Misterul de la Stonehenge

Misterul de la Stonehenge
 
 

În timp ce căutam câteva idei pentru Londra pe Groupon UK, am găsit întâmplător ofertele unei agenții de turism pentru niște excursii de o zi pornind din oraș. Și când am văzut Stonehenge, am zis gata, acolo vreau! 

Stonehenge

Stonehenge, aflat la 3km de Amesbury, Wiltshire, Anglia, este unul din cele mai cunoscute monumente preistorice din Europa, vechi de 4500 de ani. Se află în centrul celui mai dens complex de monumente din Epoca Neolitică și de Bronz din Anglia.

Există numeroase teorii cu privire la semnificația acestuia, cum ar fi: un loc sacru unde se desfășurau activități religioase sau un cimitir, având în vedere că acolo au fost găsite rămășițe umane din anul 3000 î.Hr. Mai mult de 350 de movile funerare au fost descoperite în urma explorării arheologice la Stonehenge, fapt care a fost o sursă importantă de informație despre ceremoniile și practicile funerare ale oamenilor din Neolitic și Epoca Bronzului.  

O altă semnificație ar fi că Stonehenge a fost un templu antic aliniat după mișcarea Soarelui. Însă ce a fost cu adevărat acest monument impunător rămâne un mister, care atrage foarte mulți turiști. Prin urmare și pe noi Laughing

Stonehenge

Am observat "pietrele" încă din autocar și așa am aflat că pentru a le vedea, până nu demult, era suficient să mergi cu mașina în fostul loc de parcare. Însă acesta a fost desființat, un centru turistic nou fiind creat pentru a strânge mai multe fonduri care să fie investite în îngrijirea monumentelor din patrimoniu. Bineînțeles, noul centru nu are vedere spre monument Laughing De la centrul turistic se merge la monument cu un autobuz, pe jos fiind o plimbare de vreo 15 minute. Autobuzele vin foarte des și sunt incluse în prețul biletului (14.50£/p). 

Stonehenge

Toată zona este înconjurată de câmpuri de rapiță, peisajul fiind completat de norii amenințători. Vremea părea că se potrivește excelent cu vizita noastră la Stonehenge, dramatică și tulbure!

Stonehenge

Stonehenge

Am înconjurat monumentul pe poteca amenajată, am făcut poze și apoi ne-am îndreptat către centrul turistic. Numai cu ocazia solstițiului de vară și iarnă monumentul poate fi văzut din interiorul cercului, iar cei care au fost spun că experiența este de neuitat!

Înapoi la centru ne-am încălzit cu o cafea și ceva de ronțăit, după care am văzut și expoziția de afară. Este vorba de o reconstituire a vieții oamenilor care au trăit acolo în case neolitice cu 4500 de ani în urmă, impresionant, nu? 

Stonehenge

Apoi ni se arată cum ar fi fost transportate și așezate pietrele acolo, un alt fapt impresionant, având în vedere mărimea și greutatea lor (cele mai înalte măsurând cam 9m înălțime și 25t). Cele mai mici dintre pietre, numite pietre albastre datorită nuanței albăstruie, cântăresc în jur de 4t și s-a dovedit că au fost transportate, la acea vreme, din diferite situri din vestul Țării Galilor (la distanță de 225 km). Însă cum exact, cu mijloacele din acea vreme, rămâne la nivel de presupunere. Una din ele ar fi că pietrele au fost târâte pe butuci de lemn până la orașul galez Milford Haven, unde au fost încărcate pe plute și duse mai departe pe râu.

Stonehenge

Cercetările arheologice continuă, Stonehenge fiind una din cele mai faimoase structuri megalitice din lume.

Și acum mai departe spre splendidul oraș Bath, unde am avut parte tot de o incursiune în trecut, însă nicidecum așa de îndepărtat Smile

Pe Groupon UK, oferte erau pentru diverse combinații de excursii de o zi cu autocarul, noi am ales-o pe cea către Stonehenge și orașul Bath. Unele includeau și o vizită la Castelul Windsor, dar nu ar fi fost timp suficient pentru a vedea tot pe îndelete. Excursia a costat 39£/pși a avut inclus biletul pentru Stonehenge (14.50£/p) și un ghid haios care ne-a oferit o mulțime de informații în drum spre obiectivele noastre.  

Stonehenge

Poze deosebite de la Stonehenge


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers