţii turistice din Ohrid

Cetatea lui Samuil

În circuitul oraşului poţi include Cetatea lui Samuil, cetatea capitală a Primului Imperiu Bulgar. Cetatea medievală este destul de bine conservată şi restaurată şi serveşte acum ca şi atracţie turistică şi punct de belvedere excelent.

Mai departe de activităţile omului de rând găsim Schitul Sfântului Teolog Ioan, o biserică Ortodoxă de secol XIII cu o panoramă excelentă şi un călugăr uşor ostil dar totuşi comerciant.

Schitul Sfântului Teolog Ioan

Biserica Medievală Sfânta Sofia, una dintre atracţiile principale ale oraşului devenită Arhiepiscopie a oraşului. Interiorul bisericii încă găzduieşte fresce de secol XI, XII şi XIII,  patrimonii inedite de factură Bizantină.

Şi ultima de la capitolul biserici din Ohrid, Mănăstirea Sfântului Panteleimon aflată în plin porces de restaurare despre care se spune că a servit ca şi lăcaş de creaţie pentru alfabetul Glagolitic – alfabetul folosit pentru a traduce Biblia în Slavona veche, bisericească.

Trecând mai departe spre o sferă uşor mai laică, Teatrul Antic este singurul teatru Elen al Macedoniei, restul amfiteatrelor fiind de Epocă Romană. Ca notă, ar putea fi un pic mai restaurat, dar nu este chiar o ruină având în vedere că încă serveşte ca spaţiu de manifestări artistice pe timpul Festivalului de Vară al Ohridului.

Ce poţi face în apropiere de Ohrid

In apropiere de Ohrid

Ca delicii de proximitate, ce se mai poate face sau vedea pe lângă Ohrid, la 15 km la Sud ar fi Gulf of Bones Museum unde avem două opţiuni – turism terestru şi turism acvatic. Mai exact, poţi face scuba diving la orice nivel la pretul de 35 euro care include o oră de scufundări, echipament şi instructor personal. Mai mult eliberează şi certificate recunoscute la nivel Internaţional pentru mai multe niveluri de scufundări. Plimbarea de început este pe sub muzeul pe apă, printre piloni, peştişori şi ceva artefacte pe fundul lacului (3 până la 5 m pentru primul curs). Deasupra apei poţi vizita muzeul de gospodării construite autentic după cele de secol XII – VII î.e.n.

Ohridul oferă pe lângă activităţi ca scuba, posibilitate de călărie, sailing, mountain biking, hiking sau zbor cu parapanta, ceea ce depinde foarte mult de vreme, noi ne-am înscris însă nu am avut noroc din cauza vântului puternic – practic, aşa am ajuns să facem scufundări.

Ohrid

Iar ca să încheiem într-o notă la fel de inedită, la capătul macedonian al lacului, la vreo 30 km de Ohrid în direcţie sudică găsim Mănăstirea Sfântului Naum şi parcul cu izvoare prin care patrulează grănicieri macedonieni şi albanezi de o potrivă. Ce este special pe lângă izvoarele neaşteptate din pădure este stolul de peste 40 de păuni (la o numărătoare sumară) care se plimbă liberă fără nicio grijă. Sunt peste tot, pe jos, în copaci, pe acoperiş şi nu sunt sfioşi absolut deloc! 

Ohrid reprezintă prin excelenţă un mozaic reuşit de activităţi sportive, nautice, turism cultural, religios, aventură şi patrimoniu. Astfel, poate să acopere o plajă largă de turişti cu gusturi chiar diametral opuse. Pe mine personal m-a convins. Este unul dintre cele mai remarcabile oraşe pe care le-am cunoscut tocmai datorită diversităţii, atmosferei prietenoase, al accesibilităţii financiare şi al impresiei că timpul stă în loc acolo!  

Poze deosebite din Ohrid


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers