Napoli, fermecătorul oraș nedreptățit

Napoli, fermecătorul oraș nedreptățit
 
 

După ani buni de la prima vizită, din care nu-mi mai aminteam decât lucruri frumoase, mi-am propus să revăd orașul Napoli, ca punct de plecare spre Coasta Sorrentină și Amalfitană, intrigată și de multele review-uri negative citite în ultima perioadă. Am rezervat trei nopți la un hotel de trei stele lângă gara centrală, cu teama ascunsă că va fi o zonă nesigură și inestetică (ca multe alte zone din preajma gărilor) și că experiența per ansamblu va fi un fiasco, dar s-a dovedit a fi fost cea mai inspirată alegere pentru scopul propus.

Acum pot afirma cu certitudine că vestita zicală napoletană: "Vedi Napoli e poi mori" este pe deplin întemeiată, căci orașul este fermecător, plin de istorie și cultură, cu străduțe tipice pentru sudul Italiei – colorate, animate, înguste și cu vestitele obiecte de lenjerie puse la uscat nonșalant la vedere – cu oamenii relaxați, veseli, vorbăreți și amabili și cu surprize minunate la tot pasul, fie ele arhitecturale, muzicale sau culinare.

Napoli

Alegeți un hotel de la care puteți ajunge mergând pe jos în cele mai importante puncte de atracție din Napoli, căci transportul stradal în tot sudul Italiei este o mare încercare pentru oricine venit din afară: se circulă haotic, nerespectându-se nicio regulă, mașinile sunt toate zgâriate și lovite, scuterele și motocicletele te "atacă" de peste tot. Puteți însă folosi metroul – există două linii – care, paradoxal, este foarte curat, deși orașul nu excelează la acest capitol, după cum bine se știe, și veți putea admira două dintre cele mai frumoase stații de metrou din Europa și chiar din lume: Università și Toledo mai ales, construite cu fonduri europene, care vă vor duce în zonele cele mai centrale și mai turistice din Napoli și care vă vor încânta literalmente.

Cam trei zile vă vor fi suficiente să vă faceți o părere despre cel mai mare oraș din sudul Italiei, capitala provinciei Campania, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, orașul de la poalele temutului vulcan care parcă nu doarme niciodată, Vezuviul. Plimbați-vă la pas pe străduțele înguste numite de localnici Spaccanapoli - pentru că împart efectiv centrul orașului în două - sau pe via dei Tribunali, pentru a putea simți freamătul, culoarea și unicitatea acestei citadele multimilenare – a fost colonie grecească, Neapoli însemnând "orașul nou" - și multiculturale.

Veți ajunge în piețe minunate cu statui și obeliscuri istorice, cu basilici tipice și pline de capodopere ale artiștilor italieni (ca în toate orașele italiene, sunt foarte multe biserici, peste 150 și foarte frumoase), cu terase unde veți putea gusta din produsele tipice locale (nu ratați frittura napoletana, fructele de mare, sfogliatelle cu vanilie și scorțișoara și desigur, diversele sortimente de pizza, dintre care Margherita a fost creată, se spune, aici la Napoli), intrați în micile negozi – magazine familiale - și achiziționați souveniruri și dulciuri napoletane, dar nu uitați că la orele după-amiezei ele sunt închise pentru celebra siestă mediteraneană.

Napoli

Acest răstimp vă va permite însă vizitarea muzeelor și altor obiective turistice care sunt multe și de aceea greu de enumerat, pentru a nu nedreptăți vreunul – Castel Nuovo, Castel dell’Ovo, Castel Sant’Elmo, Palatul Regal, Muzeul de Arheologie, vestita Piazza del Plebiscito, dar, mai ales nu ratați să vedeți un uimitor muzeu, Capella Sansevero (unde veți putea admira enigmatica sculptură Cristo velato, care a suscitat multe comentarii și care vă va lăsa muți de uimire), chiar dacă prețul este cam mare.

Napoli

În general, prețurile în Napoli nu sunt deloc mari, de exemplu o călătorie simplă cu metroul este doar 1 euro, produse tipice, gustoase, sunt la tot pasul pe străduțele înguste și la prețuri acceptabile; desigur, ca peste tot în lume, sunt și restaurante pentru cei mai pretențioși, cu prețuri pe măsură.

Concluzia mea ar fi: nu vă lăsați descurajați de cei care vă spun că Napoli este murdar (sigur că nu este cel mai curat oraș din lume, dar nici pe departe dezgustător din acest punct de vedere) că este periculos (până seara târziu te poți plimba fără griji în zonele turistice și vei întâlni peste tot forțe de ordine) sau că nu merită vizitat, este un oraș superb în orice anotimp și la orice oră a zilei și este cel mai nimerit punct de plecare pentru vizite la Pompei, Capri sau Costiera Amalfitana.

Tu ai vizitat Napoli? Cum ți s-a părut?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers