Marea Britanie: plimbare prin orașul universitar Cambridge

Marea Britanie: plimbare prin orașul universitar Cambridge
 
 

Anglia

Plecând dintr-o Londră eclectică și cosmopolită cu sentimente contradictorii simțim că trebuie să găsim undeva Anglia cea autentică... și fiind în drum spre Colchester ne gândim că ar fi binevenit un mic ocol până în Cambridge, sediu al Universității fondate în anul 1209. Nu am regretat decât faptul că am acordat doar o jumătate de zi acestui minunat oraș!

Trecând pe Tower Bridge, scăpăm de bazarul sud-asiatic din Whitechapel, traversăm nordul Londrei și ajungem la Cambridge în circa două ore; parcăm aprope de centru, ieșind repede pe una dintre principalele străzi ale orașului, St. Andrew's Street. Lăsăm în stânga biserica St. Andrew the Great și aruncăm o privire în dreapta în curtea interioară a colegiului Christ’s College (înființat în 1505, cu vechile clădiri păstrate în First Court). 

St. Andrew the Great

St. Andrew the Great, reconstruită în 1842-1843 în stil neoclasic (anglican de secol XV), pe locul unei vechi biserici medievale.

Christ's College

Christ’s College: The Great Gate, intrarea din St. Andrew's Street. Construcția este cea originală din sec. XVI, doar că a fost scurtată la bază prin ridicarea nivelului străzii.

Continuăm pe Sidney Street, ajungând în dreptul unei alte biserici, Holy Trinity Church. O ocolim spre stânga, și continuăm pe Market Street până ajungem în Market Hill, dincolo de care se ridică biserica Great St. Mary’s Church (construită în forma actuală între 1478-1519). Continuăm pe lângă biserică câțiva metri, pe St. Mary’s Street și până în piața Senate House Hill, de unde avem acces la cele mai importante monumente ale orașului: în dreapta, pe lângă Gonville and Caius College (înființat la 1348, reactivat din 1557) se intră pe Trinity Street, ajungându-se la colegiile Trinity, St. John’s și Magdalene (vom reveni aici mai târziu);  în față se înalță Senate House (1722-1730, folosită azi doar pentru ceremoniile de absolvire ale Universității), prin dreapta căruia, mica străduță Senate House Passage ne poate duce la colegiile Trinity Hall și Clare. Pentru început, noi alegem să o luăm la stânga pe King’s Parade (spre sud), pe lângă superba fațadă a King’s College, unde vom reveni de asemenea ceva mai târziu.

Senate House Hill

Senate House Hill: vedere de pe King’s Parade spre Great St. Mary’s Church (dreapta) și Gonville and Caius College (stânga).

Senate House Hill

Senate House Hill: vedere de pe King’s Parade spre Gonville and Caius College (dreapta, fațada în stil clasic refăcută în sec. XVIII) și o latură a Senate House (stânga).

Gate of Honour

Poarta de onoare cu ceasul solar (The Gate of Honour, sec. XVI) a colegiului Gonville and Caius, văzută de pe Senate House Passage.

Senate House Hill

Senate House Hill: fațada King’s College văzută de pe King’s Parade. În stânga intrarea estică spre Front Court (construită în stil neogotic la începutul sec. XIX), iar în dreapta celebra Capelă.

Imediat strada își schimbă denumirea în Trumpington Street, și chiar la începutul său (intersecția cu Bene’t Street), putem vedea o atracție turistică modernă, Corpus Clock, ceas  încastrat în zidul colțului de nord-vest al Corpus Christi College (înființat la 1352). Continuăm pe Trumpington, trecând printre fațadele celor două colegii aflate față în față: Corpus Christi și St. Catharine’s College, ajungem în fața curții deschise a colegiului St. Catharine’s, care este o excepție în oraș, regula fiind curți rectangulare închise pe toate laturile. Aruncăm apoi o privire în New Court, curtea nouă a colegiului vecin, Corpus Christi (de unde se poate trece în Old Court, datând din sec. XIV, pe lângă biserica St. Bene’t Church din sec. XI, cea mai veche clădire din oraș, ieșindu-se apoi în Bene’t Street). Capătul clădirilor colegiului Corpus Christi este marcat de biserica parohială St. Botolph’s Church (cca. 1350). 

Corpus Christi College

Corpus Christi College: clădirea Taylor Library cu Corpus Clock, ceas sculptural suflat cu aur, inaugurat în anul 2008 de Stephen Hawking (profesor la Trinity Hall College).

St. Catharine`s College

St. Catharine’s College: curtea interioară deschisă spre strada Trumpington.

Corpus Christi College

Corpus Christi College: curtea nouă (New Court, finalizată în 1827), văzută din dreptul intrării din strada Trumpington. Pe latura din stânga se trece în Old Court.

St. Botolph’s Church

St. Botolph’s Church în prim plan, iar în spate fațada New Court a colegiului Corpus Christi, de-a lungul străzii Trumpington. La mijlocul fațadei, se distinge intrarea principală, mărginită de două turnulețe.

Puțin mai departe, pe dreapta, vedem Pitt Building, iar pe stânga fațada Pembroke College (înființat în 1347), fațadă care începe cu poarta de intrare, Gatehouse, și se termină cu College Chapel. Peste drum de colegiu, se ridică turnul bisericii Emmanuel United Reformed Church. Câțiva metri mai departe ascunsă în vegetație, tot pe dreapta, altă biserică, Little Saint Mary’s Parish Church (1352, cu modificări ulterioare până la 1880) urmată de intrarea principală și capela colegiului Peterhouse (înființat în 1282, cel mai vechi din oraș). Tot pe dreapta urmează clădirea impunătoare a Fitzwilliam Museum (1816) . Peste drum de muzeu, mai putem vedea o clădire tradițională veche de 5 secole în care funcționeză azi restaurantul Loch Fyne, și clădirea policromă a Cambridge Judge Business School (înființat în 1954 pe locul vechiului Addenbrooke's Hospital).

Pitt Building

Vedere din strada Trumpington spre Pitt Building, construcție din 1833, fostul sediu al editurii Cambridge University Press, azi centru de conferințe.

Pembroke College

Pembroke College: latura stângă a fațadei la strada Trumpington, cu Gatehouse, cea mai veche poartă de intrare din Cambridge, datând din sec. XIV.

Pembroke College

Pembroke College: latura dreaptă a fațadei la strada Trumpington, cu capela colegiului, consacrată în 1665.

Emmanuel Church

Turnul bisericii Emmanuel, refăcută în forma actuală în sec. XVIII.

Peterhouse College

Peterhouse College: intrarea principală din strada Trumpington și altarul capelei construită la 1628.

Fitzwillliam Museum

Fitzwillliam Museum, văzut din strada Trumpington

Aici se termină în linii mari centrul istoric spre partea sa sudică, astfel încât cotim dreapta și trecem peste râul Cam,  într-o zonă cu verdeață și vaci rumegând liniștite. O luăm înapoi spre centru, trecând prin spatele colegiului Peterhouse, până la Mill Pond, unde două poduri alăturate traversează râul. De pe Small Bridge (Silver Street) avem o priveliște directă asupra Mathematical Bridge (pod de lemn care unește două părți ale Queen’s College, construit la 1749 și refăcut în 1866 și 1905). 

Mathematical Bridge

Mathematical Bridge pe râul Cam, văzut de pe Small Bridge (podul străzii Silver).

O variantă de continuare a explorării este de a merge mai departe pe promenada împădurită din zona numită The Backs, care trece, de-a lungul Queen’s Road, prin spațiile înverzite de pe malul râului Cam, respectiv prin spatele colegiilor Quen’s, King’s, Clare, Trinity Hall, Trinity, St. John’s și Magdalene. E o variantă atrăgătoare și relaxantă, dar destul de lungă, astfel că reintrăm în oraș pe Silver Street, apoi pe Queen’s Lane, de unde aruncăm o privire în Old Court, una din curțile Queen’s College, fondat în 1448.

Queen’s College

Queen’s College: curtea veche a colegiului (construită între 1448-1551), văzută dinspre intrarea din Queen’s Lane, cu ceasul lunar din anul 1733 (Moondial), plasat pe peretele fostei capele (azi biblioteca).

Queen’s Lane continuă între zidurile înalte ale colegiilor Queen’s și St. Catahrine’s, terminându-se brusc și continuând la dreapta cu King’s Lane, pe unde ieșim din nou în King’s Parade și Senate House Hill (completând astfel circuitul început mai devreme), pentru a vizita cel mai cunoscut colegiu al orașului, King’s College. Fondat în anul 1441 de către Henric al VI-lea, colegiul este renumit mai ales prin capela sa, King's College Chapel, construită între 1446-1544, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură gotică târzie din Anglia. Intrăm pe Senate House Passage, apoi spre stânga pe Trinity Lane printre Clare College (dreapta) și fațada impresionantă a The Old Schools (stânga, înființată în 1441, reconstruită între 1864-1890), și ne trezim chiar în laterala King’s Chapel. Merită vizitat interiorul care este într-adevăr grandios: constă dintr-o sala unică dreptunghiulară de 88 x 12 metri, peste care se ridică la 24 metri înălțime cea mai mare boltă-evantai gotică din lume, construită între 1512-1515. 

The Old Schools

The Old Schools (stânga), văzută de pe Trinity Lane. Aici sunt azi birourile administrației Universității.

The Old Schools

The Old Schools: poarta de intrare din Trinity Lane.

King’s College Chapel

King’s College Chapel: interiorul sălii cu vedere spre dantelăria boltei-evantai.

Din capelă ieșim într-una din curțile interioare, Front Court (construită în etape între 1723-1828 în stilul Gotic revival), după care revenim în Trinity Lane de unde traversăm curtea Clare College (înființat la 1326) și ieșim la râul Cam. Trecem pe malul opus pe Clare Bridge ajungând din nou în înverzitul The Backs unde admirăm superbele grădini ale colegiului Clare (îndeosebi Fellows’ Garden) și de unde avem câteva perspective perfecte asupra colegiilor Clare și King’s. Râul Cam oferă o imagine cât de poate de britanică, trec des bărcuțe turistice sau ambarcațiuni sportive ale studenților care fac antrenamente pentru tradiționalele competiții între universități.  

King’s College

King’s College: vedere a curții interioare Front Court, dinspre capelă. În fundal, poarta de acces din King’s Parade, de unde am admirat-o la începutul excursiei

Clare College

Clare College: vedere a curții interioare Old Court (finalizată între 1638-1715) cu King's College Chapel în fundal.

Clare College

Clare College: vedere a grădinii Scolar's Garden de pe malul râului Cam, cu King's College Chapel în fundal dreapta.

Clare College Bridge

Clare College Bridge, cel mai vechi pod al orașului (1640), singurul care nu a fost distrus de Parlamentari în timpul Războiului Civil (1642-1651).

Clare College Bridge

Vedere de pe podul Garret Hostel în lungul râului Cam spre Clare Bridge, cu colegiul Clare în stânga și vârfurile King's Chapel în fundal.

Clare College Bridge

Vedere de pe podul Clare în lungul râului Cam, spre Garret Hostel Bridge (1960) și biblioteca Jerwood a colegiului Trinity Hall. În stânga, se vede o parte din Fellows’ Garden (aparținând colegiului Clare).

King’s College

King's College: capela colegiului (stânga) și clădirea Gibbs (dreapta, care mărginește pe o latură Front Court), văzute de peste râul Cam (din The Backs)

King’s College

King's College: aceleași clădiri, dar dintr-o incidență oblică. În plus, în stânga se vede o laterală a colegiului Clare.

Trecem râul Cam și revenim pe Trinity Lane de unde intrăm pentru câteva secunde în Great Court (care cu o circumferință de 341 metri pare a fi cea mai mare curte închisă din Europa) a Trinity Collegeînființat în 1546, cel mai mare și cel mai bogat din Cambridge. Apoi continuăm pe Trinity Street, de unde privim principala poartă a aceluiași colegiu (Great Gate) prin care intrăm din nou în curtea mare, pe altă latură a sa. Imediat în dreapta intrării, poate fi văzut un mic (și afirmativ adevărat) descendent al mărului care se spune că l-ar fi inspirat pe Isaack Newton în formularea teoriei gravitației.

Trinity College

Trinity College: Great Court (finalizată între 1599-1608), privită dinspre intrarea din Trinity Lane spre nord, cu capela, fântâna și Great Gate.

Trinity College

Trinity College: Great Gate, intrarea principală din strada Trinity, cu statuia fondatorului colegiului, Henric VIII.

Trinity College

Trinity College: Great Court privită dinspre Great Gate. În dreapta se vede capela, construită în 1554.

Trinity College

Trinity College: Mărul lui Newton, între Great Gate și exteriorul Capelei colegiului, pe Trinity Street. În spate ar fi chiar camera în care Newton a studiat la Trinity.

Continuăm apoi pe Trinity Street, redenumită acum St. John’s Street, până în fața porții principale de intrare în St. John’s College (înființat în 1511, întins pe ambele maluri ale Cam-ului, legate cu decorativul neo-gotic Pod al Suspinelor -Bridge of Sighs-, construit la 1831). În fața sa, peste drum, remarcăm clădirea de cărămidă roșie a Old Divinity School (1878-1879), iar la capătul străzii St. John’s admirăm din exterior capela colegiului, St. John’s Chapel, construită între 1866-1869 în locul uneia vechi de lemn din sec. XIII.

St. John's College

St. John's College: fațada de la strada cu același nume, în mijloc se vede principala poartă de intrare, iar în fundal silueta capelei.

St. John's College

St. John's College: Main Gate, poarta principală, cu emblema Lady Margaret Beaufort (întemeietoarea colegiului).

St. John's College

St. John's College: capela văzută din strada St. John’s.

Tot aici, în intersecția dintre St. John’s și Bridge Street, vedem neobișnuita clădire a Bisericii Rotunde, numită oficial Church of the Holy Sepulchre (construită în jurul anul 1130, restaurată în 1842, este una dintre cele patru biserici medievale încă în folosință din Europa). 

The Round Churh

The Round Churh (Church of the Holy Sepulchre) văzută din Bridge Street.

Timpul (dar și energia) alocate s-au cam terminat, așa încât de aici o luăm pe Sidney Street și ne întoarcem la parcare. Este limpede că o jumătate de zi nu este suficientă decât pentru un prim contact și pentru o imagine sumară a acestui extraordinar oraș; timpul limitat a impus ca multe monumente să fie privite în fugă (unele colegii pot fi vizitate contra taxă), în plus nu am reușit să ajungem la obiective importante, inclusiv colegiile Downing, Emmanuel, Magdalene, Sidney Sussex și altele până la un total de treizeci-și-unu colegii existente în oraș, toate afișând o deosebită diversitate arhitectonică, urmarea celor 700 ani în care au fost înființate și s-au dezvoltat... 

 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers