Maroc – ţara în care am trăit într-o altă viaţă

Maroc – ţara în care am trăit într-o altă viaţă
 
 

Suntem oameni hipnotizaţi de verbul "a călători", vizualizăm pământul pe o coală A4, visăm cu ochii deschişi şi ne dăm cu părerea pentru că putem. Nu suntem experţi, dar avem un bagaj mare de informaţii din călătorii virtuale… Am format o mare comunitate pe pagina noastră de Facebook şi ne mândrim cu iubitori de călătorii ca noi. 

Astăzi, Claudia Lavinia Serafimciuc ne povesteşte vacanţa ei în Maroc.

Credeam că am văzut destule locuri până atunci...credeam că dacă inima mi-a fost furată de Paris, iar sufletul mi-a fost răpit de Istanbul, nimic spectaculos nu se va mai întâmpla cu simţirile mele. S-a dovedit că absolut toate ideile pe care mi le făcusem până atunci despre locurile prin care urma să-mi plimb paşii erau greşite. De la primul pas pe care l-am aşternut pe tărâmurile marocane am simţit cum existenţa mea capătă un alt sens. Temătoare la început, curioasă mai apoi, am ajuns ca la finalul călătoriei să simt că pot iubi aceste ţinuturi ca şi cum aş fi trăit acolo câteva vieţi înainte şi aş fi putut să mai trăiesc vreo câteva de acum încolo.

Întâlnirea cu Oceanul Atlantic

Ajunsă în Agadir, cu sufletul plin de frumuseţea pe care Deşertul Sahara ţi-o poate dezvalui de dincolo de dunele de nisip, am pornit către Ocean. Un vuiet puternic, asemenea unei chemări ancestrale mă striga de parcă el m-ar fi aşteptat dintotdeauna acolo. Deşi Agadirul este un oraş foarte mare, liniştea care îl domina mă făcea să aud atât de bine vuietul Oceanului, încât am ajuns pe malul său mai devreme decât mi-aş fi imaginat vreodată. O imensitate de apă cântătoare mi s-a dezvăluit în faţa ochilor, la răscrucea dintre soarele pe care el tocmai îl înghiţea şi noaptea care abia aştepta să se aştearnă pe el. Oglinda lui Dumnezeu se lăsa pradă privirilor noastrea, în cântecul acela pe care doar el ştia să-l interpreteze pe note de valuri şi acorduri de suflete îndrăgostite. Acolo, la marginea întinderii imensităţii albastre, am simţit cum un om se poate îndrăgosti iremediabil de ceva ce Divinitatea a creat special pentru a fi iubit. Oceanul Atlantic mi-a pătruns în suflet, cu valurile sale imense şi revărsările de apă care m-au pironit minute în şir pe malul său, de parcă ochii aceia albaştri de pe luciul apei ar fi vrut să mă cunoască şi să-mi citească toate amintirile. M-am îndrăgostit definitiv de Oceanul Atlantic şi nimeni nu poate explica în cuvinte legătura aceasta cu imensitatea.

Casablanca – Moschea Hassan al II-lea

La distanţă de câţiva paşi puteai vedea hoteluri pline de opulenţă, dar şi oameni fără adăpost ce dormeau pe cartoane. Pieţe în care oamenii locului vindeau diverse obiecte făcute de mâinile lor, firme ce străluceau în lăsarea serii, oameni aflaţi într-un freamăt continuu şi străzi ascunse de privirile curioase în care puteai găsi comercianţi ce vindeau marfă de prohibiţie. În afară de acestea, oraşul este străjuit de Moscheea Hasan al II-lea, a doua Moschee ca mărime din lume, construită pe malul Oceanului. Marocanii i-au adus o ofrandă Divinităţii, oferindu-i un tron pe ape. În chemarea la rugăciune am intrat în Moschee unde mărturisesc că nu am putut înmagazina în mine tot ceea ce mi se oferea privirii. Coloanele imese, candelabrele din sticlă de Murano, marmura de culoarea nisipului, tavanul glisant ce se deschidea către cer m-au făcut să cred că acesta este paroxismul luxului pe pământ. Iubirea faţă de Divinitate i-a determinat pe marocani să nu facă rabat de la nimic şi să-i ridice un astfel de tron străjuit de Ocean şi de cer. Cu ochii în căutarea apei care se oglindea pe sub podeaua transparentă şi în încercarea de a cuprinde absolut tot până la cer, mi-am dat seama că Dumnezeu este unul singur şi ne iubeşte pe toţi, indiferent de religie şi de locul în care trăim.  

Poze deosebite din Maroc

    

Articol şi fotografii de Claudia Lavinia Serafimciuc

Articol înscris în CONCURS: Povestea ta de vacanţă pe Ghiduri Turistice.
Dacă vrei şi tu să participi la concurs, citeşte regulamentul de aici şi află cum îţi poţi publica povestea de vacanţă pe www.ghiduri-turistice.info.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers