Mini-vacanţă în România: Abaţia de la Cârţa - comoara ascunsă lângă Sibiu

Mini-vacanţă în România: Abaţia de la Cârţa - comoara ascunsă lângă Sibiu
 
 
 

Mini-vacanţa de la Sinaia nu se putea încheia decât cu o serie de opriri pe drumul înapoi spre Timişoara. În urmă cu ceva timp, am descoperit o poză cu Abaţia de la Cârţa şi, deşi nu mă fascinează obiectivele religioase în vacanţă, mănăstirea a avut ceva deosebit... aşa că a ajuns rapid pe locul 1 între must see chestii din România! Ca norocul că treceam pe lângă Sibiu şi că satul Cârţa se află la câteva minute de şoseaua ce leagă Braşovul de Sibiu (mai exact de la DN1, pe direcţia Făgăraş-Sibiu).

Puţină istorie de la Cârţa

Abatia de la Carta

Mănăstirea Cârţa este de origine cisterciană şi a fost construită în anul 1202. Întreaga construcţie este realizată din piatră şi înălţimea ei variază între 8 şi 10m. În anul 1474, abaţia cisterciană a fost desfiinţată şi toate bunurile sale au fost transferate la Sibiu. Abandonată vreme îndelungată, mănăstirea este azi în ruină, dar, cu toate acestea, este impresionant de frumoasă! Este unica Abaţie Cisterciană nedistrusă din România!

Săptămână de răsfăț în Croația

Săptămână de răsfăț în Croația

7 nopţi cazare
de la 160 Eur
vezi detalii »

Abaţia de la Cârţa de azi

Abatia de la Carta

Vacanță de vis în Zakynthos

Vacanță de vis în Zakynthos

7 nopţi cazare, zbor din Bucureşti şi Timișoara
de la 380 Eur
vezi detalii »

De marţi până duminică, Abaţia de la Cârţa este deschisă vizitării pentru o taxă de 5 lei! În interiorul curţii abaţiei, comunitatea săsească a construit un mic muzeu şi o cafenea cu terasă, pentru ca turiştii să afle cât mai multe despre acest loc, dar să se poată şi relaxa în voie.

Floricele colorate marchează toate aleile din curte şi creează un peisaj impresionant în contrast cu ruinele abaţiei. În interior încă mai funcţionează o capelă, iar curioşii fără rău de înălţime pot urca în turnul clopotniţei!

Printre curiozităţile pe care le-am aflat ulterior ar fi de menţionat că una dintre cele mai vechi clădiri construite în Transilvania este casa parohială de la Cârţa. Ce a mai rămas azi dintr-un ansamblu uriaş este absida şi corul fostei bazilici şi turnul-clopotniţă, în ruinele navei principale fiind amenajat un cimitir pentru soldaţii germani căzuţi în Primul Război Mondial. 

Am rămas impresionată de faptul că există un loc atât de frumos şi de vechi în ţara noastră de care foarte puţină lume ştie! Nu era nici urmă de turist român în zonă, eram doar noi şi nişte nemţi. Ce m-a uimit şi mai tare este faptul că totul este deosebit de bine aranjat şi întreţinut de o comunitate mică, dar care ştie să-şi aprecieze valorile şi trecutul!

Poze deosebite cu Abaţia de la Cârţa

    

Citeşte şi despre celelalte locuri în care am poposit în mini-vacanţa românească aici:

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 
Vacanță de neuitat în Rimini

Vacanță de neuitat în Rimini

7 nopți cazare, mic dejun
de la 175 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.