Mini-vacanță de iarnă la Bâlea Lac, judetul Sibiu

Mini-vacanță de iarnă la Bâlea Lac, judetul Sibiu
 
 

Din când în când echipa Ghiduri-turistice.info mai călătorește și împreună, iar înainte ca iarna să fugă din țară, am decis să mergem la zăpadă. Deși unii dintre noi sunt mai fericiți decât alții să se bucure de iarnă la înălțimi, ne-am hotărât cu toții asupra unei destinații minunate din România – Bâlea Lac. În sezonul rece aici se construiesc un hotel și o biserică din gheață, iar priveliștile perfect albe promiteau să ne vrăjească. Așa că ne-am setat GPS-urile și am pornit la drum într-o dimineață însorită.

Traseul a durat aproximativ 5 ore, în mare parte pe autostradă, după ce am făcut o scurtă oprire pentru a admira Castelul de Lut acoperit cu zăpadă.

Cu zânele la Castelul de Lut

Nu toți am avut ocazia de a vizita cel mai nou obiectiv turistic din România, iar din moment ce era vineri după-amiaza am fost singurii care s-au avântat până în acest colț din Transilvania. Așa că ne-am putut bucura de priveliște în voie, alături de Azor, câinele de pază al castelului. Dacă nu ai văzut Castelul de Lut din Valea Zânelor până acum, noi ți-l recomandăm, mai ales pe timp de iarnă, când zăpada îl face să arate și mai fermecător.

Castelul de Lut

Valea Zanelor

După ce am căutat în zadar zânele, am pornit din nou la drum spre Cârțișoara, care avea să fie locul de pornire în aventurile noastre din următoarele zile. La Cârțișoara ne-am cazat la Casa Moșului, o cabană frumoasă, unde am fost întâmpinați cu bunătăți și panorame nemaipomenite peste Munții Făgăraș.

Cârțișoara

Casa Mosului

Casa Mosului

Cum am plecat spre Bâlea Lac și am ajuns în... Făgăraș

Drumul lung, aerul proaspăt și prânzul copios ne-au ținut prizonieri în cabană așa că am decis să ne bucurăm de focul minunat și atmosfera primitoare, cu gândul că a doua zi vom învinge muntele. Bineînțeles, planurile noastre au fost date rapid peste cap atunci când am ajuns la telecabina de la Bâlea Cascadă. Se pare că nu am fost singurii care s-au gândit să viziteze hotelul de gheață în acea zi. Ne-am plictisit rapid de stat la coadă, așa că am plecat să vizităm alte locuri minunate din zonă și am jurat ca a doua zi să nu mai fim leneși și să ajungem la telecabină din timp.

Balea Cascada

Balea

Dar, până atunci mai aveam o zi întreagă înainte așa că am dat un route recalculation și am rugat GPS-ul să ne ducă la Făgăraș. Asta nu înainte de a ne face câteva selfie-uri cu munții înzăpeziți, bineînțeles Laughing.

Balea

Balea

Primul lucru care l-am vizitat în Făgăraș a fost cetatea medievală, care ne-a impresionat din prima clipă. Am explorat cu mare atenție întreaga cetate, am vizitat tunelurile și pivnițele vechi și am aflat o mulțime de lucruri interesante despre istoria acestui loc.

Cetatea Fagaras

Cetatea Fagaras

Cetatea Fagaras

Cetatea Fagaras

În interior, ne-am simțit mari boieri în sala tronului și am cercetat cu atenție armurile expuse. Tot la Cetatea Făgăraș este amenajat și Muzeul Țării Făgărașului, pe care bineînțeles că nu l-am ratat. Cum istoria locului și temperaturile cam negative au fost suficient să ne copleșească, ne-am întors la Casa Moșului pentru o seară de liniște și relaxare, cu gândul la muntele eluziv.

Muzeul Fagaras

Muzeul Fagaras

Muzeul Fagaras

Biletul de intrare la Cetatea Făgăraș costă 15 lei și include și vizitarea Muzeului Țării Făgărașului.

Deci, unde-i Bâlea Lac?

A doua zi ne-am trezit odată cu cocoșii (și ei cam amorțiți de frig) și am atacat primii 17 kilometri de Transfăgărășan care erau deschiși circulației, până la telecabină. De această dată am reușit să urcăm rapid la Bâlea Lac, astfel încât am avut suficient timp să explorăm locul.

Balea lac

Balea lac

Telecabina de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac costă 60 de lei (urcare-coborâre) și funcționează în fiecare zi între orele 09 și 17, dar îți recomandăm să ajungi la Bâlea Cascadă înainte de ora 9 pentru a evita cozile.

Am vizitat biserica din gheață, am cercetat blocurile masive de gheață din care era făcut hotelul, am făcut o scurtă pauză de încălzire la una dintre cabane, iar apoi, cei mai curajoși au făcut câteva ture de tubbing. Ne-am acordat și câteva minute să rămânem cu gura căscată la panoramele sclipitoare și să încercăm să ne dăm seama unde ar trebui să fie lacul în sine, în marea de omăt, căci pentru el am venit atâta drum, nu?

Biserica de gheata - Balea Lac

Biserica de gheata - Balea Lac

Biletul pentru vizitarea bisericii și a hotelului de gheață de la Bâlea Lac costă 15 lei.

Biserica de gheata - Balea Lac

Biserica de gheata - Balea Lac

Biserica de gheata - Balea Lac

Biserica de gheata - Balea Lac

Când am început să nu ne mai simțim degetele de frig, am decis să ne luăm rămas bun de la zăpadă și ne-am întors spre casă, cu iarna în suflet și promisiunea să revenim și la vară pentru a admira toate aceste locuri minunate și în nuanțe de verde Smile.

Balea lac


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers