O vizită în Cinque Terre nu se încheie fără a face măcar o drumeție

O vizită în Cinque Terre nu se încheie fără a face măcar o drumeție
 
 

Uneori e bine să fii spontan și să nu lași ocaziile să treacă pe lângă tine, iar când "sora" mea de călătorii Mara a dat peste o reducere la bilete de avion de 30%, ne aflam într-o astfel de situație. Aveam o oră la dispoziție până la expirarea ofertei și nu știam ce să facem; aveam probleme cu timpul, fiind în an terminal, nu mai luasem niciodată o decizie atât de spontană privind călătoriile, dar nu puteam rezista tentației de a cumpăra bilete de 40 euro dus-întors către Milano.

Destinația în care visam să ajungem era de fapt Parcul Național Cinque Terre ( în care urma să ajungem dupa 2 zile în Milano), un loc impresionant, recent descoperit într-un blog de călătorii.
Cinque Terre este o “adunătură” de 5 sate pescărești, aflate pe coasta Liguriei, parte a Rivierei Italiei, a căror accesibilitate limitată a permis conservarea clădirilor construite pe malul stâncos, autenticitatea lor fiind unul din motivele includerii în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Inițial în articolul de pe blog, iar ulterior în realitate, am fost impresionată de poziționarea pe stânci, dar și de bogata cromatică a clădirilor, precum și de posibilitatea de a face drumeții printre viile sau livezile de măslini ale localnicilor. Cu alte cuvinte, ne-a atras unicitatea acestui loc de care nu știam și faptul că părea dintr-un alt timp.

Cazare in Cinque Terre

În ceea ce privește cazarea, ne-am făcut rezervarea la un hostel local, Mar-Mar, din satul Riomaggiore, care, spre bucuria noastră, era chiar integrat în clădirile autentice ale satului, pentru a ajunge la el fiind nevoie să urcăm pe scări cioplite în stâncă. Am avut locuri într-un dormitor de 6 persoane, iar tariful a fost de 22 euro, fără mic-dejun. Prețul e destul de mare pentru un hostel, dar având în vedere oferta redusă de cazare, e de înțeles.

Raportul calitate/preț a fost bun, curățenia, confortul camerei și funcționalitatea grupului sanitar fiind ireproșabile. Aș recomanda acest loc mai ales pentru autenticitatea întregii experiențe. Ulterior, am stat și la Ospitalia del Mare, în orașul Levanto, situat în partea de nord a parcului. Hostelul de aici era de dimensiuni mai mari, dar bine organizat și confortabil.

Obiective turistice si activitati in Cinque Terre

Dacă ajungi în Cinque Terre, cel mai bun lucru pe care să-l poți face e să treci pe la oficiul turistic, să cumperi un permis pentru parc, care îți dă acces la traseele pentru drumeție și să iei o hartă. În prima zi, noi am luat trenul și apoi autobuzul din La Spezia și am ajuns în sudul parcului național, la Portovenere, un sat-port construit în trecut pentru a face legătura cu Spania. Acolo ne-am cățărat pe stâncile de lângă apa Mării Ligurice, am urcat până la Biserica și Castelul Sf. Petru, am văzut tineri arucându-se în apă de la înălțimi înfricoșătoare și un cimitir cu locuri de veci supraetajate.

Ideea era să pornim din Portovenere în drumeție spre Riomaggiore, satul în care ne cazasem și să ajungem până să se întunece. Traseul avea 15 km și am mers pe poteci deasupra malului stâncos al mării, pe scări de piatră, prin pădure și în trecere prin sate izolate. Nepopularitatea traseului ne-a bucurat si ne-am simțit libere departe de agitația orașelor sau zonelor turistice aglomerate.

A doua zi am parcurs Sentiero Azzurro, traseul cel mai popular din Cinque Terre, care începe cu Via Del Amore - o porțiune a traseului plină de lacăte și inimioare. E un test de anduranță, rezistență la căldură și toleranță față de ceilalți turiști, care se poate trece cu răbdare, pauze de admirare a peisajului, apreciere pentru efortul în natură și multe gelato și pizza în satele care devin niște oaze.

În a treia zi, am plecat din Riomaggiore și, cu trenul, am ajuns în Levanto, orășel din exteriorul nordic al parcului, de unde am făcut un nou traseu în ziua următoare. Am urcat, ne-am cocoțat din nou și am ajuns în Monterosso al Mare.

Impresii si ponturi despre Cinque Terre

Cinque Terre m-a impresionat prin unicitatea și autenticitatea satelor construite pe stâncă, dar și prin frumusețea peisajului natural. Ceea ce ne-a atras în mod special a fost varietatea traseelor din parc, care permit să descoperi locul într-un mod activ și dau posibilitatea să treci prin curțile localnicilor fără a fi mustrat. Varietatea de înghețată și bucățile de pizza locale au impresionat papilele noastre gustative.

Localnicii au fost ospitalieri, de la vânzătorul care oferea pe lângă sandviș și un zâmbet până la bunicuța care ne îndrepta spre sursa de apă când rămâneam cu butelca goală. Trenul care trece prin tunelurile săpate în stânci și pe lângă malul mării, arhitectura și decorațiile caselor, culorile apusului au rămas de asmenea în memoria afectivă a acestei călătorii.

Nu am sesizat multe lucruri negative, dar pot menționa probleme legate de indicatoarele turistice pe parcursul Sentiero Azurro deoarece la o răscruce de drumuri am găsit 2 săgeți pentru aceeași direcție. Moment hilar, dar ne-am descurcat pe baza intuiției. De asemenea, sistemul de validare a biletelor de tren înaintea urcării era frustrant. Lipsa plajelor amenajate în satul în care am fost cazate, problemă care ține însă de relieful zonei, a fost puțin dezamăgitoare.

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Cinque Terre

Deși italienescul “il dolce far niente” este tentant, recomand ca o vizită în Cinque Terre să nu se încheie fără a face măcar o drumeție. Pentru asta, e utilă o pereche de încălțări potrivite pentru o astfel de activitate pe un teren stâncos, deci nu chiar neted. Pentru a economisi bani și pentru a nu pierde timp prețios de explorat zona stând la restaurant, recomand cu căldură buticurile cu sandvișuri, pizza și alte variațiuni. Cred că e de la sine înțeles că trebuie încercate cât mai multe sortimente de gelato; oferta pare nelimitată.

De asemenea, nu trebuie ratat apusul din golful arhicunsocut de la Riomaggiore. Pentru a avea o experiență faină pe Sentiero Azzuro, recomand pornirea pe traseu cât mai devreme, când nu este deloc aglomerat. Peisajul este magnific fără zgomot sau alte distrageri.

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil… Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Labau Marina Teodora si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Pozele noastre din Cinque Terre

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers