Locuri incredibile: Osuarul din Sedlec, Cehia

Locuri incredibile: Osuarul din Sedlec, Cehia
 
 
 

Cehia se mândrește cu o mulțime de locuri misterioase, învăluite în legendă, iar marea majoritate se află în superba sa capitală. Dar, la mai puțin de 80 de kilometri de Praga, într-un orășel fermecător din Boemia se află un loc cel puțin înfiorător. Este vorba despre Osuarul din Sedlec, o capelă aflată sub o biserică de cimitir în care se află scheletele a peste 40.000 de oameni. Aceasta este una dintre cele mai neobișnuite biserici pe care o vei vedea vreodată, dar merită pe deplin să îi faci o vizită.

Povestea Osuarului din Sedlec

Povestea Osuarului din Sedlec începe în secolul al XIII-lea, când abatele unei mănăstiri din Sedlec, un cartier al orașului polonez Kutná Hora, s-a întors din Țara Sfântă cu o mână de nisip de la Golgota, pe care a împrăștiat-o peste cimitirul ce înconjura abația sa. Acest lucru a transformat micul cimitir în cel mai popular loc de veci din Europa Centrală. Astfel, în următoarele patru secole, numărul mormintelor depășește spațiul cimitirului, iar rămășițele vechi încep să fie deshumate și sunt mutate în capelă. În prezent se estimează că în această capelă se află peste 40.000 de schelete umane. De-asupra capelei se află o biserică gotică din secolul al XV-lea.

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

Osuarul din Sedlec

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Cel mai jos etaj al capelei este sub nivelul solului și conține mormane uriașe de oase și cranii aranjate în forme geometrice, în jurul cărora poți să te plimbi. Tot aici se află și un altar deasupra căruia atârnă un uriaș candelabru realizat din oase, despre care se spune că are toate oasele din scheletul uman.

Potrivit legendei, un preot al abației a înnebunit și a început să facă diferite obiecte din oasele capelei. De asemene, se mai spune că mai mulți preoți pe jumătate orbi au realizat uriașele forme geometrice din rămășițele umane.

Osuarul din Sedlec

Decorațiuni "osoase"

La sfârșitul secolului al XIX-lea, familia care avea în proprietate acest osuar a decis să-l decoreze cu diferite sculpturi și obiecte decorative realizate tot din oasele capelei, ca un simbol al efemerității omului.

Osuarul din Sedlec

Astăzi, Osuarul din Sedlec cunoscut și sub numele de Biserica de oase, este un loc înfiorător cu oase și cranii atârnând din tavan, candelabre din oase, cupe și o mică expoziție de cranii ce prezintă diferite răni produse de arme medievale. Mai mult, tot aici poți admira și semnătura sculptorului care a creat toate aceste "opere de artă" făcută, bineînțeles, din falange. Datorită modului neobișnuit în care este decorată această capelă, Osuarul din Sedlec a fost trecut pe lista locurilor de patrimoniu a UNESCO.

Osuarul din Sedlec

Osuarul din Sedlec

Osuarul din Sedlec este deschis în fiecare zi, iar biletul de intrare este 3,2 euro.

Descoperă mai multe locuri incredibile din lume aici.

Ce spui? Tu ai vrea să vizitezi Osuarul din Sedlec?

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.