Ocna Sibiului, minunea de la marginea... Mărginimii

Ocna Sibiului, minunea de la marginea... Mărginimii
 
 
 

Ocna Sibiului este o stațiune balneoclimaterică de care veți mai auzi și de care nu mă îndoiesc că ați auzit. Situată la câțiva kilometri de fosta capitală culturală europeană Sibiu, acest mic oraș este binecuvântat de Dumnezeu, cu multe frumuseți naturale dar și - mai ales - antropice.

Se află într-o mică depresiune, înconjurată de codrii de stejar ce îmbracă versanții Podișului Secașelor, fratele mai mic al Podișului Târnavelor. Dealurile bogate în sare au favorizat dezvoltarea exploatărilor sub formă de ocne, ceea ce a generat peste ani, puzderia de lacuri antroposaline cu care se mândrește stațiunea.

Unul dintre fenomenele cele mai intersante de aici, are legătură cu heliotermia apelor din unele lacuri. Pe scurt, este vorba despre încălzirea normală a primului strat de apă, ceva mai dulce, și de temperatura mare a stratului imediat următor (peste 40 de grade). Este, dacă vreți, o reluare a procesului de efect de seră, căldura intră dar nu mai poate fi eliminată. Lacul cel mai vestit pentru acest fenomen este tot într-o zonă cu masive de sare și anume Ursu, de la Sovata.

Ocna Sibiului

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »

În stațiune se fac investiții majore în infrastructură, la care contribuie și micuța autostradă de 11 kilometri de pe centura Sibiului, care ușurează foarte mult accesul în stațiune. Dincolo de investițiile mari, rămân câteva relicve comuniste cum ar fi campingul uriaș de lângă Lacul fără Fund (lacul fiind în fapt o "gură" de mină părăsită cu o adâncime de 35 de metri, declarat rezervație hidrogeologcă) cu căsuțe, corturi și rufe la vedere.

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Ocna Sibiului

Tot aici se află cel mai adânc lac din România, se numește Avram Iancu și are nu mai puțin de 129,5 metri, adâncimea acestuia fiind generată de prezența unui puț de mină, care facilita intrarea în adânc a ocnașilor.

Minunea de la marginea... Mărginimii Sibiului, mai are și alte atracții naturale, cum ar fi nămolurile sapropelice cu sulfură de fier, cu care se fac ungeri pentru afecțiunile aparatului locomotor, ginecologice (ca și la Ursu!) sau ale sistemului nervos. De asemenea aici se găsește un izvor clorurosodic și bicarbonatat, izoton, numit Horea, care se folosește în tratarea constipaţiilor și hipoacidităţii, iar asta împreună cu salinitatea uriașă din lacuri de 400 de mg/l, fac din Ocna Sibiului o excelentă destinație pentru tratament și odihnă.

Ocna Sibiului

În Ocna Sibiului nu poți să stai degeaba, obiectivele antropice fiind o sursă de liniștire a spiritului și de regăsire a filonului creștin. Astfel, se pot vizita Biserica Ortodoxa construită de Mihai Viteazul, în anul în care săvârșea prima unire a principatelor, refăcută de Constantin Brâncoveanu sau Biserica Reformată, refăcută în secolul al XVI- lea cu ziduri de apărare puternice.

Ocna Sibiului

Aș mai recomanda mici escapade în comunele din jur, la Loamneș- o comună pitorească cu case răsfirate pe dealuri- unde la Hășag au fost vulcani noroioși mai mari decât la Berca, comuna Slimnic-Stolzemburg, unde stă încă în picioare o cetate săsească sau turnul bisericii evanghelice din satul Ruși, un fel de Turnul Pisa de România.

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.