Norvegia, patria fiordurilor și a vikingilor

Norvegia, patria fiordurilor și a vikingilor
 
 

Norvegia este una dintre cele mai fascinante țări din Scandinavia. De la fiorduri impresionante și chei adânci, la orașe moderne și păduri dese, frumusețea Norvegiei este greu de descris în cuvinte. Considerată una dintre cele mai bogate țări din lume, cu o calitate a vieții cu mult peste medie, Norvegia poate fi intimidantă pentru călătorii care ajung pentru prima dată aici. Deși capitala Oslo este un oraș fantastic, iar fiordurile de-a lungul coastei formează panorame incredibile, asta nu înseamnă că trebuie să ignori restul acestei țări uriașe. De la tundra vastă din nord unde poți admira incredibila aurora borealis și pădurile mereu verzi de la granița cu Suedia, până la zonele fertile de coastă din sud-vest și masivele înzăpezite și ghețarii din centrul țării, Norvegia îți așterne la picioare cele mai diverse zone naturale din Europa.

Epoca de aur a Norvegiei

Descendenți ai temuților vikingi, astăzi Norvegia este una dintre cele mai prospere țări din lume și un adevărat model de diplomație, cultură și toleranță. Adevărata epocă de glorie a Norvegiei a avut loc după anii ’60, imediat după ce au fost descoperite zăcăminte de petrol și gaze naturale în Marea Nordului. Atunci această bijuterie naturală a trecut printr-o transformare completă, devenind o adevărată putere economică, fenomen care s-a răsfrânt și asupra vieții culturale a societății norvegiene. Atunci artiști precum Edvard Munch, Henrik Ibsen și Edvard Grieg au pus această țară pe harta culturală a lumii, iar muzeele fascinante norvegiene atrag sute de mii de curioși în fiecare an.

Oslo, Norvegia

Cele mai frumoase peisaje din Norvegia

Primul loc pe care majoritatea turiștilor aleg să-l viziteze în Norvegia este capitala Oslo. Cu un centru în mare parte pietonal, această metropolă modernă te întâmpină cu nenumărate muzee, un parc de sculpturi, Centrul Premiului Nobel Pentru Pace și o operă metropolitană ce rivalizează cu faimoasa operă din Sydney. După ce ai explorat capitala modernă a Norvegiei, este timpul să descoperi și capitala medievală. Bergen este un superb oraș-port cu o piață de pește plină de viață, un cartier hanseatic cu o mulțime de clădiri multicolore și un funicular ce te duce rapid pe Muntele Fløyen, de unde vei descoperi o altă față a acestui oraș.

Lofoten, Norvegia

Cei care vor să admira faimoasele fiorduri în toată splendoarea lor trebuie să se îndrepte spre Sognefjord, cel mai mare și mai popular fiord norvegian. Orășelul Balestrand poate fi locul ideal de unde să-ți începi explorările printre peisajele fenomenale cu fiorduri gigant. În această zonă poți admira și bisericile medievale din lemn, cunoscute sub numele de stavkirke, în timp ce în Lustrafjord poți să te plimbi un ghețar.

Descoperă cultura tradițională norvegiană la Muzeul de Artă Populară Maihaugen, în aer liber, sau închiriază o mașină și îndreaptă-te spre Geirangerfjord pentru a admira unele dintre cele mai spectaculoase panorame din Norvegia sau fă o plimbare pe Trollstigen, un drum montan cu o înclinație de 9% și o serie de curbe foarte ascuțite. În Ørnesvingen oprește-te pentru a face cele mai frumoase poze cu fiordurile uriașe și faimoasa cascadă 7 Surori.

Trollstigen

Nu rata nici Trondheim, un oraș universitar cu o atmosferă vibrantă și o istorie la fel de fascinantă. Aici poți vizita Catedrala Nidaros, cea mai mare biserică medievală din Norvegia, precum și o mulțime de muzee dedicate industriei petroliere, care a fost atât de benefică pentru această țară. La final, dacă mai ai timp, explorează coasta Norvegiei la bordul unui vas Hurtigruten, ce pleacă din Bergen o dată pe zi și se plimbă agale de-a lungul coastei până la granița cu Rusia și înapoi.

Totuși, nu vei putea descoperi adevăratul farmec al Norvegiei dacă nu îți vei lua inima în dinți și vei porni să-i explorezi parcurile și rezervațiile naturale. Poți să-ți amplasezi cortul aproape oriunde în natură, mulțumită principiului norvegian allemannsretten (libertatea de a hoinări). Imaginează-ți cum ar fi să-ți pui cortul lângă un iaz izolat și să-ți petreci întreaga zi relaxându-te într-un peisaj idilic. Viața nu poate fi mai frumoasă de atât!

Iată câteva locuri spectaculoase din Norvegia:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers