Napoli în 3 zile: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi

Napoli în 3 zile: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi
 
 

Chiar dacă ai vizitat deja mai multe orașe din Italia nimic nu te va pregăti pentru învălmășeala, gălăgia, culorile și uneori haosul din Napoli. Îndată ce ajungi în acest oraș enorm vei avea impresia că întreaga sa populație se află pe străzile întortocheate ce se varsă în port. Al treilea oraș ca mărime din Italia, Napoli este și una dintre cele mai vechi, artistice și… delicioase metropole.

Centrul istoric se află pe lista de patrimoniu UNESCO, comorile sale arheologice se numără printre cele mai fascinante din lume, iar salba de palate, castele și biserici spectaculoase, pun în umbră chiar și Roma. Iar dacă asta nu e suficient, Napoli se mândrește cu cea mai bună pizza (napolitanii susțin că au inventat-o), cele mai bune specialități din fructe de mare, cele mai bune paste și cea mai delicioasă cafea. Ce altceva îți mai poți dori?

Chiar dacă la prima vedere, Napoli poate părea puțin intimidant, cu mulțimile de oameni, gălăgia și graffiti-urile care împânzesc fiecare colț, uită-te cu atenție în jur pentru a descoperi unul dintre cele mai fascinante orașe europene. Iată 10 atracții turistice din Napoli pe care trebuie să le explorezi.

Muzeul Național de Arheologie din Napoli

Muzeul Național de Arheologie din Napoli găzduiește una dintre cele mai mari și interesante colecții de antichități din lume, multe artefacte fiind aduse de la excavările din Pompei, aflat la 25 de kilometri de oraș. Totodată, Muzeul de Arheologie se mândrește și cu comorile regilor napolitani, colecțiile Farnese din Roma și Parma, precum și artefacte din Herculaneum și Cumae. Admiră așadar mozaicuri uriașe, un etaj întreg dedicat sculpturilor din marmură și colecția de sculpturi din bronz recuperate de la Scavi di Pompei.

Muzeul Național de Arheologie din Napoli

Fotografie preluata de pe pompeiitourguide.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Catedrala din Napoli

La fel ca orice alt oraș italian, Napoli se mândrește și cu o gigantică catedrală din secolul al XIII-lea. Deși a fost afectată de o serie de cutremure, Catedrala din Napoli a fost reconstruită de fiecare dată, iar în prezent, altarul din capela San Gennaro, găzduiește un bust din argint ce conține craniul sfântului, martirizat în anul 305. În jurul catedralei poți vizita și Palatul Arhiepiscopului, precum și mai multe biserici medievale, inclusiv Santa Maria Donnaregina, cu fresce pictate de Giotto, San Filippo Neri sau San Lorenzo Maggiore.

Catedrala din Napoli

Fotografie preluata de pe flickr.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castel Nuovo

Napoli se mândrește cu mai multe castele fascinante, adevărate bijuterii medievale, care încă mai povestesc istoria fantastică a orașului. În Piazza de Municipio vei găsi cel mai faimos castel din Napoli, Castel Nuovo, cunoscut și sub numele de Maschio Angioino. Fostă reședință a regilor și guvernatorilor regatului Napoli, arhitectura castelului reflectă stilul diferiților conducători, cei francezi, de Aragon, spanioli și austrieci. Inițial construit pentru regele Carol I de Anjou în 1282, Castel Nuovo a fost extins în secolul al XV-lea. Astăzi castelul este deschis parțial pentru vizitatori, fiind folosit și ca sală de expoziții.

Castel Nuovo

Districtul Santa Lucia

Nu departe de portul din Napoli, la nord de Via Santa Lucia, se desfășoară una dintre cele mai gălăgioase și colorate zone din Napoli. Districtul Santa Lucia este un adevărat labirint de străduțe întortocheate și înguste unde vei putea admira adevărata viață napolitană. Acest cartier plin cu magazine, brutării, ateliere de artizani, cafenele micuțe unde localnicii se opresc pentru un espresso și copii care se joacă în mijlocul străzii printre motorete zgomotoase reprezintă spirtul orașului Napoli. Rufele de obicei sunt agățate deasupra străzilor, iar conversațiile între vecini au loc de la balcon sau geamuri cu mulți decibeli. Santa Lucia este un loc plin de farmec și culoare în orice moment al zilei, dar este și mai vibrant seara.

Districtul Santa Lucia

Palatul Regal Capodimonte

Construit inițial ca o cabană de vânătoare pentru Regele Carol al III-lea, Palatul Regal Capodimonte (Palazzo Reale di Capodimonte) s-a transformat treptat în reședință regală și un loc perfect în care regele să-și găzduiască minunata colecție Farnese pe care o moștenise. Azi, una dintre cele mai frumoase colecții de artă din lume se află în Palatul Regal Capodimonte, cu lucrări semnate de Tițian, Mantegna, Caravaggio, Raphael, El Greco, Bellini și Botticelli, precum și piese de mobilier, tapiserii și porțelanuri ce au aparținut dinastiilor de Savoya și Bourbon.

Palatul Regal Capodimonte

Catacombele San Gennaro

Sub străzile pline de viață din Napoli se află un adevărat oraș subteran, ce ascunde o mulțime de comori. Catacombele San Gennaro din secolul al II-lea, similare cu cele din Roma, sunt un labirint de pasaje și încăperi de morminte, realizate după un proiect arhitectural mai amplu și decorate cu picturi și mai frumoase decât cele din capitala italiană. Catacombele San Gennaro sunt dispuse pe două nivele. În nivelul superior vei putea admira fresce din secolul al II-lea și o uriașă bazilică săpată în stâncă, un exemplu minunat de arhitectură medievală creștină.

Catacombele San Gennaro

Piazza del Plebiscito

La câțiva pași de Golful din Napoli se află una dintre cele mai mari și interesante piețe din Napoli. Piazza del Plebiscito te va surprinde din prima clipă. La nord-vest se văd străzile în pantă acoperite cu viță ce duc spre Castel Sant’Elmo și spre Certosa di San Martino, iar la vest se înalță Pietro Banchini, o reproducere neoclasică a Panteonului din Roma și Chiesa San Francesco di Paola, cu o serie de colonade printre care se întrezăresc statui ale lui Antonio Canova și Antonio Cali. Cea mai frumoasă clădire din Piazza del Plebiscito este cu siguranță Palatul Regal cu a sa fațadă rozalie. Realizat în secolul al XVII-lea. Palatul Regal este unul dintre cele patru palate din zonă folosite ca reședințe regale de regii Bourbon. În interior poți admira o scară monumentală din marmură albă, un teatru și zeci de apartamente regale frumos decorate cu piese de mobilier, tapiserii, porțelanuri și sculpturi. Imediat lângă Palatul Regal se află Teatrul San Carlo, unul dintre cele mai mari din Europa.

Piazza del Plebiscito

Castel dell’Ovo

Cel mai vechi castel din Napoli este Castel dell’Ovo sau "Castelul Oului". Legenda spune ca poetul roman Virgil a pus un ou sub fundația clădirii, astfel încât orașul va fi protejat de dezastre atâta timp cât oul rămâne intact. Castel dell’Ovo se află cocoțat pe malul mării, oferind astfel peisaje superbe peste port și insula Capri. Acest castel din secolul al XII-lea găzduiește și un muzeu preistoric, intrarea atât la castel cât și la muzeu fiind gratuită.

Castel dell’Ovo

Pizza napolitană

Dacă este să faci un singur lucru în vacanța ta în Napoli, atunci trebuie neapărat să mănânci o pizza. Napoli este locul în care s-a inventat pizza, cel mai faimos fel de mâncare din lume, iar localnicii își iau foarte în serios această specialitate. Asigură-te că alegi o pizzerie ce servește pizza vera napoletana pentru o experiență culinară de neuitat. În Napoli se află mai multe pizzerii istorice, vechi de peste un secol, dar cea mai populară este L' Antica Pizzeria da Michele de pe Via Cesare Sersale.

Pizzeria da Michele

Deschisă în 1870, Pizzeria da Michele este un mic restaurant pe care cu siguranță l-ai rata, dacă nu ar avea în permanență în fața ușii o coadă lungă de pofticioși ce așteptă nerăbdători să guste din pizza lor faimoasă. Aici se servesc doar două feluri de pizza și nu cumva să ceri ketchup sau vreun alt fel de sos pentru că, cu siguranță, vei fi dat afara. In schimb trebuie neapărat să admiri tehnica și meticulozitatea bucătarilor care fac pizza chiar sub ochii oaspeților.

Pizzeria da Michele

Castel Sant’Elmo

Construit sub formă de stea, Castel Sant'Elmo a fost inițial o biserică dedicată Sfântului Erasmus. Patru secole mai târziu, în 1349, Robert de Anjou a transformat impozanta clădire într-un castel, iar apoi guvernatorul Don Pedro de Toledo a fortificat clădirea, alte două secole mai târziu. De-a lungul timpului, Castel Sant'Elmo a fost folosit și ca închisoare militară, până când, în anii ’70, a intrat în circuitul turistic, devenind rapid un loc popular printre vizitatori grație panoramelor spectaculoase ce pot fi admirate de acolo. Castel Sant'Elmo găzduiește acum Museo del Novecento, dedicat operelor artiștilor napolitani din secolul XX.

Castel Sant’Elmo

Tu ai vizitat Napoli? Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest oraș?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers