Muzeul Popa din Tarpesti, cel mai mare muzeu personal din Romania

Muzeul Popa din Tarpesti, cel mai mare muzeu personal din Romania
 
 

Am ales sa va povestesc despre cel mai mare Muzeu personal, numit "Neculai Popa", dupa numele celui care a adunat de-a lungul unei vieti, diferite obiecte, primite achizitionate sau create chiar de dansul, ajutat de sotia sa, Elena.

Acest muzeu este situat in localitatea Tarpesti, comuna Petricani, judetul Neamt, la doar 5 kilometri de Humulesti, unde a copilarit povestitorul Ion Creanga. Am vazut putine articole referitoare la acest loc deosebit. De aceea sunt convinsa ca e cel mai potrivit loc despre care va pot povesti, mai ales ca mi-a ramas in suflet frumusetea vorbelor simple, dar pline de intelepciune, ale creatorului Neculai Popa.

Ce anume are deosebit Muzeul Popa din Târpeşti?

Muzeul Popa din Târpeşti se înscrie printre cele mai interesante instituţii de acest gen din ţară, fiind unic prin faptul că este un muzeu personal. Cele peste 3000 de exponate cuprind domenii de interes istoric, arheologic, folcloric, cultural sau etnografic. Aceste obiecte au fost adunate de-a lungul intregii sale vieti, fiind un pasionat al folclorului, traditiilor si istoriei neamului romanesc.

Cui ai recomanda sa viziteze Muzeul Popa din Târpeşti?

Muzeul „Neculai Popa” este vizitat de turisti din intreaga lume, fiind apreciat pentru diversitatea exponatelor. Acestea, in marea lor majoritate tin de viata romanilor, ar fi pacat, romani fiind, sa nu treceti prin acest minunat sat, care arata ca in descrierile facute de marele Ion Creanga in „Amintiri din copilarie”. Este o adevarata oaza de liniste si relaxare!

Ce te-a impresionat cel mai mult la Muzeul Popa din Târpeşti?

În doar câteva încăperi, marele creator popular Neculai Popa a cuprins:
- mărturii arheologice rezultate din săpăturile organizate în localitate şi în împrejurimi
- o colecţie numismatică având piese antice, actuale, româneşti sau străine
- o colecţie de etnografie locală, ce conţine obiecte decorative, utilitare şi piese de port popular specifice zonei
- o colecţie de icoane şi obiecte de cult
- o colecţie de pictură naivă românească
- o colecţie de sculptură naivă în piatră şi lemn, care te întâmpină încă de la poartă; majoritatea sculpturilor sunt create de talentatul Neculai Popa.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Muzeul Popa din Târpeşti

În scurta noastră vizită însuşi creatorul Popa ne-a fost ghid, povestind cu pasiune despre fiecare exponat în parte. Dacă vedea interes din partea vizitatorilor care-i calcă pragul, stătea şi răspundea la atâtea întrebări, câte îi erau adresate. Din pacate, creatorul popular Neculai Popa nu mai este printre noi, insa a lasat mostenire acest dar al povestirii si al impartasirii, unuia dintre fiii sai.

Se ajunge foarte usor in Tarpesti, pe un drum fara incidente, iar inainte de a intra in contact cu impresionantele exponate puteti poposi la Casa Memoriala a lui Ion Creanga si la un mic muzeu in aer liber dedicat povestilor lui Creanga. Oamenii sunt atat de primitori, atat de amabili si dornici de a-ti povesti, incat te desprinzi cu greu de aceste tinuturi ale Moldovei.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este POPA STOICAN FELICIA si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Muzeul Popa din Târpeşti

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers