Munţii Făgăraş, deasupra oricărui obiectiv turistic din România

Munţii Făgăraş, deasupra oricărui obiectiv turistic din România
 
 

2.400 de kilometri pătraţi de munti acoperiţi cu obiective turistice unice, cascade şi lacuri glaciare, peisaje şi panorame infinite, toate vizitate de o categorie restrânsă de turişti: Munţii Făgăraş, cel mai apropiat loc de cer din România.

Munţii Făgăraş găzduiesc opt vârfuri de peste 2.500 metri, printre care şi cel mai înalt din ţară, Vârful Moldoveanu, care este la 2.544 metri altitudine. Aceste vârfuri sunt separate între ele prin văi adânci, unele dintre ele coborând chiar şi sub 2000 metri. De la această densitate de culmi şi vârfuri au denumirea de Alpii Transilvaniei.

Muntii Fagaras - rasarit de soare

Toate aceste minunăţii sunt traversate de Transfăgăraşan, un drum cu două benzi ce se întinde pe o distanţă de 90 kilometri şi urcă până la 2042 de metri altitudine. Pe întregul traseu sunt construite 27 de viaducte, poduri şi tuneluri, cel mai lung având 887 metri şi strabate muntele Paltinul.

Dacă mergi în Făgăraş alege comuna Cârţişoara

Îţi recomand să alegi comuna Cârţişoara, o localitate de la poalele munţilor, care oferă posibilitatea atât să traversezi Transfăgărăşanul cu autoturismului, cât şi să vizitezi renumite obiective turistice din zonă.

Muntii Fagaras - Transfagarasanul

Cârţişoara este pe şoseaua Sibiu - Braşov, chiar pe itinerarul Transfăgărăşanului. Este o localitate atestată documentar din anul 1223, aceasta fiind dată de un tezaur monetar descoperit spre sfârşitul secolului al XIX-lea în imediata vecinătate a aşezării. Cârţişoara este şi locul de naştere lui Gheorghe Cârţan, cunoscut sub numele de Badea Cârţan, renumitul ţăran care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania. Mai multe informaţii despre istoria locului poţi descoperi la Muzeul Etnografic Badea Cârţan, care se alfă chiar în comună.

Un alt obiectiv turistic la câteva sute de metri este mănăstirea Cârţa, fosta mănăstire cisterciană din Ţara Făgăraşului, în momentul de faţă biserica evanghelistă a comunităţii germane. Aceasta a fost ridicată în anul 1205, de regele Andrei al II-lea al Ungariei.

Cazare în Cârţişoara, servicii de patru stele la preţuri mici

Muntii Fagaras - Casa Mosului

Dintre unităţile de cazare din Cârţişoara eu vă recomand pensiunea Casa Moşului, singura pensiune din comună clasificată 4 stele. Este o pensiune în apropiere de centrul comunei, unde ospitalitatea este ireprosabilă, mâncarea este în permanenţă prospată, iar produsele sunt de casă. În anul 2012 pensiunea a fost nominalizată pensiunea anului în cadrul unui eveniment prestigios din industria ospitalităţii şi a turismului din România. Tariful de închiriere a unei camere în această pensiune de 4 stele este de 165 lei/noapte.

Muntii Fagaras - Casa Mosului

Este o pensiune în care predomină elementul rustic şi este structurată în parter şi o mansardă care poate găzdui cel puţin 11 persoane. Cele 5 camere sunt dotate fiecare cu baie proprie.

La parter este un living comun, spaţiu pentru luat masa şi lounge dotat cu şemineu cu focar deschis, TV, CD/DVD-player, internet wireless şi o bucătărie complet utilată.

Este un loc rustic, cu elemente istorice reale, majoritatea făcute manual, inclusiv scările sunt concepute din buşteni.

Muntii Fagaras - Casa Mosului

Despre camere tot ce vă pot spune este că au o vedere deosebită către munte şi că lenjeria de pat este din puf de gâscă. Dacă ţi-e dor de un somn liniştit ca-n copilărie Casa Moşului este locul perfect, merită să mergi acolo şi doar pentru acest lucru. Smile Locul este înconjurat de o curte verde de peste 1000 metri pătraţi cu pomi fructiferi, multe flori, un foişor, o terasă mare, unde te poţi relaxa cu prietenii, poţi citi, poţi sta la poveşti sau poţi servi masa în liniştea şi ciripitul păsărelelor.

Agrement în zona Munţilor Făgăraş. Ce poţi face în Cârţişoara

Pe lângă lucrurile de care deja v-am povestit, cum ar fi să vizitezi Muzeul Etnografic Badea Cârţan sau Mănăstirea Cârţa, în Cârţişoara mai poţi să călăresti, să te plimbi cu ATV-ul sau trăsura, activităţi care le găseşti chiar la Casa Moşului. Pe lângă acestea mai poţi să pescuieşti, să te plimbi cu bicicleta sau să înveţi să tragi cu arcul. Dacă eşti pasionat de sport trebuie să ştii că există şi un teren de fotbal şi unul de tenis de câmp, ambele dotate cu nocturnă.

Dacă alegi să mergi în acest loc în afara sezonului foarte cald trebuie să ştii că eşti la 2 kilometri jumătate de pârtia de schi Bâlea, un loc foarte apreciat de iubtorii de sporturi de iarnă, pentru grosimea şi persistenţa stratului de zăpadă, uneori şi până la 7-8 luni pe an. În prezent funcţionează trei instalaţii de transport pentru schiori, între 2.208 metri şi 1.700 metri altitudine.

Obiective turistice în Cârţişoara

Lacul Bâlea

Muntii Fagaras - Lacul Balea

Este un lac glaciar situat la o altitudine un pic peste 2000 metri, înconjurat de peste 180 de hectare de rezervaţie ştiinţifică. În timpul verii poţi ajunge până la el cu maşina, pe Transfăgărăşan, un drum de 30 de kilometri pe care îi parcurgi în aproximativ 20 de minute.

Cascada Bâlea

Muntii Fagaras - Cascada Balea

Este situată la 1200 metri altitudine şi este cea mai mare cascadă în trei trepte din România. Are o cădere de 60 de metri şi marchează treapta inferioară a circuitului glaciar Bâlea. Din Cârţişoara până la cascadă sunt 23 de kilometri, pe care îi faci cu maşina în aproximativ 20 de minute.

Muzeul Etnografic Badea Cârţan

Este un muzeu înfiinţat în anul 1960, în care poţi să vezi o colecţie de icoane pe sticlă, cărţi rămase de la Badea Cârţan şi elemente din gospodăria ţărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea. Pe lângă acestea mai sunt fotografii, lăzi de zestre făcute manual şi diferite obiecte din ceramică şi lut.

Mănăstirea Cârţa

Muntii Fagaras - Manastirea Carta

A fost fondată între anii 1205 - 1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Este o fostă mănăstire cisterciană din Ţara Făgăraşului, actualmente biserica evanghelică a comunităţii locale germane.

Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Muntii Fagaras - Manastirea Sambata de Sus

Cunoscută si sub denumirea de Mănăstirea Brâncoveanu, a fost construită în 1657 de Preda Brâncoveanu şi este un aşezământ de călugări. Poţi vedea în interior câteva picture murale din anii 1700, absolut senzaţionale.

Palatul Brukenthal Avrig

Muntii Fagaras

Este o clădire construită în stil baroc, fosta reşedinţă de vară a lui Samuel von Brukenthal, consilier al Mariei Tereza şi guvernator al Transilvaniei. A fost construită prin anii 1700 şi este inconjurată de nişte grădini superbe, cu fântâni arteziene şi pomi rari.

Pe lângă acestea mai poţi vizita lacurile Capra şi Căpriţa, valea Sâmbetei, Chilia Părintelui Arsenie Boca, oraşul Sibiu, lacul Vidraru şi podul Giurgiului.

Vă doresc o vacanţă pe măsura locului! Să ne trimiteţi poze!Laughing

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers