Mălâncrav - tradiţii vii şi patrimoniu multietnic

Mălâncrav - tradiţii vii şi patrimoniu multietnic
 
 

Satul Mălâncrav este o comoară a judeţului Sibiu, este locul în care tradiţiile nu s-au pierdut. Cu un patrimoniu imaterial şi material multietnic bine dezvoltat, în special prin arta meşteşugitului, Mălâncrav a devenit locul unui proiect frumos, ce îşi doreşte să susţină şi să conserve adevăratele tradiţii populare româneşti.

Deja cei care ajung aici au ocazia de a admira un sat deosebit şi de a sta de vorbă cu localnicii pentru a afla mai multe despre frumoasele tradiţii încă practicate local. Proiectul "Traseu cultural Mălâncrav – patrimoniu multietnic viu" urmează însă să scoată în evidenţă toate aceste minuni.

Astfel vizitatorii vor putea vedea aici, nu doar un sat frumos, spații expoziționale și obiecte meșteșugite, ci vor putea trăi experiențe ce se adresează mai multor simțuri în același timp: vor putea participa direct la experiențe precum cioplirea manuală a lemnului de stejar, modelarea lutului în formă de cărămizi, la coacerea pâinii sau a prăjiturilor tradiționale zonei, le vor putea simți mirosul și gustul, vor putea atinge diferite texturi ale nuielelor de alun, ale lemnului sau lutului, vor avea posibilitatea să învețe simbolistica motivelor țesute sau brodate, să recunoască plantele din flora spontană utile pentru păstrarea sănătății și multe alte experiențe, alese cu grijă pentru autenticitatea lor.

Atelier impletituri

Traseu cultural Mălâncrav – patrimoniu multietnic viu

Proiectul "Traseu cultural Mălâncrav – patrimoniu multietnic viu" este implementat de Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul Programului PA16/RO12 "Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural". Este un proiect cultural ce are la bază un program zilnic de demonstraţii ținute de meșteșugarii din sat care mai stăpânesc tehnici tradiționale.

Scopul proiectului este acela de a crea oportunităţi pentru membrii comunităţii locale, inclusiv pentru cei de etnie romă, în vederea valorizării patrimoniului material și imaterial local, promovării egalității de șanse și păstrării autenticității.

Gospodaria nr 139

Locul de desfăşurare a activităţilor din proiect este Gospodăria nr. 139 din Mălâncrav. Aceasta a devenit şi punctul de plecare al traseului cultural creat pentru a descoperi rând pe rând toate meşteşugurile locale, pentru a face cunoştinţă cu meşteri locali şi cu tehnicile lor. 

Vizitează Mălâncrav, jud. Sibiu

Începând cu luna aceasta, se va desfăşura până în luna octombrie 2015 un program de demonstrare a patrimoniului imaterial multietnic, susţinut de localnici. Programul constă în demonstraţii zilnice ale diverselor meşteşuguri identificate în sat. Vizitatorii satului Mălâncrav vor avea oportunitatea de a explora satul şi de a cunoaşte comunitatea pornind de la Gospodăria nr. 139 (denumită și Casa verde) unde va fi amenajată şi o expoziţie permanentă și de unde vor fi îndrumaţi de către o localnică spre obiectivele traseului cultural.

Atelier tesaturi

Meșteșugarii, care încă folosesc diverse practici tradiţionale, vor susţine pe parcursul întregului program ateliere interactive pentru vizitatori:

  • Marţi: Atelier de croitorie la Casa Catolică.
  • Miercuri: Atelier de cărămidărie la Livada Mălâncrav nr. 86A
  • Joi: Atelier de ţesătorie în gospodăriile de la numerele 162 sau 302
  • Vineri: Atelier de dulgherie, în curtea casei de la nr. 280
  • Sâmbătă: Atelier de împletituri din nuiele, în curtea casei de la nr. 139 şi Atelier de gastronomie locală, la casele de oaspeți de la numerele: 276, 335 sau 280.

Mai multe informaţii despre proiect şi despre satul Mălâncrav găsiţi pe Facebook şi în curând pe site-ul proiectului.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers