Monaco, bijuteria sclipitoare a Mediteranei

Monaco, bijuteria sclipitoare a Mediteranei
 
 

Monaco, un principat minuscul îngrămădit între Franța și Marea Mediterană, este un loc cu adevărat special, ce găzduiește una dintre cele mai faimoase curse de Formula 1 și unul dintre cele mai luxoase cazinouri din lume, și care are mai mulți oameni în orhestra filarmonicii decât în armată.

Nu trebuie să te aștepți la o mulțime de monumente și atracții turistice din acest mic tărâm sclipitor al luxului. Majoritatea dintre cei 36.000 de rezidenți ai săi s-a mutat aici pentru a evita taxele pe venit. Totuși, în ciuda prețurilor mari, a mulțimilor de turiști ce nu petrec noaptea aici și a atmosferei desprinsă parcă din desenele Disney, Monaco este o destinație de neratat de pe Riviera franceză.

Cu nenumăratele clădiri înalte, trebuie să te uiți cu atenție pentru a descoperi grația Belle Époque a secolului trecut. Dar, dacă te îndrepți spre iconicul Hôtel de Paris, din 1864, dacă servești prânzul la faimosul restaurant Louis al XV-lea, mergi la operă sau vizitezi sălile de bal ale cazinoului, vei mai putea descoperi trecutul elegant al Principatului Monaco.

Monaco, destinația favorită a celor bogați și faimoși

Prințul Albert al II este descendentul dinastiei Grimaldi, care a pus stăpânire pe micul oraș medieval cunoscut azi sub numele de Le Rocher în 1297. Cu o mică pauză sub conducerea lui Napoleon, dinastia Grimaldi a fost singura putere asupra acestui mic principat, fiind astfel cea mai veche monarhie din lume. La mijlocul secolului al XIX-lea, Charles al III-lea a construit aici primul cazino, Monaco devenind rapid locul preferat al londonezilor unde puteau să evadeze de vremea mohorâtă și să-și încerce norocul la ruletă. Efectele cazinoului au fost aproape imediate, iar Monaco s-a transformat dintr-un mic principat care abia putea fi vizitat din cauza lipsei drumurilor, într-o destinația favorită a elitei europene.

Pe lângă sistemul de impozitare, locația sa spectaculoasă pe o peninsulă largă și abruptă, ce se afundă în Meditarana, continuă să-i atragă pe cei bogați și faimoși. Chiar și monegaștii înșiși adoră să dezvolte acest cult al luxului ce se poate observa îndată ce ajungi în acest colț de lume, de la clădirile fără niciun defect, la câinele pufos ce stă cuminte în geanta sa de lux și până la marea de blănuri elegante ce invadează străzile Principatului Monaco din septembrie până în mai. Valeții și polițiștii sunt îmbrăcați în uniforme în culori vesele, ce par mai potrivite pentru o seară la operetă, iar în portul strălucitor vasele de croazieră enorme se iau la întrecere cu iahturile de lux.

Monaco

Așa cum ai bănui, toate aceste locuri sclipitoare nu sunt prea ieftine. De la o masă la restaurant, la o noapte de cazare sau chiar un drum cu taxiul (care nu are aparat de taxare, așa că ești la mila șoferului), toate ajung să coste semnificativ mai mult decât în Nisa sau în Menton, aflate la câțiva kilometri de Monaco. Totuși, asta nu înseamnă că micul principat nu este o destinație excelentă pentru o excursie de o zi.

Istoria dinastiei Grimaldi pe străduțele medievale din Monaco

Districtul de lângă port, numit La Condamine, leagă partea nouă, cunoscută oficial drept Monte Carlo, de Monaco-Ville sau Le Rocher, un oraș medieval cocoțat pe o stâncă, dominat de Palatul Regal, Catedrală și Muzeul de Oceanografie.

Nu trebuie să îți faci griji că vei fi nevoit să urci nenumărate trepte pentru a explora întregul oraș medieval. Există o mulțime de lifturi ce leagă diferite locuri ale vechiului oraș. Palatul Regal sau Palais du Prince este simbolul acestui mic principat, iar o parte din această clădire uriașă din secolul al XIII-lea este deschisă publicului. Catedrala bizantină este locul în care au fost îngropați majoritatea regilor principatului, inclusiv îndrăgita Prințesă Grace. Pentru un loc atât de mic, Monaco se mândrește și cu o multitudine de parcuri și grădini superbe, perfecte pentru o plimbare ferită de soarele mediteranean. Muzeul de Oceanografie ce se ridică impunător peste coasta abruptă, într-un peisaj dramatic, găzduiește unul dintre cele mai vechi acvarii și o colecție impresionantă cu descoperirile lui Jacques-Yves Cousteau.

Monaco

Monaco este a doua cea mai mică țară ca mărime din lume, după Vatican, dar reușește să compenseze cu atitudine și eleganță.

Iată câteva locuri incredibile din Monaco:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers