Made în România: Transalpina – al doilea drum spre nori

Made în România: Transalpina – al doilea drum spre nori
 
 

Parcă am ştiut că Transalpina îmi va rămâne în suflet de am lăsat-o la urmă. După ce am explorat Transfăgărăşanul şi frumuseţile lui şi am bătut aleile din Târgu Jiu şi peşterile din apropiere, drumul acesta frumos şi ameţitor a fost încheierea perfectă a vacanţei.

Cum ajungi pe Transalpina

Am luat-o din nou la pas auto de dimineaţă şi am pornit spre Novaci, judeţul Gorj, locul unde aveam să urcăm pe Transalpina. Urcăm este foarte, foarte bine spus, pentru că din oraş urcarea începe direct. Nu mă aşteptam la o astfel de rapiditate şi am rămas surprinsă de cât de repede am lăsat dealurile mici în urmă şi dintr-o dată eram sus, sus spre munte. Maşina deja începea să tragă greoi, aşa că am reluat bine cunoscuta viteză a doua şi am început să admirăm peisajele, curbele ameţitoare şi mai ales acele momente în care nu vedeai nimic la linia orizontului doar şoseaua şi muntele pe culme.

Transalpina

Staţiunea Rânca

Primul popas pe care îl poţi face pe Transalpina este în staţiunea Rânca. Desigur, te mai poţi opri până acolo pe marginea drumului pentru poze, deoarece peisajul este pur şi simplu incredibil. Staţiunea se iveşte deja în depărtare şi arată de parcă ar fi desprinsă dintr-o vedere. Laughing

La apropiere de Rânca începi deja să întrevezi tristeţea pe care o emană staţiunile montane vara. Ai zice că sunt părăsite de-a dreptul, atunci când nu deservesc schiori împătimiţi, iar numărul mare de cabane şi pensiuni în construcţie face peisajul din Rânca şi mai dezolant.

Ranca

Pasul Urdele

Fugim repede de staţiune spre cel mai înalt punct: Pasul Urdele. Aici, aşa cum te-ai aştepta la 2 145 m, te întâmpină un peisaj alpin incredibil de frumos. Nu mai ştii nici în ce direcţie să te uiţi, nici în care să faci poze. E o senzaţie interesantă că te afli undeva deasupra lumii, unde abruptul de până acum devine plan şi totul e verde deschis scăldat în soare. Turişti sunt peste tot, la fel ca multele tarabe cu tot felul de suveniruri mai mult sau mai puţin inspirate şi româneşti, dar mai ales cu mâncare şi băutură, astea clar de producţie locală... mie mi-au făcut cu ochiul afinele şi cătina.

Transalpina

Transalpina

Din păcate nu există încă parcări amenajate, aşa că, dacă vrei să opreşti undeva, mergi cu viteză redusă, marginea drumului nu este tocmai ideală pentru a te "arunca" cu maşina de pe ea. 

Ce mai admirăm pe Transalpina

În afară de şoseaua de creastă, ce cu siguranţă este o atracţie turistică pentru fiecare pasionat de condus, în stânga şi în dreapta te salută culmile montane: Vârful Urdele, Vârful Păpuşa, Vârful Iezer şi altele. De-a lungul traseului, cu siguranţă vei avea şi o grămadă de măgăruşi de admirat. Laughing

Magarusi pe Transalpina

La Obârşia Lotrului ai un punct de cotitură, de unde poţi ajunge foarte repede la Lacul Vidra. Dacă nu ai chef să te abaţi din drum, ceva mai târziu vei ajunge la Lacul Oaşa şi apoi la Tăul Bistra. Toate destul de "amărâte" de seceta din vara aceasta, dar creatoare de peisaje deosebite în inima munţilor.

Am coborât la Sebeş, parcurgând toată distanţa de 135 km a Transalpinei şi rămânând în minte cu peisajele incredibile văzute, fotografiate şi îndrăgite la mare altitudine. 

Poze deosebite de pe Transalpina


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers