Minunata Coastă Sorrentină

Minunata Coastă Sorrentină
 
 

Costiera Sorrentina, cum o numesc italienii, este situată în regiunea Campania, pe peninsula omonimă, de la Napoli spre Sorrento, iar dincolo de această localitate, care dă numele coastei, și până la Salerno se desfășoară Costiera Amalfitana, mai celebră și căutată mai ales de cei cu posibilități materiale mai mari. Este un loc mirific care arată mult mai frumos decât orice carte poștală care v-a convins să veniți aici, cu ape albastre și limpezi, cu case ce coboară din munți până în mare, cu lauri, bougainvillea și citrice ce colorează în culorile fericirii orice stradă și orice casă și cu apusuri de basm, pe care nu te mai saturi să le admiri și să le imortalizezi pentru posteritate.

Dacă doriți să vizitați locuri la fel de frumoase și de relaxante, ca acelea de pe coasta Amalfi, optați pentru o cazare într-una din localitățile înșirate de-a lungul Peninsulei Sorrentina, mai ieftină și care vă va permite să vizitați toată zona, până la Salerno. Pentru peisaje de vis, găsiți un hotel sau o pensiune mai aproape de Sorrento, dar nu chiar în oraș care este foarte aglomerat tot timpul anului (cu excepția poate a lunilor noiembrie, ianuarie și februarie) și destul de scump din punct de vedere al cazării și al costurilor de masă.

Coasta Sorrentină

Cel mai ieftin și indicat mijloc de transport este trenul pe linia Circumvesuviana, din gara Napoli Centrale; dacă optați pentru o cazare chiar în Sorrento, există și varianta mai rapidă, dar și mai scumpă, numită Campania Expres, care are mai puține opriri, ultima fiind Sorrento. Fiți însă pregătiți pentru circulația trenurilor din sudul Italiei, cu întârzieri, aglomerație și cu garnituri de tren nu tocmai moderne și curate. Dacă însă nu doriți să mai poposiți în Napoli, există un autobuz care leagă direct aeroportul Capodichino din Napoli cu Sorrento, operat de compania Curreri Viaggi, cu curse destul de dese și care circulă de dimineața până pe la 19.30, iar drumul durează, în condiții normale, cam o oră și jumătate.

Coasta Sorrentină

O localitate ideală pentru a explora atât coasta Sorrentină cât și cea Amalfitană ar fi Vico Equense, la poalele munților Lattari, cu peisaje de carte poștală, multă liniște, oameni veseli și ospitalieri, mâncare foarte bună și legături bune de transport spre Sorrento și, de acolo spre Amalfi și Positano, suratele de lux. Mica localitate se mândrește cu cea mai bună pizza de pe coastă (pizza la metru) la Università della Pizza, unde, în afară de multele sortimente de pizza, se poate mânca și aproape orice altceva, de la aperitive tipice, pește, fructe de mare, fripturi și până la variate deserturi, însoțite de birra alla spina (la halbă) sau la sticlă, italienescă sau internațională, și de vinuri deosebite, servite într-o atmosferă nemaipomenită, în interior, la terasă sau în curte (pentru cei mai puțin pretențioși, la prețuri mai bune, evident).

Preparatele sunt pregătite la vedere, într-o bucătărie imensă și incredibil de curată, fără însă să fii deranjat de mirosuri, fum sau căldură și pot fi consumate în restaurant sau luate la pachet, situație în care prețurile sunt mult mai avantajoase. Un bonus: peste drum de pizzerie este o minunată gelaterie artizanală – Gelateria Aldo – unde vă puteți bucura de cea mai bună înghețată de pe coastă, cu zeci de sortimente în ofertă, la un preț modic și în cantitate mai mult decât îndestulătoare, servită cu multă veselie chiar de patron, împreună cu tot felul de detalii și recomandări.
Sorrento este un oraș cochet, cu străduțe înguste, pline de magazine familiale diverse, cu suveniruri, produse tipice, minunate obiecte vestimentare artizanale din in în culori pastelate care te atrag ca un magnet, dar numai până observi prețurile foarte mari. Ca peste tot în Italia, găsești multe și frumoase bazilici, grădini, clădiri cu arhitectură încântătoare – admirați neapărat ciudata și frumoasa Sedile Dominova din centrul orașului – peisaje superbe spre mare și port, unde se poate ajunge și cu un lift, contra unui cost de 2-3 euro.

Coasta Sorrentină

Portul este punctul de plecare spre localitățile de pe coasta Amalfi (dacă vreți să evitați călătoria cu autobuzul, care este aproape un calvar – aglomerat și durează foarte mult, deși distanța este mică) și spre vestita și magica insulă Capri. Peisajele sunt minunate, de vis, atât cu autobuzul – compania Sita Bus cu plecare din fața gării Sorrento sau autobuzul turistic, mai scump evident) cât și cu vaporul, pentru Capri puteți alege între două linii maritime, la prețuri și ore apropiate, cu curse între orele 9 și 19.

Dacă vă așteptați însă la plaje cu întinderi de nisip fin, veți fi dezamăgiți, căci plajele din toată zona sunt foarte mici, înguste, majoritatea cu pietre și foarte greu accesibile, prin intermediul unor interminabile și abrupte scări, deși apa mării este mereu azurie, caldă și minunată. Motiv pentru care, majoritatea hotelurilor oferă piscine frumoase și bine amenajate, cu priveliști încântătoare la mare, dar și cu prețuri corespunzătoare. Așa că, dacă doriți să faceți plajă și baie, preferați un hotel cu piscină și nu veți regreta, în plus, de obicei, astfel de hoteluri au și o porțiune de plajă personalizată, pentru a vă bucura totuși și de superba mare Tireniană.

Tu ai vizitat Coasta Sorrentină? Povestește-ne despre experiența ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers