Montpellier - paradisul de dupa colt

Montpellier - paradisul de dupa colt
 
 

Inainte sa ajung la Montpellier pentru luni de zile, cred ca toate visele mele la un loc, despre posibilitatea de a calatori cat mai mult, nu depaseau un vis de-o noapte. Imi placea mult sa calatoresc dar niciodata  nu cred ca ma imaginam facand-o cu atata efervescenta. Apoi, odata cu un avion Air France, care a aterizat pe cea mai cumplita furtuna pe care am prins-o eu in aer, totul s-a schimbat. Infruntam pe cont propriu prima experienta de acest gen, care avea sa ma schimbe definitiv...

Montpellier, Franta

"Viata e o calatorie", mi-am spus atunci la miezul noptii intr-un aeroport necunoscut, dintr-un oras de care numai auzisem si dintr-o tara pe care o cunosteam mai mult vizual din manuale si carti, decat practic. Insa sunt deosebite momentele in care simti si stii ca aventura va incepe cu sau fara voia ta.

Montpellier, Franta

Asa am ajuns eu sa dau ochii cu sudul Frantei si sa transform pentru o vreme, un oras strain, in casa mea. Cred ca l-am iubit din prima zi, asa, fara rezerve. Am pornit de la caminul studentesc in care stateam, pe jos, spre centru. Nu avem habar unde este centrul, dar mereu m-am bazat pe intuitia mea si nici de data aceasta nu ma inselasem. In jumate de ora eram in Place de la Comedie.

Montpellier, Franta

Intalnirea a fost de neuitat. M-am intors cu 360 de grade de mai multe ori, ca o balerina care isi exerseaza piruetele, ca sa pot cuprinde cat mai bine maretia si frumusetea unei Piete centrale deosebite. Soarele de toamna mediteraneana imbraca in culori fantastice Teatrul Comedie si toate acele cladiri istorice aflate intr-o stare extraordinara.

Montpellier, Franta

In centrul pietei troneaza Fantana celor 3 gratii, un monument care salveaza orice element modern care a incercat sa asedieze centrul istoric. Cele 3 gratii te intorc cu multa vreme in urma si iti dau timp de gandit si de savurat cu ochii mintii cum cu putina gandire constructiva, un plan de dezvoltare urbanistica, reuseste sa nu ingroape vechiul sub molozul de neinteles al noului.

Montpellier, Franta

Cotind din aceasta Piata in toate directiile, descoperi zeci de stradute extraordinare care te vor incanta cu o multime de cafenele care te fascineaza pe loc, terase superbe si buticuri cochete cum numai in Franta poti gasi. Aici, pe una din aceste strazi cu miros de lavanda, m-am asezat pe o banca la umbra unui platan si am scris celor de acasa vederile cumparate ca prima investitie in sudul Frantei. Imi voi aminti mereu cum le-am zis tuturor ce frumos putea fi, dar cum numai de la fata locului se putea simti savoarea si frumusetea fiecarui colt de oras. "Trebuie sa veniti sa vedeti!", a fost indemnul catre familia si prietenii mei.

Montpellier, Franta

Din acea zi, fiecare din urmatoarele a avut ceasurile sale de descoperire. Am descoperit la pas tot acest oras minunat, chiar daca transportul in comun era teribil de bine pus la punct. Insa placerea plimbarilor mele de cercetare a fost deliciul pe care nimeni nu mi l-a putut lua. Asa am ajuns sa descopar Arcul de Triumf din Montpellier sau Catedrala St. Pierre, Corum-Belvedere, Muzeul Fabre, Parc du Peyrou, Esplande Charles de Gaulle, cartierele rezindentiale de o frumusete aparte si alte minunatii care ma faceau sa invat a visa si mai mult.

Montpellier, Franta

La fel am ajuns si prin statiunile deosebite de la Mediterana, toate la mai putin de 30 de minute cu trenul de Montpellier; Palavas les Flots, Sete, Agde, Frontignan sau orasele medievale desprinse din alte secole care gem sub asediul generatiilor de turisti; Nimes, Beziers, Lunel, Saint Jean de Vedas etc.

In scurta vreme inima regiunii Longuedoc-Roussillon, nu mai avea secrete pentru mine, dar deja eram hotarata sa aprofundez ceea ce descoperisem. Montpellier devenise pentru mine un fel de "Paradisul de dupa colt" care dupa intoarcerea acasa, ajunsese o madlena... din care si astazi mai gust.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers