Locuri speciale în România: Vulcanii Noroioşi

Locuri speciale în România: Vulcanii Noroioşi
 
 

Zilele mohorâte din ultimul timp şi venirea oficială a toamnei m-au purtat cu gândul spre însoritele zile de vară şi la vacanţă. Anul acesta am ales să-mi petrec întregul concediu din vară în România şi în sfârşit am reuşit să ajung în locuri la care de mult visam.

În continuare vă invit să faceţi cunoştinţă cu unul dintre aceste locuri minunate aflate în ţara noastră: Vulcanii Noroioşi!

Ce sunt vulcanii noroioşi şi unde îi găsim?

Vulcanii noroiosi

Dar înainte de a împărtăşi impresii, hai să înţelegem exact ce sunt aceşti vulcani noroioşi.

Vulcanii noroioşisunt formaţiuni create de gazele naturale aflate la 3.000 de metri adâncime care împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă, iar în contact cu aerul se usucă formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Deşi pare fierbinte, nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

În total pe glob se cunosc aprox. 1100 de vulcani noroioşi. Dintre aceştia, majoritatea nu sunt pe uscat. Mai mult, în Europa vulcani noroioşi încă activi sunt de ordinul zecilor în: Italia, Ucraina, Rusia, Republica Moldova şi bine-nţeles România. Deci ne putem simţi privilegiaţi că avem ocazia să vedem la noi în ţară asemenea formaţiuni rare.

Vulcanii noroioşi din România

Vulcanii noroiosi

La noi în ţară, vulcani noroioşi întâlnim în Depresiunea Transilvaniei, Câmpia Banatului şi în Buzău. Vulcanii noroioşi din Buzău ocupă cea mai mare suprafaţă şi sunt cei mai renumiţi de la noi din ţară: Pâclele Mari ocupă o suprafaţă de 22 ha, Pâclele Mici se întind pe 15,6 ha, iar Pâclele de la Beciu au o suprafaţă de 20x40 mp.

Atât Pâclele Mari,cât şi Pâclele Mici se găsesc în apropierea localităţilor Scorţoasa şi Berca, iar accesul este unul la-ndemâna oricui, dacă ştiţi să alegeţi drumul cu înţelepciune. Noi, venind dinspre Făgăraş spre Buzău, iniţial am văzut Pâclele Mari şi apoi Pâclele Mici.

Pâclele Mari

Vulcanii de la Pâclele Mari se află chiar la şosea în zona comunei Scorţoasa. După ce am lăsat maşina în parcare, ne-am îndreptat spre domnul de la chioşcul cu bilete şi suveniruri, neştiind chiar la ce să ne aşteptăm. Taxa de intrare este de doar 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi şi studenţi. La intrare este o pancartă cu note explicative, harta rezervaţiei şi regulamentul de vizitare.

Odată informaţi, pregătiţi-vă să fiţi uimiţi! Vă asigur că nicio descriere nu este pe măsura peisajului unic şi suprarealist pe care îl veţi avea în faţă.

Paclele Mari

Pâclele Mici

Pâclele Mici se află pe drumul spre Berca. Odată plecaţi de la Pâclele Mari continuaţi drumul pe şoseaua asfaltată şi, ajunşi la prima răscruce, viraţi stânga şi continuaţi drumul. Cu siguranţă numele Vulcanii noroioşi ce se văd cu alb pe dealuri vă vor atrage atenţia. După câteva minute aţi ajuns în parcarea de la Pâclele Mici. Un domn îmbrăcat în costum popular ne anunţă că e parcare cu taxă (plata de aprox 5 lei) şi ne informează că avem la dispoziţie loc de popas şi de camping dacă suntem interesaţi.

Am lăsat maşina şi am pornit pe Aleea Vulcanilor şi am urcat aprox. 30 min (cu tot cu pauze de admirat peisajul din jur) până am ajuns în sfârşit la intrare. Taxa de intrare la fel ca şi la Pâclele Mari: 4 lei-adulţi, 2 lei-copii. Deşi peisajul nu ne mai ia prin surprindere, există unele deosebiri faţă de vulcanii de la Pâclele Mari: conurile vulcanice nu sunt aşa înalte, iar erupţiile nu sunt aşa violente, peisajul creat fiind unul diferit, ce merită vizitat cel puţin pentru un studiu comparativ.

Pacalele Mici

Deşi nu sunt promovaţi pe măsura adevăratului potenţial turistic, Vulcanii Noroioşi reprezintă o destinaţie unde neapărat trebuie să ajungeţi. Taxa de intrare foarte accesibilă, drumul de acces bun, posibilitatea vizitării în orice perioadă a anului când nu plouă, campingul de la Pâclele Mici, oferă condiţii optime de vizitare. Eu una nu voi uita prea curând peisajul din altă lume pe care-l oferă o vizită la Vulcanii Noroioşi şi cu siguranţă voi reveni.

   

Descoperă şi alte locuri speciale din România: Cetatea Făgăraşului


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers