Munții Îndrăgostiți din Valea Cernei

Munții Îndrăgostiți din Valea Cernei
 
 

Valea Cernei întotdeauna va rămâne a never ending story of a beautiful place!

Deși nu impresionează prin altitudini, ambele grupe muntoase sunt un paradis al escaladei, aduc o oază de liniște, izolare, tradiție și autenticitate în una dintre cele mai mari zone protejate ale României, Parcul Național Domogled Valea Cernei.

Uneori, în momentele în care mă plimb prin Valea Cernei îmi las imaginația să zburde în voie și atunci îmi descriu în gând întregi povești, mă întreb și mă gândesc cum aș pune eu mult iubitul peisaj într-o strașnică legendă. Dar ce e drept, în unele locuri parcă legenda se creionează singură la simpla privire.

Cele două grupe de munți despărțite de Valea Cernei spun parcă o poveste de dragoste între frumoasa Arjana, cea mai înaltă culme a Munților Cernei și Vârful lui Stan – cel mai înalt al punct al Munților Mehedinți.

Frumoasa Arjana - cea mai înaltă culme din Munții Cernei

Arjana

Frumusețea vividă a Arjanei este  întețită de pajiștile alpine, de pădurea fragedă și de cele câteva cătune care încă țin piept timpului.

Dacă nu ai fost niciodată pe Arjana, și nu știi nici măcar cum arată vârful cred că ai putea să îl recunoști dintr-o privire!

Culmea tăioasă a Arjanei se continuă până spre sora-i mai mică, Biliana. Vârful cel mare care atinge înălțimea de 1511 m și este presărat cu stânci care se pierd mai departe în drum spre Biliana.

Verile foarte secetoase și calde ale Văii Cernei atrag adesea incendii și mai departe peisaje marcante.

Și să nu uităm mai spre sfârșitul verii, până pe vârf întâlnești coline întregi pline cu afine și mure!

Vârful lui Stan - cel mai înalt din Munții Mehedinți

Stan

Dacă Arjana câștigă prin belvedere și înălțime, Vârful lui Stan presară cel mai frumos traseu al zonei, plecând din pădure și ajungând pe stâncăriile ce te poartă vigilent până spre vârf.

Arjana cere popas și timp, te îmbie la un traseu pe poteci și pajiști în timp ce Stan, mai alert și vioi te inițiază în trasee carstice și cu măiestrie te conduce paralel cu Crestele Godeanu dincolo de Valea Cernei.

De pe vârful mai mic, cel dinaintea vârfului de 1466 m ai cea mai frumoasă panoramă a Mehedinților și cel mai bun loc de răgaz și țesut amintiri.

Este suficient un traseu la sfârșit de primăvară pentru ca Vârful lui Stan să îți câștige inima!

Dacă ți-am stârnit curiozitatea poți afla și traseele spre Arjana și Vârful lui Stan mai departe și apoi te așteptăm să ne spui care este preferatul tău.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers