Malta – la răscruce de civilizaţii – o stâncă vorbitoare de engleză pe placa tectonică africană

Malta – la răscruce de civilizaţii – o stâncă vorbitoare de engleză pe placa tectonică africană
 
 

Malta păstrează cu grijă o parte din sufletul meu. Mi-e foarte greu să o prezint succint după ce am petrecut 2 dintre cei mai frumoşi ani din viaţă pe mica insulă din Mediterană şi am primit în vizită aproape o sută de persoane în tot acest timp. Frecventând în mare aceleaşi obiective de zeci de ori, orice om normal s-ar întreba cum de nu m-am plictisit deja, însă spiritul locului, ritmul vieții dar mai ales încărcatura emoțioanală puternică  m-a determinat să revin vara trecută în vacanţă, voi merge şi anul acesta şi recomand tuturor să viziteze "the rock", aşa cum o alintă "expaţii" arhipelagului maltez.

Ţinutul cavalerilor e un paradis arid, ciudată alăturare ştiu, însă e potrivită. O insuliţă situată la sud de Sicilia şi la o aruncătură de băţ de Nordul Africii, cu o suprafaţă de 3 ori cât oraşul Timişoara şi o populaţie similară, ea este cea mai mică ţară membră UE.  Cel mai dens populat stat de pe întreg continentul se caracterizează prin veri lungi şi secetoase, un minisezon tomnatico-primăvăratic ploios şi ierni inexistente, cel puţin din punctul nostru de vedere -zăpadă, ger, calorifere salvatoare de viaţă Smile

Având ca limbă oficială malteza (o combinaţie de arabă cu influenţe ebraice, italiene, engleze şi altele) dar şi engleza - Malta s-a aflat de-a lungul timpului, din cauza poziţiei sale geostrategice foarte importantă, sub dominaţia mai multor imperii.  De la greci, fenicieni, romani, arabi, normanzi, sicilieni, cavaleri ioaniţi, francezii lui Napoleon până la englezi, cu toţii şi-au lăsat amprenta asupra limbii şi culturii malteze. Nenumăratele forturi, muzee şi temple sunt mărturiile acestor dominaţii. De ultimii au reuşit să se descotorosească în 1964, nu definitiv însă, Malta păstrând limba, condusul pe partea stângă a şoselei, dar şi vestitul English Breakfast.

Toate aspectele expuse mai sus o califică drept o destinaţie ideală pentru pasionaţii de istorie, dar şi pentru majoritatea turiştilor, care se pot descurca fără probleme comunicând în limba engleză (peste 90% din maltezi vorbesc limba lui Shakespeare) dar şi în italiană, proximitatea faţă de Sicilia stimulând mulţi insulari să deprindă şi graiul vecinilor de la miazănoapte.

Liliputanii Europei au însa mult mai multe de oferit, de la peisaje naturale fantastice la plaje stâncoase, plaje cu nisip, festas (sărbători tradiţionale religioase – echivalentul "rugilor" de la noi din Banat), biserici şi catedrale cât cuprinde (au aproape 400 de biserici la 400 000 de locuitori), viaţă de noapte, mâncăruri, băuturi tradiţionale şi multe altele.

Pentru a surprinde cu adevărat spiritul Maltei m-am oprit la 15 recomandări, locuri sau lucruri pe care trebuie să le vizitezi sau să le faci pentru un concediu cât mai reuşit.

Unde te cazezi?

Uită de hoteluri! de ce? Preţurile sunt mult prea mari faţă de calitatea lor, iar confortul (cuantificat în stele) este de regulă mai scazut cu o unitate peste tot. Sunt multe alte alternative mai rentabile şi mai plăcute, spre exemplu www.airbnb.com, un site care îţi oferă cazare în apartamentele localnicilor la preţuri decente, mai ales dacă mergi într-un grup mai mare. Ca locaţie recomand Bugibba / Qawra în detrimentul zonei Sliema / Saint Julians, ultima fiind mult mai aglomerată și mai scumpă. În acest mod ai acces ușor  la foarte multe obiective, fiind totodată deja localizat într-un hub turistic important.

Cum te deplasezi?

Autobuz

Foloseşte autobuzul ca mijloc de transport, va fi o aventură în sine. Un bilet săptămânal, valabil pe toate liniile din insula Malta (nu şi Gozo, sora mai mică) te va costa 6.5 euro (sau 1.5 euro / zi), o adevărată pomană, mai ales că pentru mulţi condusul pe partea stângă a drumului se poate dovedi destul de incomod. Comparativ, un taxi de la aeroport până în Bugibba are un preţ fix - 25 euro. Încearcă totuşi să respecţi orarul şi nu te enerva prea tare atunci când mai pierzi câte unul, nu e ceva neobişnuit. Numeroșii fani F1 deghizaţi în şoferi de autobuz, dornici de a-ţi ridica nivelul de adrenalină fac parte din cultura lor modernă, relax and enjoy the ride Smile

V for Valletta! Capitala Maltei – capitală culturală europeană în 2018

Vizitează Valletta! Viitoarea capitală culturală a Europei în 2018, oraşul creat la ordinul arhiducelui Jean Parisot de la Vallette începand cu anul 1566 se află în top 3 cele mai mici reşedinţe de stat continentale, cu o populaţie de doar 7000 de locuitori dar cu un farmec aparte, adăpostind unul dintre cele mai apreciate porturi din lume.

Upper Barrakka Gardens oferă o privelişte grandioasă asupra celor 3 oraşe care au găzduit cavalerii ioaniţi- Vittoriosa (sau Birgu), Senglea (sau Isla) şi Cospicua (sau Bormla). Valletta Waterfront este zona unde trebuie să fii pentru plimbarea de seară, de cele mai multe ori vei putea lua cina în vecinătatea unui vas de croazieră acostat la 2 paşi.

Mdina – carismatica cetate medievală

Explorează străzile Mdinei! Fosta capitală, o cetate superbă construită pe vârful unui deal încă din vremea fenicienilor şi fortificată mai apoi de către arabi mai este cunoscută și ca "The Silent City" – Oraşul tăcut. Vei avea impresia că te intorci în timp şi dacă asculţi cu atenţie vei putea auzi șoaptele personajelor care au dat viaţă locului în urmă cu sute de ani. You’ll love it! Fortificaţiile estice îţi oferă o panoramă impresionantă, aproape întreaga coastă de răsărit a Maltei desfăcâdu-se în faţa ochilor. Dacă tot eşti acolo, delectează-te cu un carrot cake la Fontanella (2.6 euro /porţie), un local drăgut chiar pe zidurile uneia dintre cele mai frumoase cetăţi medievale încă locuite, va merita.

Insula Comino și Laguna Albastră

Comino: Blue Lagoon, Crystal Lagoon şi turnul din Troia (locul unde s-a turnat pelicula)  – un tărâm paradisiac, cuvintele sunt de prisos...

Paradise Beach

Rămânând în sfera nirvanei, încearcă şi Paradise Beach, de preferat la inceput de iunie, septembrie sau chiar mai târziu. O plajă micuţă, foarte cochetă şi pitorească însă şi foarte aglomerată în sezon. Aici poţi închiria un kayak pentru 5 euro pe oră, sau unul dublu pentru 8 euro pe oră , valurile mării o să scoată untul din tine Smile Te poţi realimenta rapid la restaurantul aflat chiar deasupra plajei, unde o pizza nu e mai mult de 8 euro.

Golden Bay

Admiră apusul în Golden Bay, cea mai lată plajă a Maltei. Soarele se ascunde în spatele unei stânci şi apoi se pierde la orizont, în timp ce scările de access se luminează şi visele prind viaţă.

Azure Window

Azure Window! Priveşte istoria în ochi! cât va mai rezista. Fereastra albastră este cel mai vizitat obiectiv al insulei Gozo, fiind o adevărată minune a naturii , săpată de mare şi vremuri timp de mii de ani. E un loc terifiant de liniştitor, care te poartă cu gândul spre timpuri de mult apuse, times of myths and legends, dacă îţi mai aduci aminte de intro-ul din "Hercules". Din păcate de câţiva ani e într-un proces lent de degradare naturală, deci grăbeşte-te, altfel vei vizita "ananasul albastru", i-au stabilit deja denumirea postumă... hienele! Frown

Tot aici o să găseşti şi una din cele mai bine cotate destinaţii de scuba diving din lume – "The Blue Hole". Situată pe insula Gozo, Dwejra (locaţia celor două obiective) este uşor accesibilă cu ferry-ul din Malta, costul dus intors fiind de 4.65 euro.

Programul îl găseşti aici. Odată ajuns în Gozo, cumpară un bilet pentru o zi, valabil pentru toate autobuzele și împarte-ți timpul inteligent, ai ce vedea.

Snorkelling - un must do în Malta

Snorkelling snorkelling snorkelling! O mască şi un tub te trimit intr-o altă lume! Printre cele mai interesante lucruri pe care le vei face în viaţă, iar partea bună e ca nici nu trebuie sa ştii să inoţi pentru a putea vedea lumea din adâncuri cu un snorkel. Prin prisma respiraţiei condiţionată de tub te poţi menţine la suprafaţa apei – e fizică pură, nu doar speech motivaţional. Locații preferate -> Blue Grotto, Azure Window, Saint Peter’s Pool, Bugibba.

Xlendi – golful ascuns

Xlendi – Gozo – retras, liniştitor, relaxant – numai bun pentru meditaţie…

Mărturiile solide ale credinței malteze

Vizitează Domul din Mosta şi / sau biserica Ta’ Pinu din Gozo, ambele au o istorie foarte interesantă. Domul a fost lovit de o bombă în timpul celui de-al doilea război mondial. Proiectilul a străpuns acoperişul în timpul unei slujbe la care asistau 300 de persoane, însă miraculos nu a explodat. Ca dimensiune este al treilea din Europa şi al 9-lea din lume. Ta’ Pinu adăposteşte o icoană făcătoare de minuni şi pe lângă ea, o colecţie impresionantă de cadouri primite în semn de răsplată pentru binele făcut. Se află în Gozo, într-o zonă foarte calmă, la doar 15 minute de staţia centrală de autuboz din Victoria, aşă că merită un detur. Îţi vei întări sentimentul că maltezii sunt mai catolici decât Papa.

Mâncăruri și băuturi locale

Mancare locala

Savurează un kinnie (băutură răcoritoare non-alcoolică din portocale şi ierburi aromatice), cisk (berea locală), vinurile şi brânzeturile din Gozo, pastizzi (un soi de merdenele cu brânză sau mazăre), fenkata (tocăniţă de iepure), bigilla (preparat din fasole foarte foarte gustos), ftira biz-zejt (un sandwich cu ton, capere, ulei de măsline şi pâine tradiţională - ftira), bajtra liqueur (lichior din fructe de cactus) şi altele.

Bautura locala

Dacă te rătăceşti prin Bugibba, găseşte-ţi drum către piaţa centrală, unde o familie dragă mie te va delecta cu băuturi şi gustări potrivite vremii de afară si-ţi va reaminti de bunătatea românească. Îţi recomand o sangria rece preparată de Bogdan sau o salată cezar cu sos de hrean demenţială, marca Raluca Wink @ "The Corner".

Profită de reduceri!

Cinează în locaţii superbe la preţ redus. Foloseşte-te de site-ul local de reduceri, www.dealtoday.com.mt care oferă zeci de oferte rentabile pentru meniuri complete în multiple restaurante de top de pe insulă. Profită de ele, în general discountul se apropie de 50%, iar atât mâncarea, cât şi ambientul sunt memorabile de cele mai multe ori.

Grădinile președintelui – San Anton Gardens

Ascunde-te de soare în Attard. Paradisul arid de pe timpul verii are însă și un "defect". San Anton Gardens dau culoare palatului prezidențial, reprezentând unul dintre puținele popasuri verzi într-un anotimp în care zilele de ploaie se numără cu ajutorul primelor două degete, unite! – zero Smile Autobuzul X3 din Bugibba te lasă chiar la poartă, intrarea e liberă, iar farmecul și liniștea locului îți pot face după-amiaza mult mai plăcută.

Îmbrățișează Malta

Lasă-te absorbit de ritmul lent al vieții mediteraneene, inspiră cultura, simte istoria încărcată a insulei, relaxează-ţi simţurile şi bucură-te că trăim într-o epocă în care localnicii ne primesc cu braţele deschise şi nu cu tunuri şi îndârjire, cum au facut-o de-a lungul veacurilor cu atât de mulţi cotropitori.

Ţine minte, călătorești înapoi în timp, ia-o ca atare şi îmbrăţişează latura epică şi spirituală a locului mai mult decât modernismul şi comercialismul aflat încă în faşă.

Există atracții pentru toate gusturile și sunt concentrate pe o palmă de pământ. Distanța față de tine? doar un zbor direct și low cost din București sau Budapesta.

Nu e deloc greu să te îndrăgostești de Malta, tu ce mai aștepți? Smile

Malta from up above


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers