Mersul piticului în Peştera Muierilor din Baia de Fier

Mersul piticului în Peştera Muierilor din Baia de Fier
 
 

Vizita mea la peşteră a fost în această vară. Peştera Muierilor se află în Baia de Fier, judeţul Gorj. Această peşteră este amenajată la 40 de metri înălţime şi are o lungime de circa 7.000 de metri din aceştia fiind doar 573 de metri disponibili pentru turişti. Tariful este de 5 lei pentru adulţi,  pentru copii, pensionari şi grupuri 2 lei iar taxa foto/video 5 lei. Intrarea se face pe rând. La sfârşitul fiecărui tur ghidul se întoarce şi îi ia pe următorii care au aşteptat pe platoul special amenajat care oferă o privelişte deosebită asupra pensiunilor şi a pădurii care înconjoară peştera.

Vă invit la o plimbare prin Peştera Muierilor

La începutul turului ghidul povesteşte despre lungimea acestei peşteri, despre legenda acestei denumiri care spune că: în trecut, atunci când barbaţii plecau să apere ţara, femeile îşi luau copii şi se adăposteau aici unde ramâneau ascunşi până la întoarcerea bărbaţiilor. Dar si despre temperaturiile joase care pot ajunge până la -9 grade celsius şi despre unele spaţii extrem de înguste şi joase în care va trebui să mergem ,,Mersul piticului”.

Peştera a fost sculptată în calcar de către râul Galbenul cu foarte mult timp în urmă şi a fost prima peşteră electrificată din România în anul 1963. După ce am intrat, primele obiective au fost Bazinele Mici şi formele de apă îngheţate numite stalagmite. O astfel de formă o putem observa la Domul Mic, lângă care se află Sala Altarului cu o înălţime de 17 metri şi care se termină cu o gaură unde putem observa o colonie de lilieci. Aici se află şi Cupola Altarului care se aseamănă cu o catedrală în care stalagmitele urcă asemeni unei scări.

Am mai vizitat Valul Altarului şi Stânca Însângerată numită aşa datorită scurgerilor de dioxid de fier. Mai departe se pot observa mai multe gropiţe care reprezintă Bazinele Mici şi cele Mari care se umplu ocazional cu apă dar şi o cascadă îngheţată.

Urmatorul obiectiv este unul mai important: Sala Turcului - o stalagmită mai mare decât celelalte, care are forma unui soldat turc alături de care se află un ,,Moş Crăciun”  şi Cădâna o femeie goală deasupra căreia se află un cap de vultur cu ciocul deschis. În această încăpere se mai pot observa Soţia Turcului şi Domul Mare.

După Sala Turcului ajungem în Sala Minunilor, numită aşa datorită stalagmitelor sub formă de lumânare şi a micilor bazine care împodobesc această încăpere. După trecerea printr-un spaţiu foarte îngust ajungem în Sala Guano unde se pot observa câţiva lilieci - această sală este încă neelectrificată.

Vizităm apoi Galeria Urşilor unde au fost găsite o multitudine de oase de la diferite specii de animale cum ar fi capre sălbatice, lupi, porci mistreţi, vulpi şi chiar animale ca lei şi hiene ( aceste specii au trăit cândva în ţara noastră). Aici este expus şi scheletul aproape întreg al unui urs de peşteră. Ultima vizitată a fost Sala Musteriană unde s-au găsit foarte multe obiecte care demonstrau existenţa de demult a oamenilor. Am văzut unelte şi pietre sculptate. Dar cel mai important lucru găsit aici a fost craniul unei femei datând dintr-o epocă îndepărtată.

Excursia mea s-a încheiat aici! A fost una foarte palpitantă, plină de lucruri extraordinare dar şi friguroasăLaughing. O recomand oricui vrea să vadă cum au trăit stramoşii noştrii în acele timpuri.

Poze din Peştera Muierilor din Baia de Fier


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers