Locuri de poveste şi cele mai frumoase legende din Munţii Bucegi

Locuri de poveste şi cele mai frumoase legende din Munţii Bucegi
 
 

Despre Munţii Bucegi o vorbă din popor spune că sunt atât de înalţi că ating cerul cu fruntea, iar atunci când vremea este prielnică şi cerul limpede de sus de pe crestele Bucegilor s-ar vedea ţara întreagă, toată Transilvania şi Carpaţii din est, Dunărea neobosită şi şerpuitoare, Marea Neagră şi întinsa metropolă a Bucureştiilor. Şi tot în Bucegi au luat naştere numeroase legende, mituri şi superstiţii, se crede că aceşti munţi sunt fermecaţi emanând o energie foarte puternică, cum că ar fi polul energetic al României şi locul unde se întâlnesc lumile, iar oamenii se pot încărcă de energie sau vindeca în mod miraculos.

Legenda Muntelui Caraiman

Muntele Caraiman cu al său vârf de 2.384 m este vizibil de pe Valea Prahovei, fiind uşor de recunoscut prin crucea Eroilor Neamului aşezată la baza Vârfului Caraiman. Legendele spun că acest munte stâncos adăpostea cândva un mare şi bogat vrăjitor, Caraiman, de unde şi denumirea muntelui care provine de la cuvintele turcești cara = negru și imam/iman = conducător, preot (conducător sau preot negru). Vrăjitorul era înzestrat cu puteri neobişnuite, şi când sufla în cimpoi, pădurile şi împrejurimile înverzeau şi înfloreau. Şi pentru că vrăjitorul avea o familie numeroasă, cu mulţi copii care se certau pe averea vrăjitorului, într-o zi Caraiman le-a împărţit averea sa făcând parte egală fiecăruia, dar nu a trecut mult timp şi copii cei leneşi au pierdut tot avutul lor, râvnit la averea fraţilor harnici care se îmbogăţeau. Astfel, au reînceput nelinişti şi bătăi între fraţi, iar vrăjitorul vâzând că nu reuşeşte nicicum să îi împace s-a întristat tare şi a început să plângă atât de mult, încât lacrimile sale s-au transformat în râuri care s-au scurs până la mare. După o vreme, copii vrăjitorului s-au revoltat împotriva tatălui lor şi pe când Caraiman dormea au încercau să îi smulgă cimpoiul fermecat, dar au fost opriţi de o furtună teribilă care s-a dezlănţuit în apărarea vrăjitorului. Despre vrăjitorul Caraiman se crede că încă mai doarme ţinând cimpoiul strâns sub subţioară, şi câteodată începe să răsune când furtuna se umflă şi se coboară în Valea Prahovei.

Legenda Babelor

Despre monumentul natural al Babelor, localnicii şi ciobanii povestesc că pe vârf de munte locuia o femeie foarte rea la suflet, pe numele ei Dochia şi care pe 1 Martie şi-a trimis nora să culeagă fragi. Nora bătrânei o ascultă dorind să îi facă pe plac Dochiei, şi pe când mergea ea se întâlni cu Dumnezeu preschimbat într-un bătrânel şi care îi dărui fetei o mână de fragi. Întorcându-se acasă cu fragii timpurii, baba Dochia a crezut de cuviinţă că vremea s-a mai încălzit, şi îmbrăcând cele 9 cojoace ale sale decide să plece cu oile pe munte. Primele 9 zile pe munte au fost foarte călduroase, aşa că Dochia îşi lepedă pe rând câte un cojoc în fiecare zi. Dar tocmai în a noua zi când a azvârlit ultimul cojoc, a început un vânt puternic şi a dat îngheţul, iar baba cu oile sale s-au transformat în stană de gheaţă. Cu timpul, sloiurule de gheaţă s-au pietrificat şi pot fi întâlnite astăzi în Munţii Bucegi sub această formă de "babe".

Legenda de pe Vârful Omu

Tot în Bucegi, cu mii de ani în urmă, datorită furtunii şi ploii, un cioban s-a rătăcit şi în încercarea de a-şi regăsi mioarele pierdute s-a suit până în vârful cel mai înalt al munţilor. Însă din cauza vremii nici aici nu a putut să se orienteze şi înfuriindu-se a început să înjure şi să blesteme. Dumnezeu mâniindu-se l-a pedepsit pe ciobanul necredincios, şi la transformat pe loc într-o stâncă vizibilă şi în prezent, şi anume Vârful Omu.

Cabana Omu

Legenda Schitului Peşterii Ialomiţei

Despre construirea schitului din Peştera Ialomiţei, legendele spun că Mihnea Vodă venind odată în creierii Bucegilor, la peştera de la Obârşia Ialomiţei, spre a consulta o vestită vrăjitoare care locuia acolo, aceasta, în loc să-i ghicească norocul şi să-i facă de dragoste, a început să-l blesteme grozav, încât Vodă speriat a luat-o la fugă prin păduri, până ce a căzut leşinat. Nişte ciobani dând de el l-au luat şi i-au oferit adăpost la o stână unde Mihnea Vodă şi-a revenit în fire şi a decis astfel să zidească în gura peşterii un schit şi a orânduit acolo câţiva călugări în semn de mulţumire că a scăpat cu viaţă.

Pestera Ialomitei

Legenda Cheilor Tătarului

Printre cele mai frumoase legende se numără și cea a Cheilor Tătarului din Bucegi care ne spune că demult, grupuri etnice de origine mongolă, numite tătari, veneau tocmai din Asia, din statul Hoarda de Aur, spre a căuta terenuri bogate în hrană şi aur, până prin părţile noastre, atrase fiind de frumuseţea locului. Pentru ca averile lor să fie în siguranță, tătarii purtau cu ei cheile grele ale zăvoarelor, dar într-una din incursiuni, tătarii au văzut Babele și Sfinxul, iar frumusețea lor supranaturală i-a vrăjit. Tot admirând frumoasele pietre s-a lăsat noaptea, iar cerul s-a acoperit de mii de stele aşa cum tătarii nu mai văzuseră niciodată. Fascinați, pentru a duce această veste celor ce îi aşteptau în ţara lor, cotropitorii au încălecat în șei și au uitat de grija cheilor, pe care le-au pierdut în munți, exact pe locul pe care sunt astăzi Cheile Tătarului. Legenda mai spune că, în zilele când norii se lasă peste munţi, acoperind şi ascunzând piscurile, munţii îşi pierd cheile în ceaţă. Atunci, pe cărările nesfârşite se pot vedea şiruri lungi de oameni mici si negri care mişună de jur-împrejurul coamelor muntoase, lovindu-și capetele în mătănii disperate pe piatra rece. Acestea ar fi duhurile tătarilor din munţi care încă mai caută Cheilor Tătarului, pentru a-și recupera comorile.

Legenda florii de colţ

O altă legendă aminteşte de steaua nemuritoare a Bucegilor şi se povesteşte că steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi de la Răsărit către locul naşterii lui Iisus, s-a desfăcut deasupra Bucegilor în mii de steluţe, iar fiecare steluţă s-a transformat într-o floare albă care nu se veştejeşte niciodată, floare moale ca lâna şi cu chip de stea, denumită floare de colţ, floarea Bucegilor sau simplu floarea.

Floare de colt din Bucegi

Citeşte mai departe despre mini-vacanţa în Bucegi: 

Hotel Peştera

Realizat in colaborare cu: Hotel Peştera

Departe de stresul cotidian, Hotelul Peștera este situat în Parcul Natural Bucegi la 1600 de metri altitudine, în imediata apropiere a Mănăstirii Peștera Ialomiței.

Află mai multe despre Hotel Peştera
072PESTERA (0727 378372)
info@pestera.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers