Made în România: Târgu Jiu şi frumuseţile din împrejurimi

Made în România: Târgu Jiu şi frumuseţile din împrejurimi
 
 

Am coborât din nori, adică de pe Transfăgărăşan, şi ne-am îndreptat cu paşi repezi spre Târgu Jiu. Chiar dacă mai vizitasem zona, nu apucasem să mă aventurez spre peşterile minunate de aici şi nici să admir pe îndelete creaţiile lui Brâncuşi. Uite aşa, am mai bifat câteva locuri frumoase din România în scurta vacanţă.

Creaţiile lui Brâncuşi în Târgu Jiu

Un oraş frumos, Târgu Jiu are multe de oferit pentru cei care ajung aici. Deşi destul de aglomerat oraşul, găseşti uşor loc de parcare pe străduţele mici, din apropiere de parc, unde descoperi Ansamblul monumental "Calea Eroilor". Acestea începe cu Poarta Sărutului, unde nu prea ai loc de pozat, pentru că întotdeauna e muuuultă lume la pozat şi sărutat, evident. Laughing Urmează Aleea Scaunelor, ce te conduce uşor spre Masa Tăcerii, unde din nou stăm la poze la rând cu o pereche de miri. De aici ai mai multe opţiuni, fie faci o oprire pe malul Jiului, te îndrepţi spre insuliţă pentru o plimbare mai lungă, sau alegi să vezi şi Coloana Infinitului, cea care completează ansamblul şi este localizată într-un parc de sine stătător. Nu-ţi face griji că le vei rata pe vreunele, cum ajungi în oraş, există indicatoare peste tot.

Targu Jiu

Peştera Polovragi

Dacă ajungi la Târgu Jiu şi ai vreme să te abaţi din oraş vreo 55 km, ia cu tine o bluză groasă şi vizitează Peştera Polovragi. Programul de vizitare este de marţi până duminică, de la ora 10:30 la ora 18:00, luni este închis. Taxa de vizitare este de numai 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi. Se mai percep taxe foto-film de 5 lei sau pentru pliantul cu peştera, 3 lei.

Atenţie: Sunt 9 grade în peşteră constant, aşa că hainele de vară nu sunt tocmai cea mai fericită alegere. În plus, peştera nu este amenajată decât cu lumini pentru vizitare, vei călca pe nisip ud (pe pietre nu e indicat, pentru că se alunecă uşor), aşa că ai nevoie şi de încălţăminte adecvată.

Peştera Polovragi se vizitează în tururi ghidate, iar fiecare punct marcat corespunzător, cum ar fi Scaunul lui Zamolxe, Moartea, Bolta însângerată sau Sala piticilor, are o poveste a sa. Liliecii nu sunt foarte mulţi şi par obişnuiţi cu prezenţa turiştilor, ceea ce e bine Laughing turiştii nu par însă obişnuiţi cu natura şi cu regulile de vizitare a unui astfel de spaţiu, deoarece un perete era plin de scris... o dezamăgire din punctul meu de vedere şi un motiv bun pentru amenajarea serioasă a peşterii, astfel încât turiştii preocupaţi de a-şi marca dragostea sau trecerea pe pereţi să nu mai ajungă la ei.

Pestera Polovragi

Mănăstirea Polovragi

Dacă tot am ajuns aici, facem un popas şi la Mănăstirea Polovragi, un loc frumos şi deosebit, de unde poţi admira în voie şi frumuseţea Cheilor Olteţului. În interiorul mănăstirii nu se fac poze, dar e musai de intrat, pentru că picturile sunt incredibil de frumoase.

Manastirea Polovragi

Peştera Muierilor

Dacă tot te-ai abătut din drum atât Laughing, până la Peştera Muierilor, lângă Baia de Fier, mai faci 10 km. Programul de vizitare este împărţit în două perioade:

  • 1 mai – 31 octombrie: se intră din oră în oră, cu prima intrare la ora 09:00 şi ultima la 19:00.
  • 1 noiembrie – 30 aprilie: orele de intrare sunt mai puţine, ultima intrare fiind la ora 16:00.

Preţul de intrare este de 10 lei pentru adulţi, iar taxa foto este tot de 10 lei. Nu am apucat să văd celelalte preţuri, pentru că ajunsesem la 5 minute după intarere şi ne-am băgat rapid după grup. Ce este de remarcat aici este numărul mare de porţiuni perfecte pentru cei mici şi în care cei mari nu au încotro decât să facă mersul piticului. Toată treaba a amuzat grupul destul de mare intrat în peşteră. Atenţie însă este important să nu te opreşti pe traseu, pentru că porţiunile dintre săli sunt mici şi înguste şi nu ai vrea să blochezi 20-30 oameni.

Sub atenta observaţie a ghidului am luat-o înainte prin culoarele mici şi am descoperit pe rând o expoziţie de oseminte şi câteva forme, care au primit în timp denumiri de tot felul: Cascada împietrită, Turcul, Domul mare, Moş Crăciun şi aşa mai departe. Am trecut şi prin Sala cu guano, de unde, conform spuselor ghidului, s-au scos deja 3 vagoane de guano şi mai urmează, deoarece grămada imensă "ameninţa" din nou aleea amenajată, şi Sala cu bolte, marcată de o mulţime de arcade de diferite dimensiuni, ce duce spre ieşire.

Ieşirea din peşteră se află în alt loc decât intrarea, aşa că trebuie să te întorci la parcare, unde ai lăsat maşina, vreo 800 m. Poţi face o plimbare frumoasă în aer liber sau poţi opta pentru o plimbare cu căruţa trasă de măgăruşi. 

Pestera Muierilor

Cu toate aceste frumuseţi locale admirate, vizitate şi pozate, nu mi-a mai rămas decât să purced pe Transalpina pentru întoarcerea acasă.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers