North Haven, NSW Australia – între ape

North Haven, NSW Australia – între ape
 
 

În ianuarie 2017 am avut ocazia să petrecem vreo 40 de ore pline în acest North Haven, ca ultim stop înainte de revenirea la Sydney din călătoria noastră în trei (doi adulți și un copil) pe coasta de est a Australiei.

Ajunși spre seară, cu mașina dinspre nord, am dat de o complicată împărăție acvatică.

Acum sigur că Australia e plină de oceane în jur. Dar nu ne-o închipuiam atât de bogată în ape interioare, râuri, lagune -- statistic vorbind continentul sudic e mai mult suprafața semiarida.

Acest North Haven (haven înseamnă loc de siguranță și refugiu, cu relevanță specială pentru porturi) este așezat pe coasta Pacificului, pe un sistem de lacuri, canale, ape curgătoare, și – ca să folosesc un termen aborigen – billabong-uri. Termenul billabong poate avea multe sensuri, de exemplu arie naturală acvatică de tip râu înfundat, sau apă în formă de cârnat.

Destul de central în acest sistem se află aruncată o culme muntoasă de vreo 500 de metri înălțime – North Brother Mountain (îl zăriți la mijloc în prima fotografie), care oferă perspective speciale atât de la înălțime, cât și dacă îl admiri de la distanță.

Harta North Haven

După sosire, ne-am cazat repede la un motel chiar pe malul canalului principal spre ocean și am petrecut prima seară într-o plimbare de câțiva kilometri de-a lungul acestui canal, încercând să prindem rapid valențele locului.

Prima impresie în North Haven

Chiar când să părăsim motelul zărim această pancartă cu indicații pentru a descifra vremea după înfățișarea lui North Brother.

North Haven

În canal, fluxul de apă dinspre ocean generat de maree era zdravăn, atât de puternic încât, de fapt, împiedica pescuitul, spre ghinionul amatorilor de la mal. 

North Haven

Am găsit traseul amenajat la detaliu, cu o alee unduioasă, asfaltată și frumos încadrată în verde cu tipicele "stații" de grătar și picnic ce marchează peste tot dragostea de aer liber a australienilor.

Australia

Și-am mers și-am tot mers lângă canal mai bine de trei sferturi de oră până să dăm de ocean. Lume puțină în jur, ceva familii cu copii și biciclete, alții în joggingul de seară sau cum spuneam în formație tată + copii la pescuit. 

Ne așteptam firesc la o plajă și evident la baie, chiar dacă de-acum se făcuse ora 19.00. Afară era încă tare cald.  

Ajunși însă la digul care pătrundea în mare, vântul s-a intensificat și chiar acolo la plajă spulbera nisipul cu înverșunare, așa că ne-a tăiat cheful de baie. 

Faleza North Haven

Am continuat plimbarea pe dig, la capătul căruia ne-am mâncat pepenele roșu cărat românește la sacoșă de plastic.

North Haven

La revenirea de pe dig am mai făcut o tentativă de aterizare pe plajă, vântul parcă se mai potolise. În continuare nici țipenie în jur. Valurile mari nu prea ne-au îmbiat însă la baie și începuse să se facă chiar târziu. Ba am descoperit pe mal și o blue-bottle – teroarea principală a vacanței noastre. Iat-o, delicată și elegantă mai jos. 

Blue bottle

De menționat că această "sticlă-albastră" nu e chiar o meduză. În principiu și conform lui Google este o formațiune de patru organisme care trăiesc simbiotic într-un contract malefic pentru cei care au ghinionul să îi pice în tentacul. Sau, mă rog, în firișorul albastru, care poate atinge uneori și 5 metri și pe care evident nu îl distingi în apă.  Contactul cu o blue-bottle se zice că e dintre cele mai groaznice, te va arde zile întregi.

Revenind la subiectul plajă, eu nu m-am lăsat până nu mi-am cules mostrele de ocean - ceva scoici din specia banale. Smile

Plajă North Haven

Ne-am educat însă în privința tipurilor de pești existenți și a măsurii în care avem voie sau nu să îi pescuim. Am lăsat intactă masa amenajată pentru curățat pește. Smile

Pescuit North Haven

North Haven

Și am trăit la malul canalului un romantic apus de soare peste munte, în compania unor crescătorii de oysters.

Apus North Haven

Aventuri în North Haven

Iată-ne însă a două zi, în ziua noastră plină, la început de noi aventuri. Hotărâsem dinainte să facem o caiaceală. Am reușit relativ ușor să închiriem un caiac trio (părinți + copil) și să ne lansăm de la mal, chiar fără să ne răsturnăm. Vântul însă se pornise mai dihai ca în ziua dinainte. Curentul de ape era iarăși foarte intens – de fapt am înțeles că ăsta e specificul zonei - un du-te-vino de ape. 

Apa era caldă, la vreo 27 de grade, iar soarele arzător deasupra capului - cealaltă constantă permanentă australiană.

Plaja North Haven

Și dă-i și trage la lopată, care mai de care udându-ne reciproc și împiedicându-ne în membrele unuia sau altuia. A fost prima noastră experiență de caiac și trebuie s-o spun: a fost udă! Noroc că apa în cele mai multe zone nu era nici măcar adâncă, ba se retrăgea la reflux și lăsa descoperite bancuri de nisip. 

Am încercat cu diverse strategii să traversăm canalul cel mare ca să ajungem la un lac mai adăpostit. Cu acțiuni mai pe lângă mal, cu tras mai perpendicular pe valuri, cu mers pe jos, cu rupt papucii de plastic înnămoliți la fundul apei... Curenții și vântoasele ne-au fost însă așa de potrivnice la traversarea zonei critice, încât până la urmă am renunțat și ne-am mulțumit să eșuăm ca niște balene pe nisip. Laughing

Ne-am ales cu studii asupra crescătoriilor de oysters și cu pândit crabi de mangrove.

Caiac in North Haven

După-amiaza ne-am retras la motel și am tras o baie la piscină... adică să ai atâtea ape în jur de la mama natură și să nu poți înota decât într-o piscină de 10 metri lungime...

Spre seară ne-au revenit însă energiile. Așa că am ajuns într-o ultimă incursiune pe plajă, la așa numita Washed House Beach – relativ aproape, dar necesitând un ocol destul de mare de canal și deci mașină.

Plaja in Australia

Plaja era superbă: imensă, singuratică, doar pentru noi, și cu niște roci de un roșu închis care o făceau și mai romantică în soarele apusului. Dintre stânci am extras ultima jumătate de kilogram de mostre marine a călătoriei. Smile

North Haven

Am încheiat glorios incursiunea cu o fugă cu mașina sus pe "munte". Vederea de acolo de sus de pe North Brother îți tăia respirația. Ne așteptam la ape de o parte a muntelui, dar când ne căscăm ochii pe partea cealaltă, și acolo plin de ape – peisajul parcă se repeta. 

Și să nu uit: am mai pomenit până acum cât de tare bătea vântul? Pe top cred că am înregistrat un nou record!

North Brother, Australia

North Brother

Explorarea North Haven-ului nu s-a încheiat însă înainte să luăm contact cu localnicii. Ceea ce în Australia e în principiu o experiență tare plăcută, căci sunt atât de prietenoși.

Cum s-a petrecut? Pentru masa de seară am ajuns din întâmplare la clubul de golf din orășel, despre care Trip Advisor ne șoptea că era chiar vizavi de locul unde ne cazasem. Și pentru ocazie chiar ne-am lăsat acasă de data asta, for a change, flip-flopșii rupți și ne-am luat toți trei straiele mai de gală. Clădirea clubului era mare și avea recepție. De data asta lume multă în jur, de toate vârstele. Aha, deci aici se strânge seara toată lumea din urbe! 

Am fost întâmpinați de la intrare de o tanti cu un zâmbet larg și cu nelipsitul How are you guys doing? Ne întreabă apoi: Members? Nu, doar niște rătăciți... Ne zice apoi zâmbitoare că e bine să ne grăbim că în cinci minute închid porțile și rămânem fără mâncare. Am crezut inițial că glumește, ora era abia 18.25. Nu era însă glumă, căci acolo nu era chiar un restaurant obișnuit.

Tot zâmbind ne scoate un formular de completat cu datele personale. Nume, adresă, telefon, numărul permisului de conducere, numărul de la mașină... Apoi mai scoate încă unul și pentru mine, You-lady, too!, adăugând: You guys seem all right, but this is the standard procedure... 

Ne-am uitat cam perplecși unul la altul: să-ți ia numărul la carnet că să poți să mănânci, cool, de-astea n-am mai trăit! Tot tanti ne-a lămurit însă că vin mulți clienți cu probleme cu băutura și de-asta trebuie să facem așa cum ne zice. Și-am făcut. Seara s-a încheiat cu bine și cu pește prăjit.

Cam așa am petrecut orele noastre fugitive în North Haven. 

Dacă am mai ajunge o dată probabil că ne-am duce direct la locul ăla liniștit unde lumea făcea baie la canal până târziu ...descoperit la final (hîc!), și cu siguranță că am lua și o tură de pescuit la ocean înainte de trezitul soarelui...  Laughing

Întrebări și răspunsuri:

1. În ce perioadă am efectuat călătoria în Australia?
15.12.2016 – 13.01.2017

2. Câte persoane am fost:
Trei: doi adulți și fiica noastră de 8 ani. Suntem un cuplu stabilit in Suedia, călătoria am efectuat-o de la Copenhaga.

3. Care a fost itinerariul?
Acesta poate fi urmărit pe Google Maps pe harta asta. Am avut la dispoziție mașini închiriate prin Hertz pe tot parcursul, cu excepția începutului în Sydney.

4. Cum am făcut rezervările? E necesar să faci rezervări din timp?
Rezervările la cazare le-am efectuat pe booking.com în toamna 2016. Perioada din jurul Anului Nou este top de sezon pentru australieni. Multe dintre destinații și activități sunt complet ocupate, mai ales cele la prețuri cât de cât rezonabile (ex: cazarea în zona Sunshine Coast, Wilsons Promontory, Sydney center, snorkling în Whitehaven Beach).

5. Cum am planificat excursia?
Am început cu o carte-ghid Lonely Planet. Curând am descoperit acest blog de călătorii dedicat Australiei, pe care îl recomand: YTravel. După documentare am hotărât așa:
-zbor la Sydney (rezervat din vara 2016). Cinci zile în zona Sydney (inclusiv o zi în Blue Mountains).
-zbor Sydney-Melbourne. Cinci zile în zonă, dintre care: o zi în Melbourne, două zile pe coastă la vest (Great Ocean Road) și două pe coastă la est de Melbourne (Wilsons Promontory).
-zbor Melbourne – Townsville. Coborâre cu mașina pe coastă de est înapoi spre Sydney, în ceva mai mult de două săptămâni. Principale opriri:

  • Magnetic Island (o zi și jumătate, ferry din Townsville)
  • snorkeling - Whitehaven Beach, Whitsunday Islands (excursie organizată de o zi)
  • Fraser Island (tur organizat de două zile)
  • opriri de 2 zile în: Brisbane, Nimbin, North Haven și altele mai scurte în puncte intermediare pe coastă
  • două zile în final la Sydney, cu bază la Coogee Bay.

Citește despre celelalte aventuri ale Adinei prin Australia, în Brisbane, pe Fraser Island și în Wilsons Promontory.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers