Locuri incredibile: Castelul Miramare, Italia

Locuri incredibile: Castelul Miramare, Italia
 
 

Castelul Miramare este unul dintre cele mai frumoase castele din nordul Italiei. Așezat chiar pe malul Mării Adriatice, la câțiva kilometri de orașul Trieste, acest castel desprins parcă din basme, te va fermeca încă din primul moment în care îl vei întrezări în depărtare, prin vegetația bogată.

Istoria Castelului Miramare

Castelul Miramare sau Castello di Miramare se află în golful Trieste, în nord-estul Italiei. Superba clădire a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea de Maximilian I, împăratul Mexicului.

Legenda spune că Maximilian, un distins ofițer naval, a fost prins de o furtună în golful Trieste și a eșuat pe o stâncă accidentată. Așa a decis să își construiască o vilă pe acel loc, cu fața spre larg, precum și o grădină uriașă, demnă de rangul său. Stilul eclectic al Castelului Miramare reflectă stilurile arhitecturale preferate ale împăratului, specifice Austriei, Germaniei și Angliei.

Castelul Miramare

Și interiorul este la fel de fascinant. Dormitorul și biroul împăratului este o reproducere a cabinei și a careului ofițerilor din fregata Novara, nava de război pe care Maximilian a folosit-o cât timp a fost comandant naval. Biblioteca castelului conține o multitudine de cărți, iar la primul etaj se află Sala Tronului, unde erau primiți musafirii. Majoritatea decorațiunilor interioare au fost păstrate din secolul al XIX-lea, iar în prezent curioșii pot vizita Castelul Miramare pentru a experimenta o fărâmă din viața nobililor de acum două secole.

După moartea împăratului Maximilian, Castelul Miramare a rămas în proprietatea familiei sale, Casa de Habsburg, iar după Primul Război Mondial, clădirea a intrat în patrimoniul Italiei. Din anii ’30 castelul a fost deschis publicului, deși era reședința ducelui de Aosta. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, castelul a fost ocupat de armata nazistă, fiind astfel salvat de posibile bombardamente. La finalul războiului, Castelul Miramare a găzduit garnizoane din Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA, care toate și-au lăsat amprenta asupra acestui loc. Până la urmă în 1955, Castelul Miramare a fost transformat în muzeu, fiind astfel deschis publicului.

Parcul Miramare

În jurul fermecătorului Castel Miramare se află o grădină de 22 de hectare ce se întinde pe coasta stâncoasă de la malul Adriaticii. Deși inițial această zonă era lipsită de vegetație, după construirea castelului, grădina a fost amenajată după un plan foarte specific al lui Maximilian. Astfel, chiar și în ziua de azi, te poți plimba pe aleile întortocheate ale parcului, pe lângă arbori uriași, majoritatea nativi din Liban, Himalaya, California sau Mexic, precum și sequoia gigant din Asia și America. Deoarece inițial, acest parc se dorea a fi o grădină privată, doar pentru musafirii castelului, nu există o intrare monumentală în Parcul Miramare, iar aleile umbrite au o atmosferă intimă și izolată.

Parcul Miramare

În Parcul Miramare vei mai găsi și Castelletto, un mic castel realizat în același timp cu Miramare, o seră și ruinele unei capele. Astăzi, Parcul Miramare este un loc superb pentru plimbări în natură, iar în timpul verii găzduiește o sumedenie de evenimente culturale.

Biletul de intrare în Castelul Miramare costă 8 euro, iar vizitarea parcului este gratuită.

Tu ai vizitat Castelul Miramare? Povestește-ne despre experiența ta în acest loc incredibil!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers