Moș Crăciun vine de la Dâmbovicioara

Moș Crăciun vine de la Dâmbovicioara
 
 

Dacă ai avut un an energic și în locul unui city-break de Crăciun preferi o destinație liniștită în natură, doar pentru relaxare, atunci Dâmbovicioara este varianta ideală. Rupt de aglomerația marilor orașe, satul Dâmbovicioara oferă peisaje de vis în orice anotimp, însă iarna aici este o poveste. Pentru amatorii de fotografii această zonă rurală este o sursă nemaipomenită de peisaje de invidiat.

Cazarea se poate face la Pensiunea Cerbul din Dâmbovicioara, unde găsiți condiții foarte bune, curățenie, ospitalitate și mese delicioase tradiționale. În ultimii ani am fost de mai multe ori aici și de fiecare dată gazda te face să te simți ca acasă. La 700m de pensiune, distanță de parcurs prin chei, se află Peștera Dâmbovicioara.

Plimbare la Cabana Pietricica

După peșteră se poate merge în continuare spre Cabana Brusturet - 4km de mers prin chei- un punct important de pornire pentru mai multe trasee turistice in Piatra Craiului. De această dată am mers cu mașina până la Brusturet, însă este o plimbare foarte frumoasă de făcut la pas.

Un traseu ușor care se poate face iarna pornind de la Cabana Brusturet este spre Cabana Pietricica. Drumul este forestier și începe să urce lin prin pădure, iar dacă întâlnești o poieniță ai toate șansele să o găsești plină de zăpadă, neatinsă, strălucind în soarele rece.

Traseu Cabana Pietricica

Admiră peisajul care se ivește pe după brazi în depărtare pentru că în fiecare minut este altfel, când e ceață, când e soare și în orice fel arată așa de frumos! Ca și cum aici Iarna ar fi o damă cochetă care se îmbracă în diverse ținute de basm. 

Traseu Cabana Pietricica

Traseu Cabana Pietricica

Traseu Cabana Pietricica

La Cabana Pietricica știu că, în 2012 când am fost prima dată, era posibilitatea de închiriere integrală, dar cu rezervare telefonică. Tot atunci întâlnisem întâmplător pădurarul care o avea în grijă și ne-a spus ca sunt cam 15 paturi - condiții foarte modeste - și costul închirierii întregii cabane era pe atunci 400 lei/noapte.  Altfel este tot timpul închisă, așa că o ciorbă fierbinte bună de tot vă așteaptă tot la pensiune.

Traseu Sat Ciocanu

Spre satul Ciocanu se poate ajunge din mai multe direcții, oricât ar părea el de izolat. Și aici am ajuns atât iarna, cât și vara, iar panorama asupra munților Piatra Craiului este absolut divină!

Traseu Sat Ciocanu

O variantă de a ajunge este de la Pensiunea Cerbul din Dâmbovicioara. Pe lângă pensiune, urcă un drum îngust (DJ 730) asfaltat care duce la Șirnea. Vara am urcat la pas, acum am luat mașina, însă am mers mai lent decât un tren personal pentru că m-am oprit la fiecare curbă să fac poze. Și pentru că sunt curbe foarte strânse, iar totul este înghețat, trebuie mers cu grijă.

Traseu Sat Ciocanu

De-a lungul drumului intri în peisajul tipic rural argeșean, cu case vechi și izolate, cocoțate pe câte un deal. Oricât aș încerca să descriu peisajul, nu pot să egalez în cuvinte frumusețea locurilor, așa că o să încerc să îi fac onoare prin pozele pe care le-am făcut. Am luat și fisheye-ul cu mine, așa că am făcut o mulțime de poze rotunde, vremea era ideală, dar ce-i drept, destul de frig. 

Traseu Sat Ciocanu

Traseu Sat Ciocanu

Traseu Sat Ciocanu

Am văzut indicatorul cu restaurant, însă nu părea să fie vreun picior de om în zonă. În afară de plimbare, aer curat și poze multe, nu prea e mare lucru de făcut în Ciocanu iarna. Vara mai mișcă ceva, sunt câteva case de vacanțe noi construite. Văzusem un indicator spre La Table, deci și de aici se poate intra pe traseu în Crai.

Traseu Sat Ciocanu

Traseu Sat Ciocanu

Traseu Sat Ciocanu

Drumul arată cam așa, deci destul de bun având în vedere că totul în jur era acoperit de zăpadă. Dar ca să fiți siguri, puteți obține informații legate de accesul cu mașina de la pensiune. 

Traseu Sat Ciocanu

Cheile Dâmbovicioarei

Iarna le-am găsit puțin dramatice, înconjurate de țurțuri și o lumină rece. Însă spectaculoase și mărețe așa cum le știam. Prin chei nu a fost deszăpezit, însă zăpada era bătătorită, așa că nu am avut probleme de condus până la Brusturet. Pe jos am făcut o plimbare scurtă, de la pensiune până la peșteră. 

Cheile Dâmbovicioarei

Cheile Dâmbovicioarei

Dacă sunteți în căutare de liniște și relaxare, Dâmbovicioara pe timp de iarnă este destinația potrivită unde vă puteți deconecta de stresul cotidian.

Informații utile:

Pensiunea Cerbul: Localitatea Dâmbovicioara, Str. Principală, Nr. 259
Rezervări: Ochi Adina  0744 313 098, 0740 162 235, 0248/544 308

Poze deosebite din Dâmbovicioara


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers