Locuri exotice în care poţi trăi cu 500 de dolari pe lună

Locuri exotice în care poţi trăi cu 500 de dolari pe lună
 
 

Dacă te-ai săturat de oraşe aglomerate, de trafic şi chiriile exorbitante din România trebuie să ştii că există locuri în lume unde poţi trăi decent numai cu câteva sute de dolari. Cele mai ieftine locuri în care poţi locui sunt totodată şi cele mai frumoase destinaţii exotice.

Dacă te fascinează aceste locuri tot ce trebuie să faci este să pui deoparte 500 de dolari, să-ţi aranjezi câteva lucruri într-o geantă şi pentru doi-trei-patru ani, de ce nu şi o viaţă, poţi să trăieşti ca un rege în paradis. Cool

Există două reguli simple de urmat atunci când cauţi destinaţii ieftine. Prima este să găseşti transport cât de cât ieftin şi a doua este să te îndepărtezi cât mai mult de marile oraşe şi aglomerări urbane.

Desigur, ieftin este un concept relativ şi ceea ce ţie ţi se pare ieftin este posibil să nu fie acelaşi lucru şi pentru cei care trăiesc acolo, dar dacă ieftin înseamnă să trăieşti pentru câţiva dolari/euro/lire pe zi, atunci locaţiile ideale sunt în Asia şi America Centrală.

Thailanda

Dacă ai fost în Thailanda înseamnă că ştii cum este să plăteşti 1 dolar, sau 0.7 euro pe o bere? Dacă ţi-ai dorit vreodată să ai asemenea preţuri şi acasă, atunci gândeşte-te să te muţi în Ţara Zâmbetelor, măcar pentru o perioadă.

Viaţa este scurtă şi sincer, nimeni nu te obligă să-ţi petreci zilele într-un birou în care stai 9 ore în faţa unui calculator. Poţi să te bucuri de plaje cu nisip alb, soare şi mâncare grozavă, toate pentru mai puţin de 500 de dolari sau 350 de euro pe lună.

Bineînţeles că pentru banii aştia nu vei avea un apartament pe plajă, însă poţi găsi cazare bună în locuri frumoase, cum ar fi Chang Mai, la nord, unde plăteşti chirie 30 de dolari pe lună pentru un apartament micuţ. Mai aproape de coastă cam 90 de dolari. Dacă găteşti acasă nu mai trebuie să cheltui aproape nimic, fructele, legumele şi carnea, la piaţă sunt foarte ieftine. Dacă nu şti să găteşti, nu îţi place sau ţi-e lene, încearcă mâncarea de la tarabele de pe stradă, unde pentru un pui picant cu orez sau tăiţei, scoţi din buzunar 1 dolar.

Cheltui aproximativ 200 de dolari pe lună pentru mâncare, aşa că îţi mai rămân alţi 200 să te bucuri de excursii, restaurante, petreceri şi cumpărături. 

tailanda

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cambodgia

Dacă te gândeşti la istoria acestei ţări, la regimul sângeros al lui Pol Pot şi la sărăcie, nimeni n-ar îndrăzni să spună despre această ţară ca este un paradis, însă în ceea ce privesc costurile Cambogia concurează cu Thailanda. Nu are plaje chiar aşa de grozave ca vecina sa, dar la urma urmei nu este vorba doar despre plaje, nu? Poţi să trăieşti cu uşurinţă în capitala Phnom Penh cu mai puţin de 500 de dolari sau 350 de euro, pe lună.

Preţurile au urcat puţin de când tot mai mulţi străini au început să locuiască aici, aşa că nu vei găsi chirie mai ieftină de 200 dolari/142 euro, dar poţi reduce costurile dacă le împarţi cu un amic sau cu un alt călător pe termen lung.

Cu cei 300 de dolari care îţi rămân te poţi descurca cu uşurinţă. Preţurile sunt similare sau chiar mai mici decât în Thailanda. O masă la restaurantul local te costă cam 2 dolari, 1.40 euro porţia de mâncare şi 1 dolar o bere. Chiar şi din această sumă poiţi să economiseşti, daca mănânci de la tarabele stradale, care au o mâncare simplă dar absolut delicioasă.

Localnicii sunt foarte săraci dar modeşti şi sociabili şi este bine să-ţi faci câţiva prieteni dintre ei, s-ar putea să te ajute să înţelegi mai bine istoria şi viaţa grea din această ţară. Dacă vrei să lucrezi poţi preda limba engleză sau să te implici în activităţi ale organizaţiilor nonguvernamentale care activează în zonă. Detalii găseşti pe: www.shelteroffshore.com

Tot 500 de dolari cheltui pe lună şi dacă alegi să locuieşti Vietnam sau Laos.

cambodgia

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Filipine

Filipine este o altă destinaţie exotică unde poţi trăi cu 500 de dolari pe lună. Păstrează regula de a te feri de oraşele mari, pentru că acolo preţurile nu scad sub 360 dolari, adică 255 euro pe lună. Dacă mergi în Cebu, una dintre cele mai dezvoltate provincii găseşti plaje cu nisip alb, terenuri de golf şi locuri grozave pentru cumpărături şi poţi găsi un apartament draguţ cu 150 dolari, 106 euro pe lună. În alte oraşe precum Damaguete City poţi închiria o cameră cu 40 de dolari pe lună.

Mâncarea este si ea ieftina, 200 de dolari pe lună îţi ajung pentru toate necesităţile, inclusiv alcool şi tutun, o bere costă 0,55 dolari, iar un pachet de ţigări 0,80 dolari.

filipine

Fotografie preluata de pe travelfeatured.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Costa Rica

Doar câţiva dolari/euro îţi ajung ca să locuieşti în Costa Rica. Ţara are 12 zone climatice diferite şi o floră şi o faună abundentă, cu vreme caldă şi cu locuitori care se numesc Ticos, oameni foarte spirituali şi prietenoşi.

Preţurile din oraşul San Jose sunt cele mai mici din toate oraşele lumii. Poţi trăi cu uşurinţă cu un buget de 500-600 de euro pe lună, dacă împarţi apartamentul cu un coleg sau un amic.

Bineînţeles, cu cât te îndepărtezi de San Jose cu atât mai mult scad preţurile. La 75 de kilometri poţi închiria o casă mică sau medie cu 250 de dolari pe lună/177 euro, iar la restaurante poţi mânca foarte bine cu 4 - 5 dolari.  

Dacă cumperi mâncare din piaţă şi de la vânzătorii de pe stradă poţi cheltui mult mai puţin, pentru că o legătură de banane costă doar 0.50 dolari. Ţigările costă 1,20 dolari pachetul. În general preţurile la supermarket sunt cu 30% mai mari decât în pieţe sau la standurile stradale. Atunci când te afli în Costa Rica poţi învăţa să-ţi dezvolţi abilităţile de surf sau alte sporturi pe apă pentru care este nevoie de valuri mari. Dacă eşti mai leneş poţi învăţa limba spaniola, lecţiile au nişte costuri minime.

costa rica

Fotografie preluata de pe thecrazytourist.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Belize

Dacă visezi să locuieşti într-un loc minunat, trebuie să ştii că Belize este considerată cea mai frumoasă ţară din America Centrala. Le are pe toate: plaje superbe, climat subtropical şi floră şi faună bogată. Limba oficială este chiar engleza, un atuu pentru mulţi străini care vor o escapadă de un an într-un loc exotic.

Ţara este un paradis pentru cei care practică scufundările şi snorkelingul. Reciful Belize oferă peste 127 de insule unde poţi vedea unele dintre cele mai bine păstrate ecosisteme marine din lume.

Costurile traiului aici sunt similare cu cele din Costa Rica. Pentru o casă mare în districtul Cayo, la o oră de mers cu maşina de Belize City, plăteşti cam 300 de dolari pe lună, dar dacă împarţi şi cu altcineva locuinţa te va costa mai puţin.

Înainte însă să-ţi faci bagajele ţine minte că există şi sezoane uscate, respectiv umede, astfel că vremea s-ar putea să nu fie aşa de perfectă pe cât îţi doreşti. Sezonul ploios începe în mai şi se termină în octombrie. Atenție pot apărea chiar şi uragane.

celize

Fotografie preluata de pe travelchannel.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Deci, care dintre destinaţiile de mai sus ţi se potriveşte?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers