O excursie la monumentul preistoric Newgrange din Irlanda

O excursie la monumentul preistoric Newgrange din Irlanda
 
 

Newgrange (irlandeză: Si un Bhrú) este un monument preistoric situat în County Meath, in estul Irlandei. A fost construit în jurulul anului 3200 î.Hr.în Neolitic. Nu există un acord cu privire la scopul acestei constructii, dar a fost speculata semnificația sa religioasă, datorita aliniamentului cu soarele, a carui lumina inunda camera de piatră interioara, in timpul solstițiului de iarnă.

Newgrange este mai vechi decât Stonehenge sau decat piramidele, fiind parte a patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentul a ramas ascuns privirilor curioase vreme de milenii, fiind redescoperit in stare perfecta de conservare de catre arheologi abia in secolul al XVIII-lea.

Cazare in Irlanda

Atunci cand am vizitat Newgrange locuiam in Irlanda si urmam un stagiu de practica la o institutie europeana, deci nu am fost cazata la un hotel/ pensiune/ apartament din apropierea monumentului megalitic. As putea face recomandari, dar intrucat ele nu sunt bazate pe experienta mea personala, prefer sa nu induc cititorii in eroare.

Obiective turistice si activitati in Irlanda

Accesul la Newgrange se face doar insotit de ghid, in grupuri. Excursiile încep de la na Brú Bóinne Visitor Centre în Donore, Co Meath, unde vizitatorii sunt directionati catre autocare. Monumentul Newgrange cuprinde în primul rând o movilă mare, construita din straturi alternative de pământ și pietre, cu iarbă în creștere pe partea de sus si o fatada reconstruit din pietre albe de cuarț cu nituri si muchii rotunjite care acoperă o parte din circumferința.

Movila este de 76 m, inalta de peste 12 m, acoperind 4500 m2. Intrarea se face printr-un pasaj, în partea de sud-est a monumentului. Pasajul se întinde pe 19m, iar la sfârșitul lui exista trei camere mici, cu un acoperiș înalt seif corbelled. Fiecare din camerele mai mici are un "bazin de piatră", în care oasele morților ar fi fost depuse inițial. Peretii din acest pasaj sunt formati din 22 mari lespezi de piatra, multe dintre care sunt decorate cu sculpturi (ca precum și graffiti-ului din perioada de după redescoperirea sa). Plafonul prezinta nici o dovada de fum.

Situat în jurul perimetrului de movilă se află un cerc de pietre, datand din timpul Epocii de Bronz.

Newgrange conține diferite exemple de arta abstracta neolitica. Aceste sculpturi se încadrează în zece categorii, dintre care cinci sunt curbilinii și alte cinci rectilinii, toate incarcate de simbolism. Unul dintre exemplele cele mai notabile de arta de la Newgrange sunt triskele-găsite pe piatra de la intrare. Aceasta este lunga de aprox 3m și cantareste aprox 5 tone.

Impresii si ponturi despre Irlanda

Cel mai impresionant aspect al acestui monument a fost camera centrala. Pe langa constientizarea faptului ca vizitatorul se afla intr-un monument ce dainuie de mai bine de 5000 de ani, un impact foarte puternic il au si inscrierile de pe pereti facute de echipa de arheologi ce a descoperit si restaurat monumentul de-a lungul sec 17-18.

Nu, totul a fost perfect, impresionant. Organizarea este de nota 10, personalul foarte prietenos iar aerul, privelistea si monumentul in sine merita o excursie de cateva ore. La receptie exista chiar si un magazin de suveniruri si carti, precum si un muzeu al sitului arheologic, cu reproduceri la scara reala si miniaturala.

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Irlanda

Nu va uitati umbrela acasa! Irlanda este cunoscuta ca fiind o tara umeda, in care ploaia poate incepe oricand. Informati-va in prealabil cu privire la vreme si la programul sitului, precum si cu privire la mijloace de transport pana acolo, in cazul in care nu inchiriati/detineti o masina. Drumuile sunt de asemenea in stare perfecta, desi va recomand sa fiti atenti la condus/ traversat intrucat Irlanda practica sofatul pe cealalta parte a drumului, spre deosebire de noi, lucru ce poate genera confuzie in prima faza.

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil... Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Ioana Sabina Visan si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Pozele mele de la Newgrange, Irlanda

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers