O vizita la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea

O vizita la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea
 
 

MUZEUL DE ARTA POPULARA GHEORGHE RADOCEA se afla in casa familiei Radocea din satul Bucium, jud. Brasov.

Este impresionanta munca lui Gheorghe Radocea, visul lui de a infiinta un muzeu s-a implinit. Ni s-a spus ca avea o pasiune de a colectiona obiecte, de a le cumpara din proprii bani, astfel incat sa lase in urma o altfel de avere. Membrii familiei Radocea, am inteles ca un nepot se ocupa de curatenie, de conservarea obiectelor, insa mie personal mi s-a parut ca e nevoie de si de mana unui specialist care sa le conserve astfel incat generatiile urmatoare sa poata vedea radacinile poporului roman. Poate asa vor aprecia ca sunt romani, se vor mandri ca stramosii lor erau plini de intelepciune si stiau sa se chiverniseasca astfel incat sa-si faca traiul mai usoar.

De remarcat atat ingeniozitatea si migala confectionarii unor obiecte cat si utilitatea lor practica. Impresionanta este bogatia detaliilor unde te astepti mai putin, ceea ce face pe deplin simtul estetic al omului de rand... Un loc care merita sa fie cunoscut.

Ce anume are deosebit Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea?

Din pacate nu este niciun indiciu care sa arate locatia, am trecut pe langa el de doua ori, insa ne-a atras atentia o icoana la poarta unei case. Am oprit masina si am inceput sa fotografiez exteriorul cladirii. Am intrebat o fetita, care ne-a spus ca eram in fata muzeului si chiar ne-a condus in curte si l-a rugat pe domnul care ne-a raspuns sa ne permita sa vizitam muzeul, desi se ocupa de acest lucru un nepot de-al domniei sale.

Este un loc care impresioneaza prin diversitatea obiectelor expuse si nu in ultimul rand prin inventivitatea si ingeniozitatea taranului roman, fara multa carte, dar cu un talent desavarsit si idei revolutionare, cu credinta in Dumnezeu, plin de intelepciune.

Cui ai recomanda sa viziteze Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea?

Trebuie vizitat acest muzeu de toti, pentru ca aici descoperi dragostea de tara, aici ai sentimentul de bucurie ca te-ai nascut roman. As recomanda parintilor sa arate copiilor cum traiau inainte oamenii, fara calculator, tableta,TV, etc., sa vada obiectele despre care aud si citesc doar la scoala.

Simti cum ti se umple sufletul de admiratie pentru cei care au confectionat obiectele expuse si simti respect pentru Gheorghe Radocea care si-a cheltuit averea pentru a nu lasa uitarii zestrea poporului roman si ... simti ca-ti vine sa dai de pamant cu autoritatile care nu se implica mai mult...

Ce te-a impresionat cel mai mult la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea?

Poti vedea o colectie extraordinara de icoane pictate pe sticla lucrata manual, in glajarie, care constituie sursa de studiu pentru pictori si calugarii de la Sf. Manastire Sambata. Colectia este diversa si bogata in detalii, pot afirma ca la muzee de ' fite" nu am gasit asa colectii diverse. Se pot admira "raurile" pernelor lucrate in musca, colectia de palarii, de cani de sticla, de paturi, de lazi de zestre, stergare, peretare, diverse obiecte casnice, ceasuri si soba cat camera, remarcabila ca utilitate si materiale de constructie.

Mi-a placut un dulap construit numai din lemn si cel care masca "locuri secrete"... mi-a placut tot ce am vazut... si mai ales ca fiul meu a ramas impresionat.

Spre uimirea noastra placuta, nepotul domnului Gheorghe Radocea, care locuieste in aceeasi curte cu casa-muzeu, intr-o casa la fel de veche, ne-a oferit multe informatii utile si nu a acceptat niciun ban pentru vizitare, nici macar de o bere.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea

Drumul este asfaltat, liber, o varianta placuta pentru a merge pe ruta Brasov-Fagaras. In apropiere se poate vizita si Moara de apa de la Ohaba, care pastreaza elementele originale, de unde poti cumpara dulceata. In Poiana Marului faceti un popas la Sergiana, au niste produse alimentare extraordinare, astfel incat la intoarcerea din concediu , desi obisnuiam sa facem un circuit, am revenit pentru a ne face plinul. Ne-am cazat la dus in poiana Marului la pensiunea Maria iar la intoarcere in Zarnesti, pentru ca la Plaiul Foii era arhiplin.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Matau Camelia si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers