O zi în Manchester - oraşul îndrăgostit de fotbal, bumbac, muzică şi shopping - GALERIE FOTO

O zi în Manchester - oraşul îndrăgostit de fotbal, bumbac, muzică şi shopping - GALERIE FOTO
 
 

Despre Manchester se spune că este locul în care Rolls l-a întâlnit pe Royce, că aici Ernest Rutherford a divizat pentru prima dată un atom, că este gazda celei mai cunoscute echipe de fotbal din lume, şi anume Manchester United, sau că în secolul al 18-lea a devenit primul oraş industrial, fiind recunoscut pe atunci drept un adevărat 'Cottonopolis' şi totodată capitala mondială în producerea şi prelucrarea bumbacului.

Cu un centru al oraşului aglomerat dar compact, cu multe lucruri de văzut, cumpărat sau explorat, cu o diversitate etnică ridicată ce îşi lasă profund amprenta asupra lui, Manchester este unul dintre cele mai accesibile oraşe din Marea Britanie atât datorită locaţiei centrale, cât şi a nivelului de conectivitate bine pus la punct cu infrastructura naţională de transport.

Odată ajuns în oraş, este foarte uşor să descoperi împrejurimile având la dispoziţie o multitudine de trenuri, autobuze sau tramvaie şi,  întrucât la orice pas poţi admira cum faimoasele taxi-uri negre “londoneze” îşi aşteaptă clienţii sau cum autobuzele double-decker transportă călătorii dintr-un capăt într-altul al oraşului, vei avea adeseori senzaţia că mai degrabă te afli într-o celebră suburbie din Londra şi nu într-un oraş odinioară puternic industrializat.

King Street - cea mai importantă arteră turistică

Biserica Sf. Ann, Manchester

Pentru orice turist King Street este una dintre cele mai importante artere din Manchester şi care odată cu trecerea timpului a devenit dominată de restaurante scumpe, de magazine cu produse de lux, sau de pub-uri frecventate de fotbaliştii echipelor locale sau de către celebrităţi. În trecut, prin anii 1970, exista o delimitare clară între partea estică (sau cartierul birourilor şi a clădirilor financiare de pe King St. şi Cross St.), şi partea de vest (King Street West), o stradă mai îngustă, considerată drept principala arteră comercială.

La numai câţiva paşi distanţă, la capătul unui lung şi întunecos pasaj pietonal se află o impresionantă clădire a stilului neo-clasic, mai exact biserica protestantă St. Ann, construită iniţial din cărămizi roşii de Collyhurst, un tip de cărămidă moale prelucrată în carierele din apropiere. Izvoarele istorice precizează că biserica ar fi fost realizată de către arhitectul John Barker prin finanţarea construcţiei de către Lady Ann Bland şi în urma unui act al parlamentului semnat de Regina Anne, prima regină a Marii Britanii și a Irlandei.

Piaţa St. Ann's Square din imediata învecinătate este dominată de sunete de chitară şi de artişti stradali care îţi încântă auzul cu cântece folk, iar turnul catedralei înalt de 71 m având forma literei W îţi indică foarte clar care este următorul obiectiv turistic de bifat şi în ce direcţie trebuie să te îndrepţi.

Manchester Cathedral, sau fosta biserică colegială, a fost ridicată la rangul de catedrală în anul 1847 datorită creşterii considerabile a populaţiei oraşului şi este dedicată Fecioarei Maria, Sf. Denis şi Sf. Gheorghe. De îndată ce intri în catedrală poţi simţi că acest loc este cu adevărat unul sacru, cu o istorie bogată, iar îngerul din piatră descoperit în zidul de sud al pridvorului catedralei şi datat ca aparţinând aniilor 700 A.D. este o dovadă că edificiul a fost ridicat pe urmele unei biserici saxone timpurii. De pe panourile cu informaţii din interior, veţi afla cum că de la începul secolului al 18-lea până în prezent actuala catedrală este a treia clădire construită pe acest loc, că se mândreşte cu cea mai mare navă din toată Anglia şi că pentru ridicarea turnului s-au folosit cca. 5.000 de tone de pietriş şi pietre de moară.

Atracţii turistice de neratat în Manchester

National football Museum, Manchester

Contrastând cu aspectul arhaic al catedralei, Urbis building ce găzduieşte National football Museum este o superbă clădire modernă, cu un exterior format din aproximativ 2.200 de geamuri de sticlă aranjate în benzi orizontale, şi care dispune de un sistem de răcire adiabatic utilizat în timpul verii și de un sistem de recuperare a căldurii necesar în timpul iernii pentru creșterea eficienței energetice. Muzeul este dedicat lumii fotbalului şi cuprinde cea mai mare colecţie din lume cu peste 140.000 de articole sportive diferite, colecţii şi fotografii aparţinâmd FIFA, o cameră interactivă pentru copii şi un “Hall of Fame” realizat în amintirea celor mai buni jucători, manageri şi echipe de fotbal. Intrarea în muzeu este gratuită şi este un must-see pentru orice suporter al acestui sport.

Pentru mulţi vizitatori şi localnici deopotrivă, Piccadilly Gardens este inima orașului şi o adevărată oază urbană cu fântâni arteziene foarte frumos iluminate pe timp de noapte, spaţii verzi pentru relaxare, numeroase cafenele şi restaurante. Tot aici a fost montată şi Wheel of Manchester, o roată uriaşă de 60 de metri adorată de turiştii de toate vârstele şi care ne duce cu gândul încă o dată la capitala londoneză şi la mai celebrul London-Eye.

În imediata apropiere, Manchester Arndale Shopping Centre, cel mai mare centru comercial din Marea Britanie, pune la dispoziţia împătimiţilor de shopping peste 240 de magazine şi o mulţime de restaurante şi fast-food-uri. În schimb, pentru iubitorii de cărţi şi chilipiruri, Portland Street este locul ideal unde puteţi găsi cărţi, reviste vechi şi viniluri la numai £1, iar pasionaţii de artă nu trebuie să rateze Manchester Art Gallery cu una dintre cele mai bogate colecţii de artă din Marea Britanie, cu numeroase picturi pre-rafaelite și artă britanică de la începutul secolului al 20-lea.

Alte atracţii turistice de vizitat în Manchester

Castlefield, Manchester

Urmând Princess Street, este imposibil să rataţi Town Hall, primăria oraşului Manchester, o clădire impunătoare, concepută în stilul neo-gotic victorian, care deserveşte drept sediul central al consiliului municipal şi care găzduiește un număr de departamente guvernamentale locale. Realizată de architectul Alfred Waterhouse, este considerată una dintre cele mai bune interpretări din lume ale arhitecturii renașcentiste gotice şi este accesibilă publicului larg, meritând pe deplin să admiraţi picturile murale ale lui Ford Maddox Brown, Sala Sculpturilor cu statui aparţinând unor personalităţi publice din epocile trecute, Sala Mare sau mozaicurile cu albine şi flori de bumbac stilizate, simboluri ale industriei şi comerțului. Amplasat central, Turnul cu ceas şi cu cele 24 de clopote ale primăriei poate fi reperat cu uşurinţă din orice parte a oraşului. Mecanismul ceasului pus în funcţiune în 1879 a fost realizat de către Gillett & Bland, iar inscripţia ("Teach us to number our Days.") de pe cele trei faţade ale ceasului sunt clar vizibile din Albert Square.

Pe lista muzeelor cu acces gratuit şi care sunt de vizitat, trebuie trecut şi People's History Museum, amenajat într-o veche dar modern renovată staţie de pompe hidraulice de pe Bridge Street. Muzeul este singurul centru naţional dedicat istoriei muncitorilor din sectoarele industriale din Marea Britanie, oferind o incursiune fascinantă asupra condiţiilor de lucru de multe ori grele ale angajaţilor din industria bumbacului. De la etajul superior al muzeului, puteţi admira bătrânul Albert Bridge de pe râul Irwell, care leagă Salford de Manchester, şi mai noul Trinity Bridge, un pod pietonal modern şi cu pilon rotund, proiectat de către renumitul arhitect spaniol Santiago Calatrava.

Spre marginea sudică a oraşului, cartierul Castlefield vă va încânta cu siguranţă fiind o zonă surprinzător de liniștită în timpul zilei și un loc minunat pentru a scăpa de agitația din centrul Manchester-ului. Prin păstrarea fortului roman al anticului Mamucium, prin canalele labirint, viaducte, poduri de fier şi depozite modernizate, Castlefieldatestă cu siguranţă vârsta industrială şi trecutul îndepărtat al oraşului.

Simboluri ale culturii şi istoriei oraşului

White Lion, Manchester

Tot în acest cartier, pe Liverpool Road, este găzduit şi muzeul ştiinţei şi industriei (Museum of Science and Industry), un complex întins pe 2.8 hectare pe locul celei mai vechi clădiri de transport feroviar de persoane din lume, fiind o şansă deosebită de a afla mai multe despre începuturile industriale ale oraşului şi despre realizările şi dezvoltările uimitoare ce au avut loc în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi industriei.

În rândul clădirilor importante de pe Liverpool Road se înscriu şi White Lion Pub, cea mai veche tavernă din oraş datând din anul 1770, precum şi Beetham Tower, un zgârie-nori înalt de 168 metri, cu o structură dintre cele mai subțiri, fiind considerată cea mai înaltă clădire rezidenţială din U.K.şi a patra ca înălţime din Europa.

Manchester se mândreşte totodată şi ca fiind locul în care a fost înfiinţată cea mai veche orchestră simfonică britanică (şi a patra orchestră din lume): orchestra Hallé, care a fost fondată în anul 1857 de către dirijorul german și pianist Charles Hallé, şi care alături de Filarmonica BBC şi Manchester Camerata (singura orchestră profesională de cameră din oraş) îşi susţine concertele în Bridgewater Hall, o clădire din beton armat ce asigură un ideal acustic şi care protejează sala de concerte de orice zgomot sau vibraţie din exterior.

Foarte aproape se află şi Manchester Midland Hotel, o clădire superb construită într-un stil distinctiv, cu o structură din oțel îmbrăcată în cărămidă roșie, teracotă maro și mai multe tipuri de granit lustruit şi teracotă Burmantofts, toate acestea pentru a da un plus de rezistenţă împotriva mediului poluat din Manchester. Construit la intersecţia dintre Peter Street şi Lower Mosley Street vizavi de gara Manchester Central, hotelul a fost martorul unor evenimente istorice importante: în anul 1904 Charles Stewart Rolls îl întâlneşte aici pe Frederick Henry Royce pentru ca în scurt timp să fie lansat primul Rolls-Royce 10hp, în noiembrie 1959 Regina Elisabeta cinează în restaurantul hotelului Trafford, iar mai apoi acelaşi restaurant francez le refuză accesul celor de la The Beatles pe motivul că sunt "îmbrăcaţi necorespunzător".

Lăsând în urmă Midland Hotel,Central Library şi St. Peter’s Square, o altă atracţie principală o reprezintă cartierul China Town, asemănându-se în multe privinţe cu omologul său mai celebru din capitala londoneză. Punctul de mare interes o constituie arcada cu ornamente tradiţionale, finalizată în anul 1987 pe Faulkner Street, dar şi multitudinea de restaurante chinezești, magazine, brutării și supermarketuri cu produse specifice.

Manchester este un oraş plin de viaţă, aglomerat, cu multe obiective turistice şi o puternică diversitate etnică, şi care îşi susţine cu mândrie locul său bine definit în istorie în calitate de cel mai important hub al industriei de bumbac din Marea Britanie.

Poze deosebite din Manchester


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers