O poveste din Beijing. Episodul 2 : de văzut, de încercat în Beijing

O poveste din Beijing. Episodul 2 : de văzut, de încercat în Beijing
 
 

Când spui Beijing, spui în primul rând Orașul Interzis și Marele Zid Chinezesc. Acestea sunt obiectivele turistice principale, arhicunoscute, de neratat.

Orașul Interzis vă va impresiona prin măreția lui, prin încărcătura istorică puternică și prin mulțimea de turiști care îl asaltează. Probabil, ca și mine, veți rămâne surprinși să vedeți proporția de turiști asiatici versus non asiatici. Abia vezi câte un european sau american care se pierde în masa de chinezi, japonezi, etc. Există o dezvoltare tot mai mare a turismului intern în China, la care se adaugă locuitorii din țările vecine, care vin să viziteze capitala statului care îi domină tot mai mult economic, politic și cultural.

Orsaul_interzis

Marele Zid Chinezesc este o structură imensă ca lungime, având câteva mii de kilometri. Însă vizitabile sunt doar câteva porțiuni pe întreg teritoriul Chinei, iar apropiate de Beijing sunt în jur de 3-4, dintre care cea mai populară și asaltată de turiști este Badaling. Însă, în ultima vreme, Mutianyu devine opțiunea celor care vor să vadă zidul fără să se lupte cu armate de turiști.

Eu aici am fost, și priviliștea m-a fascinat, chiar dacă în ziua respectivă era „ceață” (varianta chinezească). Fiind la aproximativ 70 km de Beijing, trebuie să luați un autobuz sau o excursie organizată. Personal, recomand excursia organizată, care nu este scumpă și scăpați de bătaia de cap a căutării autogării sau explicatului destinației la ghișeu. Excursia se face cu microbuze (8 oameni), sunteți ridicat din fața locuinței și dus înapoi, aveți o masă inclusă și șansa să socializați cu alți turiști. Totul în schimbul a mai puțin de 30 EUR. Biletele se iau de la punctele Info Turistice.

Marele_Zid_Chinezesc

Pe lângă aceste două mari obiective, mai sunt câteva alte locuri de văzut în Beijing, plus experiențe culinare și non culinare de trăit.

De_vazut_in_Beijing

De văzut în Beijing:

Piața Tiananmen – de altfel, cu această piață începe turul clasic al obiectivelor din Beijing. Este un muzeu viu al comunismului și are o încărcătură emoțională destul de puternică pentru cei care au fost afectați de Revoluția Culturală. Tot aici se află și mumia (trupul) lui Mao. Eu, ca fost șoim al patriei (până aici am ajuns în ierarhie), mărturisesc sincer că nu am fost curioasă să văd încă un fost dictator, prinsesem deja unul în toată splendoarea. Dar dacă doriți să vedeți, se poate intra.

Parcul Jingshan – este la ieșirea din Orașul Interzis (dacă ați intrat prin Tiananmen). Dacă ați văzut Kung Fu Panda (desenul animat) o să vă pară cunoscut peisajul Smile În orice caz, este o plimbare plăcută și liniștită, după marea de turiști pe care ați lăsat-o în spate

Palatul de Vară – mare cât China!...aș putea să spun Smile. Și tot la fel de impresionant. E o plimbare de o zi (sau măcar jumătate), la 15 km de Beijing, cu arhitectură superbă, lacuri, alei de promenadă. Puteți închiria chiar și o hidrobicicletă și să descoperiți complexul inclusiv de pe apă.

Parcurile Houhai și Beihai – cele două parcuri situate de o parte și de alta a Șoselei Dianmen sunt ca un fel de Herăstrău al Beijingului. O plimbare de câțiva kilometri buni, de-a lungul ambelor parcuri, vă va purta de la natură și zone fermecătoare de agrement, la „zona de fițe”. În parcul din nord, Houhai, am găsit o terasă unde o apă plată ajungea chiar și la 100 RON.

Hu Tong – Un “centru vechi” al Beijingului de care eu m-am îndrăgostit. Un cartier în care cu sute de ani în urmă au locuit mulți nobili și artiști ai Chinei (deși casele sunt mici și nu te fac să te gândești la nobilime). Este singura zonă veche prezervată cum se cuvine în întreg orașul. Vă recomand să vă pierdeți pe străduțe, să intrați în magazinele cu produse hand-made (nu chiar ieftine), să încercați street-food și senzaționalele ceaiuri cu gheața și bubble tea-uri, să luați masa în restaurantele micuțe și cu mâncăruri fantastice care se găsesc în această zonă.

Hu_Tong

SanlitunZona de cluburi, baruri și restaurante, varianta modernă (față de Hu Tong, care e varianta retro). Mall în centru, baruri și restaurante „occidentale” cu prețuri ușor piperate, rooftop clubs, street food, țigări de contrabandă ... În realitate, o zonă care reprezintă mai bine China de astăzi și al său american dream ascuns decât Hu Tong-ul.

Templele – Sunt câteva temple în Beijing în incinta cărora veți uita că vă aflați într-o metropolă cu o populație mai mare decât a României. Dintre acestea, m-au impresionat în mod special Temple of Heaven și Miaoying.

Temple_of_Heaven

798 - Cartierul Artei din Beijing – Este, alături de Hu Tong, zona mea preferată din Beijing. Un complex industrial uriaș, dezafectat și transformat într-un spațiu inedit: galerii de artă, boutiq-uri de designeri, cafenele și restaurante cu un aer boem. Ah, dacă Semănătoarea noastră ar fi devenit 798...

798

PiețeleChina este atelierul lumii...cel puțin pentru moment. Având în vedere că vor să scadă accentul pe manufactură și să se upgradeze către servicii, cine știe... Însă până una alta aici se fabrică totul, de la kitch-uri foarte urâte, până la produse de calitate, cu prețuri pe măsură. Dacă vreți experiențe de shopping de neuitat, mergeți în marile piețe din Beijing, căutați atent printre miile de fake-uri și lucururi urâțele, și veți găsi adevărate chilipiruri. De vizitat: Yashow Market, Piața de Perle (Pearl Market), Mall-urile de electronice din zona Zhongguancun.

Restaurante, Baruri şi Cluburi din Beijing:

Cele mai multe locații sunt fie în Sanlitun, fie în HuTong. Testate și recomandate:

Restaurante:

  • Mr Shi – situat în zona HuTong, acest restaurant de familie are câteva mese, mâncare senzațională și dumpling-uri (colțunași cu carne și legume) pe care nu le veți uita niciodată.

Dumplings

  • Da Dong – aici se servește Roast Duck (rață friptă), o specialitate renumită în Beijing. Acestui fel de mâncare i se mai spune și Pecking Duck și este o delicatesă! Sunt și alte restuarante de Roast Duck în Beijing, testați-le! Da Dong este cel mai renumit și se laudă cu o rețetă străveche, secretă.
  • Restaurantele de Hot Pot – sunt foarte multe cu acest specific în Beijing. Hot Pot-ul e un fel de a mânca specific zonei: carnea crudă fin feliată sau diverse legume se opăresc în  lichide fierbinți (ulei, sos picant, apă/supă). Aceste lichide sunt puse în ceaune în centrul mesei. Un fel de fondue...

Hot_Pot

  • Street Food – Sanlitun și Wangfujing sunt două zone perfecte pentru street food. Treceți peste bariere și încercați acest fel de a mânca atât de popuar în Asia. Nu e obligatoriu să mâncați viermișori, șerpi și alte ciudățenii. Se găsesc pui, porc și vită din plin! Plus legume sotate absolut fantastice. Seara este momentul ideal pentru a gusta acest fel de mâncare, iar prețurile vă vor face să credeți că un Hot Dog din Ikea este scump...

Street_food

  • Sushi all you can eat (& all you can drink) – chiar dacă suntem în Beijing, nu în Tokyo, pentru împătimiții de sushi și mâncare japoneză există o ofertă minunată în capitala Chinei! Uama este un restaurant foarte bun, iar în schimbul a aproximativ 30 de EURO mâncați sushi, sashimi și tepannyaki și beți sucuri, vin, apă (și orice au în meniu). Restaurantul este pe Lucky Street (da, chiar așa se numește) – în apropiere de Mall-ul Solana. Merită, mai ales pentru raportul calitate-preț!

Nu uitați: nicio masă fără Tsing Tao Smile

Cât despre cluburi, dacă vreți să vă faceți o idee despre cum se distrează tinerii chinezi, acompaniați de expați, încercați: Elements (club de fițe), Migas (club rooftop, posh, cu o vedere minunată) și Swing (modest ca aspect, dar cu muzică live și atmosferă frumoasă).

Sanlitun

La capitolul baruri, zona Sanlitun este the place to be. Aici găsiți de toate pentru toți! 

 

Citeşte şi câteva sfaturi practice pentru o vacanţă în Beijing

Cele mai frumoase poze din Beijing


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers