Macedonia, ţara în care poţi petrece noaptea în... muzeu

Macedonia, ţara în care poţi petrece noaptea în... muzeu
 
 
 

Două săptămâni, patru ţări şi 4 insule. Cam aşa aş putea concentra timpul şi spaţiul în câteva rânduri. Am ales ca destinaţie principală insula Corfu, cu intenţia de a vizita şi insulele Paxos, Antipaxos şi să aruncăm o privire în Lefkada.

Am plecat din Cluj pe ruta Cluj-Napoca-Biserica Albă-Niş-Vranje-Kumanovo-Rosoman-Prilep-Krlino.

Din România în Macedonia

Este interesant să faci un traseu mai lung într-o singură zi. Pleci din România în tricou cu mânecă scurtă, ajungi în Serbia unde e destul de răcoare şi te feliciţi pentru ideea genială de a-ţi lua un flanel la tine, ajungi în Macedonia şi realizezi că genial ar fi fost de fapt să-ţi iei şi o geacă mai groasă sau să aştepţi o lună mai caldă. Grecia e la doi paşi şi te întrebi dacă se poate schimba într-atât vremea încât să te bucuri de apă, în timp ce vezi Grecia verde, cum nu-ţi imaginai că poate fi înainte s-o ardă soarele fără milă. M-am întrebat doar, nu mi-am făcut griji, ştiam că, oricare ar fi situaţia, tot mă voi bucura să aud valurile, să mă rup puţin de rutina gândurilor. Tot timpul, de când am plecat din România, până la malul Greciei continentale, macii au luminat drumul. Parcă cineva presărase în iarbă din loc în loc câte un pumn de fluturi roşii, să nu uităm drumul spre casă. Cărări de roşu viu, strălucitor, care se legănau sinuos, îngânând drumul sau obrăjorii aprinşi ai unor copii nevăzuţi care alergau neobosiţi înspre vară. Erau atât de prezenţi, atât de veseli încât m-am oprit să-i fotografiez. Aşa a apărut primul zâmbet...

Macedonia

Macedonia

Drumul a fost superb, mare parte din el fiind parcurs pe autostradă, cu scurte porţiuni pe care se circula mai greu din cauza lucrărilor. Prima oprire a fost în Macedonia. Macedonia se parcurge cam în două ore de la un capăt la altul pe autostradă, aşa că am încercat să evităm cazarea intermediară în Serbia, după o experienţă neplăcută de anul trecut, când singura posibilitate de a comunica cu recepţia a fost prin semne. De data asta am ales frumoasa Macedonia, cu munţii ei superbi, unde am dat de Boris, care nu vorbea decât rusă. Bine că au fost prin preajmă copiii proprietarului, care vorbeau o engleză excelentă, aşa încât am avut plăcerea de a sta toată seara la poveşti într-un sătuc care se află la 5 km de Bitola, pe care am nimerit-o din prima, deşi nu era cazul.

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Autostrada

The Antique Museum Filip, Krklino

Drumul trebuia să ne ducă la Krklino, la The Antique Museum Filip, care m-a atras ca un magnet prin colecţia de rarităţi, o colecţie imensă de lucruri vechi pe care rar ai ocazia să le vezi adunate în timp, într-un loc, de un om, din pasiune. Filip, fiul lui Boris, ne-a plimbat prin muzeu şi ne-a lăsat să fotografiem în voie, dându-ne explicaţii. Unelte, obiecte de uz casnic, costume tradiţionale, arme vechi, instrumente muzicale, motociclete şi o superbă colecţie de maşini vechi.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Eram aşa entuziasmată că puteam privi în voie, că nu-mi spunea nimeni să nu ating exponatul, aşa că am aşezat o clipă degetele pe clapele orgii de peste 200 de ani, am imortalizat cât mai multe imagini cu ochii şi cu aparatul, m-am învârtit ca un copil care nu ştie la ce să se uite mai întâi printre maşini şi motociclete vechi la care nu mă pricep, dar îmi plăceau, pentru că mi se părea că poartă în ele poveşti din alte timpuri.

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

La etaj erau amenajate patru camere fiecare cu specificul său: evreiască, urbană, ţărănească şi antică. Am gustat o pălincă de casă şi am servit o cină uşoară, din care am reţinut un preparat numit ajvar, un fel de zacuscă mai fină, foarte picantă şi un aperitiv, un fel clătite cu brânză sau spanac, coapte puţin în cuptor.

Camera în care am petrecut noaptea era un studio cu două etaje. Primul lucru pe care l-am remarcat la parter a fost un ceas foarte frumos, care, asemenea mobilierului în stil vechi din încăpere, îţi amintea că timpul trece şi e bine să te bucuri de el. Am deschis o carte de oaspeţi în care turiştii îşi exprimau în limbi diferite impresiile şi încântarea pentru sejur. Dormitorul amenajat la etaj era astfel mobilat încât, cum păşeai în el, aveai senzaţia că vei petrece noaptea într-un muzeu. Era gândit ca o continuare a muzeului propriu-zis. În afară de cearşafurile impecabile, tot ce te înconjura venea din alte timpuri.

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Antique Museum Filip

Nu puteai să pui capul pe pernă înainte să cercetezi, să admiri şi să te laşi surprins de farmecul fiecărui obiect care purta amprenta unui timp străin, îndepărtat şi misterios. A fost o experienţă inedită, m-am simţit copil printre oameni de care vreau să-mi amintesc.

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.