Locuri de vizitat în Bavaria. Partea I: Castelul Neuschwanstein

Locuri de vizitat în Bavaria. Partea I: Castelul Neuschwanstein
 
 

Anul acesta în primăvară am vizitat un bun prieten în Munchen şi, pentru că tot am avut noroc de vreme bună, am hotărât să ieşim din oraş şi să vedem un pic din Bavaria; după dezbateri cu o seară înainte, am făcut o listă mentală cu câteva locuri reprezentative şi am ajuns la concluzia că în fruntea clasamentului se află indiscutabil Castelul Neuschwanstein. Dimineaţa, plini de entuziasm am pornit la drum!

Drumul spre castel

Localitatea Hohenschwangau (unde e situat castelul) se află cam la 130 km de Munchen, aproape de graniţa cu Liechtenstein, deci nu chiar aşa aproape Laughing, dar dacă ne gândim la infrastructura Germaniei, drumul va fi floare la ureche. Pornind din Munchen, noi am ales ruta cea mai lungă, dar cea mai pitorească, ce ne-a purtat prin orăşele, prin păduri, ba chiar am facut şi un popas lângă un lac (din păcate nu-i ştiu numele) din apropierea castelului şi tare ne-a plăcut.

Lac

După ce am ajuns în Hohenschwangau, am lăsat maşina în una dintre parcările cu taxă şi ne-am luat bilet de la centrul info. Costul biletului a fost 12 €/persoană, dar puteţi cumpăra un bilet care permite şi vizitarea Castelului Hohenschwangau, la preţul de23 €. Din păcate, noi nu am avut timp să le vizităm pe amândouă, dar din câte am înţeles Castelul Hohenschwangau îşi merită toţi banii. După ce aţi luat bilet, puteţi urca spre castel, având la dispoziţie 3 metode: metoda pe jos prin pădure - pe care am ales-o noi; cu caleaşca - pentru cei mai romantici şi metoda autobuzul - pentru cei mai comozi şi practici (din câte îmi amintesc biletul era de aprox 2€, iar orarul autobuzelor era afişat în fiecare staţie).

După o urcare în plimbare prin pădure de aprox 15 min, am ajuns la destinaţie. Castelul Neuschwanstein, este unul dintre cele mai populare locuri din Europa, ceea ce este destul de ironic, ţinând cont că Ludovic al II-lea al Bavariei (cel care a plănuit construcţia acestui castel în memoria lui Richard Wagner) şi-a creat acest refugiu (din fonduri personale) tocmai pentru a fi departe de cei care nu au înţeles modul neconvenţional în care a ales să-şi trăiască viaţa şi care l-au declarat într-un final nebun.

Castelul Neuschwanstein

Castelul Neuschwanstein

Construcţia în stil romantic a castelului a început în 1868, necesitând tehnici moderne pentru acele vremuri, datorită poziţionării pe creasta unei stânci, ceea ce face ca locaţia să fie într-adevar una idilică, oferind o privelişte panoramică încântătoare asupra lacurilor şi munţilor din jur. După 20 ani de la începerea lucrărilor, acestea au sistat odată cu moartea lui Ludovic al II-lea.

Când ceasul a afişat ora inscripţionată pe biletul de vizitare, însoţiţi de ghid, am pornit într-o aventură ce ţine cam 30 min. Deoarece lucrările nu au fost niciodată terminate, doar etajul 1 şi parte din etajele 3 şi 4 au fost finalizate, acestea fiind şi cele incluse în turul de vizitare. Fotografierea interiorului nu este permisă, dar vă pot spune că pereţii interiori sunt pictaţi cu scene din legendele din operele lui Wagner; totodată un motiv des întâlnit este lebăda, animal heraldic al Conţilor Schwangau, al căror succesori se consideră regele (din acest motiv, Ludovic al II-lea a mai fost numit şi Regele Lebădă).

Ceea ce m-a frapat mai mult decât interiorul a fost exteriorul castelului, care este o minunăţie atât din punct de vedere architectural, cât şi din punct de vedere structural. Dacă aveţi mai mult timp de pierdut, mergeţi la podul unde este cascada şi urcaţi pe deal. De aici veţi avea o privelişte superbă, atât a castelului, cât şi a împrejurimilor. Dacă aveţi noroc de o zi însorită, aşa cum am avut noi, hoinăriţi prin zonă şi vă veţi bucura cu siguranţă de acest loc parcă desprins din poveste. 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers