Mini-vacanţă în România: Abaţia de la Cârţa - comoara ascunsă lângă Sibiu

Mini-vacanţă în România: Abaţia de la Cârţa - comoara ascunsă lângă Sibiu
 
 

Mini-vacanţa de la Sinaia nu se putea încheia decât cu o serie de opriri pe drumul înapoi spre Timişoara. În urmă cu ceva timp, am descoperit o poză cu Abaţia de la Cârţa şi, deşi nu mă fascinează obiectivele religioase în vacanţă, mănăstirea a avut ceva deosebit... aşa că a ajuns rapid pe locul 1 între must see chestii din România! Ca norocul că treceam pe lângă Sibiu şi că satul Cârţa se află la câteva minute de şoseaua ce leagă Braşovul de Sibiu (mai exact de la DN1, pe direcţia Făgăraş-Sibiu).

Puţină istorie de la Cârţa

Abatia de la Carta

Mănăstirea Cârţa este de origine cisterciană şi a fost construită în anul 1202. Întreaga construcţie este realizată din piatră şi înălţimea ei variază între 8 şi 10m. În anul 1474, abaţia cisterciană a fost desfiinţată şi toate bunurile sale au fost transferate la Sibiu. Abandonată vreme îndelungată, mănăstirea este azi în ruină, dar, cu toate acestea, este impresionant de frumoasă! Este unica Abaţie Cisterciană nedistrusă din România!

Abaţia de la Cârţa de azi

Abatia de la Carta

De marţi până duminică, Abaţia de la Cârţa este deschisă vizitării pentru o taxă de 5 lei! În interiorul curţii abaţiei, comunitatea săsească a construit un mic muzeu şi o cafenea cu terasă, pentru ca turiştii să afle cât mai multe despre acest loc, dar să se poată şi relaxa în voie.

Floricele colorate marchează toate aleile din curte şi creează un peisaj impresionant în contrast cu ruinele abaţiei. În interior încă mai funcţionează o capelă, iar curioşii fără rău de înălţime pot urca în turnul clopotniţei!

Printre curiozităţile pe care le-am aflat ulterior ar fi de menţionat că una dintre cele mai vechi clădiri construite în Transilvania este casa parohială de la Cârţa. Ce a mai rămas azi dintr-un ansamblu uriaş este absida şi corul fostei bazilici şi turnul-clopotniţă, în ruinele navei principale fiind amenajat un cimitir pentru soldaţii germani căzuţi în Primul Război Mondial. 

Am rămas impresionată de faptul că există un loc atât de frumos şi de vechi în ţara noastră de care foarte puţină lume ştie! Nu era nici urmă de turist român în zonă, eram doar noi şi nişte nemţi. Ce m-a uimit şi mai tare este faptul că totul este deosebit de bine aranjat şi întreţinut de o comunitate mică, dar care ştie să-şi aprecieze valorile şi trecutul!

Poze deosebite cu Abaţia de la Cârţa

    

Citeşte şi despre celelalte locuri în care am poposit în mini-vacanţa românească aici:

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers