Locuri incredibile: Peştera Movile, judeţul Constanţa

Locuri incredibile: Peştera Movile, judeţul Constanţa
 
 

Peştera Movile este una dintre cele mai mari descoperiri speologice din ultimul secol. Cavitatea din subteran a fost găsită întâmplător în 1986 de un grup de geologi care făcea cercetări ale solului în zona Mangalia, în apropiere de Marea Neagră. Cercetările lor aveau să scoată la iveală un ecosistem care a bulversat lumea ştiinţei, iar Peştera Movile a căpătat rapid statutul de singurul loc de pe pământ în care viaţa ar putea continua în urma unui dezastru nuclear.

Descoperirea Peşterii Movile a uimit întreaga lume a ştiinţei. Chiar dacă viaţă şi ecosisteme au fost descoperite în majoritatea peşterilor din lume, cel din Peştera Movile este cu totul deosebit prin faptul că nu depinde cu nimic de factorii din exterior. Cu alte cuvinte, ecosistemul adăpostit în Peştera Movile a fost complet izolat de exterior până în momentul descoperii cavităţii din subteran, este vechi de peste 200 de milioane de ani şi este complet toxic şi ostil faţă de om şi vieţuitoarele din mediul extern.

Pestera Movile

Fotografie preluata de pe www.identitatea.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peştera Movile are o lungime de 300 de metri, iar galeriile sale măsoară până la 2 metri înălţime. În urma cercetărilor efectuate în teren de speologi şi oameni de ştiinţă, în peşteră a fost descoperit un izvor cu apă termală sulfuroasă, peste 200 de specii care pot supravieţui fără oxigen şi un ecosistem care, mai bine de 200 de milioane de ani a existat complet izolat de mediul extern.

Printre speciile descoperite în Peştera Movile se numără un miriapod veninos, o specie nouă de lipitoare, paianjeni şi un scorpion de apă. Toate vieţuitoarele din subteranul Peşterii Movile sunt complet nevăzătoare, dar au dezvoltat un sistem de antene uriaşe cu ajutorul căruia se deplasează. Descoperirea Peşterii Movile a uimit oamenii de ştiinţă şi i-a inspirat pe regizori şi scenarişti, totul culminând cu lansarea filmului The Cave, în 2005.

Pestera Movile

Fotografie preluata de pe www.indetitatea.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Descoperirea Peşterii Movile a atras atenţia şi cercetătorilor NASA care au concluzionat că dacă pământul ar fi afectat de un atac nuclear de proporţii, ecosistemul din Peştera Movile ar supravieţui fără probleme, neavând nicio legătură cu factori din mediul extern. În plus, Peştera Movile este singurul loc din lume unde viaţa nu se bazează pe compuşii atomului de carbon, ci pe cei ai sulfului. După efectuarea cercetărilor, Peştera Movile a fost izolată prin betonare de mediul extern pentru a nu deteriora sau afecta în vreun fel ecosistemul vechi de 200 de milioane de ani.

Ţie care peşteră din România ţi se pare cea mai interesantă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers