Lyon în 3 zile: 10 atracții turistice pe care să le vezi

Lyon în 3 zile: 10 atracții turistice pe care să le vezi
 
 

Al doilea oraș din Franța după Paris, Lyon este o metropolă care rareori își găsește locul pe listele de călătorie. Totuși, asta nu înseamnă că Lyon nu are suficiente atracții turistice și locuri minunate care să-ți stârnească interesul și imaginația. Cu o istorie ce se întinde peste mii de ani, Lyon și-a câștigat un loc important pe lista de patrimoniu UNESCO. Astfel, orice vizită în Lyon nu este completă fără să explorezi ruinele antice presărate printre clădiri renascentiste fantastice și cartierele medievale ce se întind pe malurile râurilor Rhône și Saône. Iar dacă asta nu este suficient, gastronomia faimoasă în întreaga lume te va face să te întorci în Lyon de nenumărate ori. Iată care sunt cele mai frumoase atracții turistice din Lyon pe care le poți vizita într-un city break.

Basilique Notre-Dame de Fourvière

Una dintre cele mai recognoscibile clădiri din Lyon, Basilique Notre-Dame de Fourvière se înalță 130 de metri peste râul Saône. Această biserică spectaculoasă a fost construită la finalul secolului al XIX, în stil gotic și bizantin, cu decorațiuni bogate în interior. Sanctuarul se mândrește cu o mulțime de picturi și mozaicuri impresionante, iar din turnul din nord-est poți admira cele mai frumoase panorame peste Lyon. Dacă nu vrei să faci prea mult efort, peisaje similare pot fi admirate și de pe Esplanade de Fourvière, din partea stângă a bazilicii.

Basilique Notre-Dame de Fourvière

Quartier Saint-Jean

Unul dintre cele mai fermecătoare districte din Lyon, Quartier Saint-Jean este locul perfect în care să rătăcești printre străduțe medievale. Quartier Saint-Jean se află la nord de catedrală și este un adevărat mușuroi de străduțe cu piatră cubică și curții interioare liniștite. Începe-ți periplul pe Rue du Boeuf și în Place Neuve Saint-Jean, o piațetă colorată unde se află unele dintre cele mai bune restaurante din Lyon. Continuă să explorezi acest cartier în care timpul pare să fi stat în loc, până ajungi în Place du Petit Collège, unde trebuie să admiri Hôtel de Gadagne, o vilă din secolul XV care găzduiește două muzee – Muzeul de Istorie, ce prezintă istoria orașului din antichitate până în secol XX, și Muzeul Marionetelor, cu o colecție incredibilă de marionete din întreaga lume.

Quartier Saint-Jean, Lyon

Muzeul de Arheologie

Lyon se mândrește cu o multitudine de muzee interesante, menite să prezinte diferite fațete ale culturii locale, dar niciunul nu se compară cu Muzeul de Arheologie. Lyon a fost construit pe locul unui vechi oraș roman fondat în 43 î.Hr., numit Lugdunum, care a fost capitala regiunii Galia. Muzeul de Arheologie din Lyon prezintă o mulțime de artefacte din perioada galezo-romană, inclusiv pietre funerare, statui, monede, vaze, mozaicuri și obiecte din ceramică. Aceste obiecte provin din siturile arheologice din oraș, precum și din localitățile Vienne și Saint-Romain-en-Gal. Printre cele mai interesante obiecte se numără o sculptură monumentală a lui Hercule, obiecte decorative din marmură și un mozaic de 100 de metri pătrați ce înfățișează imagini legate de zeul oceanelor. Muzeul se extinde până la situl arheologic aflat la 300 de metri de instituție. Aici poți vede cele mai vechi ruine din Franța, inclusiv două teatre romane – Grand Théâtre și Odéon.

Muzeul de Arheologie din Lyon

Colline de la Croix-Rousse

Construit pe versanții dealurilor Croix-Rousse, acest cartier istoric a fost un important centru al industriei de țesături la începutul secolului al XIX-lea. Datorită planului înclinat al străzilor, aici vei da peste o mulțime de trepte și curbe strâmte, ce dau un farmec aparte cartierului Colline de la Croix-Rousse. Explorează străduțele înghesuite pentru a descoperi curiozitățile arhitecturale ale acestui loc istoric. Tot în acest cartier poți vizita un muzeu dedicat artei producerii mătăsii.

Colline de la Croix-Rousse

Traboules

Una dintre cele mai interesante atracții turistice din Lyon sunt Traboules, o rețea unică de tuneluri ascunse, cu funcție de holuri publice, care leagă diferite case. Aceste pasaje au fost construite pentru lucrătorii în industria mătăsii care aveau nevoie de o modalitate de a transporta delicatul material fără a depinde de capriciile vremii. Districtul Vieux Lyon are unul dintre cele mai lungi traboules din oraș, ce se întinde din Rue St-Jean până la Rue du Boeuf. Ascunse în spatele unor uși obișnuite, aceste pasaje au fost foarte utile în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci fiind folosite de localnicii care fugeau din calea raidurilor aeriene ale Gestapo-ului. Curioșii pot vizita o parte dintre aceste traboules din Vieux Lyon în timpul zilei – nu trebuie decât să apese butonul de sonerie de lângă uși.

Traboules

Parc de la Tête d’Or

Cel mai mare parc urban din Franța se află tot în Lyon. Parc de la Tete d’Or este o destinație populară pentru familii și cicliști. Majoritatea atracțiilor parcului sunt dedicate prichindeilor, inclusiv un carusel, o mică grădină zoologică, un tren în miniatură și un teatru de păpuși. Asta nu înseamnă că adulții se vor plictisi în Parc de la Tete d’Or. Pe lacul din parc se pot practica diferite sporturi, iar curioșii pot vizita minunata Grădină Botanică din parc. Jardin Botanique de Lyon se mândrește cu o seră din secolul al XIX-lea plină cu diferite plante tropicale, inclusiv camelii vechi de secole, plante carnivore și nuferi din Amazon.

Parc de la Tête d’Or

Muzeul de Arte Frumoase

O altă atracție fascinantă din Lyon este Muzeul de Arte Frumoase, construit din pietrele adunate din ruinele antice din oraș. Clădirea muzeului a fost inițial Mănăstirea Saint-Pierre, dar, când călugărițele au fost date afară în timpul Revoluției Franceze, municipalitatea a decis ca acest edificiu să adăpostească comorile culturale ale orașului. Deschis oficial la începutul secolului XIX, colecția Muzeului de Arte Frumoase o rivalizează pe cea a Luvrului, având artefacte de la antichități egiptene până la picturi din secolul XX semnate de artiști precum Picasso, Braque, Miró sau Matisse.

Muzeul de Arte Frumoase din Lyon

Fotografie preluata de pe mytripolog.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Catedrala Lyon

Superba catedrală a orașului este un edificiu în mare parte gotic, ridicat între secolele XII și XV. Majoritatea vitraliilor originale pot fi admirate și azi, ele datând din secolul XIV. Cele mai fascinante sunt rozetele din nord, sud și vest, precum și arcul în ogivă al absidei. Ceasul astronomic din interiorul Catedralei din Lyon are nouă metri înălțime și a fost instalat tot în secolul al XIV-lea. Sub fața principală a ceasului se află un astrolab care arată poziția pământului, a soarelui și a lunii, iar deasupra sunt câteva figurine automatizate care se mișcă atunci când ceasul bate ora exactă.

Catedrala Lyon

Mur des Canuts

Aflată pe Boulevard des Canuts, în districtul Croix-Rousse, această pictură murală enormă prezintă istoria cartierului care odinioară era casa țesătorilor de mătase cunoscuți sub numele de canuts. Realizată în stil trompe-l’oeil, scenele ilustrate în această fresca gigant se amestecă ușor cu peisajul înconjurător, provocând trecătorii să verifice îndeaproape granița dintre artă și realitate. Pictată inițial în 1987, Mur des Canuts, despre care se spune că este cea mai mare frescă din Europa, a fost refăcută de mai multe ori pentru a coincide cu structurile din jur.

Mur des Canuts

Fotografie preluata de pe visiterlyon.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Place Bellecour

Una dintre principalele atracții din districtul Presqu’île, între râurile Saône și Rhône, Place Bellecour este cea mai mare piață pietonală din Europa. Mărimea uriașă a pieței a făcut din acest loc unul ideal pentru diferite evenimente, concerte în aer liber și festivaluri, iar recent o roată uriașă a mărit farmecul acestei piețe. În Place Bellecour poți admira o serie de statui, inclusiv statuia ecvestră a regelui Louis al XIV-lea din secolul XIX. Dar, Place Bellecour este populară în special pentru faptul că de aici pornesc nu mai puțin de patru artere comerciale, mărginite cu sute de magazine și buticuri.

Place Bellecour

Harta atracțiilor turistice din Lyon

Tu ai vizitat orașul Lyon? Ce te-a impresionat cel mai mult în acest loc?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers