Novi Sad, un oraş renăscut - galerie foto

Novi Sad, un oraş renăscut - galerie foto
 
 

O dată pe an ajungem cu drag la Novi Sad, un oraş universitar frumos, înrudit cu Timişoara, la o distanţă foarte accesibilă. Din Timişoara până în Novi Sad sunt aproximativ 150km şi accesul cu maşina se poate face fie prin vama Moraviţa, fie prin vama Jimbolia. Am ales vama Jimbolia, traseul parcurs fiind in mod integral pe drumuri judeţene atât pe teritoriul României, cât şi în Serbia: Timişoara – Jimbolia – Zdrenjanin – Novi Sad.

Parcarea în Novi Sad este liberă sâmbăta, începând cu ora 14:00 şi duminica, toată ziua, aşa că am găsit o parcare cât mai aproape de centru şi am pornit să vizităm centrul vechi.

Toată zona din centru este pietonală, o încrengătură de pieţe mari şi străduţe înguste pline de localuri, terase şi magazine, de la fast-food-uri la magazine cu mărci de renume. Recomandările mele pentru petrecerea unei zile relaxante în centru ar fi: plimbare în lung şi în lat pe străduţele pavate din apropierea primăriei şi catedralei romano-catolice Crkva imena Marijinog, savurarea unei prăjituri la una din multele cofetării care îţi ies în cale, o sesiune de shopping în mall-ul Bazar şi sub nici o formă să nu plecaţi fără să gustaţi plescaviţa sârbească, mâncare tradiţională.

Novi Sad, Serbia

Novi Sad, Serbia

În apropierea centrului ne-am odihnit într-un parc foarte frumos colorat de nuanţele toamnei şi animat de 2 lebede şi câteva raţe.

Novi Sad, Serbia

Ne-am continuat drumul, traversând parcul şi ajungând la podul de peste Dunăre care duce la cetatea oraşului, cetatea Petrovaradin.

Novi Sad, Serbia

Cetatea are o întindere mare, şi multe tuneluri subterane care se vizitează, dar doar în compania unui ghid deoarece labirintul subteran este o provocare şi pentru cei mai orientaţi turişti. Un alt simbol ciudat al oraşului din incinta cetăţii este ceasul invers, limba mare indicând orele şi limba mică minutele folosit pe vremuri de pescari pentru a fi observat cu uşurinţă de la depărtare.

Novi Sad, Serbia

Novi Sad, Serbia

Ieşiţi din zona centrului vechi, oraşul îşi schimbă complet înfăţişarea, clădirile frumoase din piaţa centrală şi de pe străduţele pietruite fiind înlocuite de blocuri mari şi gri, specifice oraşelor muncitoreşti de la noi.

Viaţa de noapte este animată de multitudinea de liceeni şi studenţi dornici de distracţie. Seara centru şi straduţele, dar mai ales localurile devin neîncăpătoare. Vă recomand pub-urile pentru petrecerea unei seri liniştite între prieteni la un pahar de vorbă şi de bere locală, dar şi cluburile zgomotoase cu muzică modernă unde se dansează până târziu în noapte în funcţie de dispoziţia pe care o aveţi.

Novi Sad, Serbia

Bine de ştiut înainte de planificarea unei vizite în Serbia:

  • doar magazinele mari acceptă plata cu card, iar pentru plata cash aveţi la dispoziţie multe case de schimb valutar în zona turistică. Moneda locală este dinarul şi paritatea este de 1 Eur = 100 dinari.
  • pentru vama este nevoie de paşaport, se poate intra şi pe bază de buletin, dar este mult mai rapid cu paşaportul.
  • cartea verde a maşinii trebuie să specifice printre tări şi SRB.
  • preţurile sunt comparabile cu cele din România de la mâncare, haine şi până la benzină

Merită să reţineţi această destinaţie pentru petrecerea unei zile relaxante într-un oraş renăscut care merită toată admiraţia.

Poze din frumosul Novi Sad


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers