10 locuri pe care trebuie să le vezi înainte să dispară - partea întâi

10 locuri pe care trebuie să le vezi înainte să dispară - partea întâi
 
 

Planeta noastră este într-o continuă schimbare și faptul că anumite locuri devin din ce în ce mai populare nu afectează acest proces. Vizitează deci, cât mai curând aceste destinații minunate înainte ca ele să dispară.

1. Insulele Galapagos

Fotografie preluata de pe rowadventures.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Declinul Insulelor Galapagos nu se apropie amenințător de repede, însă sunt anumiți factori care ne dau indicii asupra faptului ca ecosistemul este distrus treptat. Faptul că există o creștere în numărul de turiști cu 12% de la an la an, în combinație cu faptul că speciilor insulei li se alătură și alte specii de animale aduse ilegal, contribuie la declinul ecosistemului natural al Insulelor Galapagos. Speciile aduse ilegal pe acest teritoriu ajung în competiție cu cele native în ceea ce privește mâncarea.

2. Insulele Maldive

Explicația pentru această dispariție e simplă, dar și tristă în același timp. Faptul că nivelul apei crește este cu adevarat amenințător ținând cont de faptul că 80% dintre insulele din acest arhipelag sunt la doar 1 metru peste nivelul apelor. Se presupune că Insulele Maldive nu vor mai putea fi vizitate peste 100 ani.

Citește și: Cele mai luxoase staţiuni din Maldive

3. Marea Barieră de Corali

Fotografie preluata de pe traveldigg.com © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Marea Barieră de Corali s-a format timp de nu mai puțin de 8.000 de ani. Datorită schimbării climatului, a poluării apelor și a acidificării oceanelor, Marea Barieră de Corali ar putea să nu mai existe în aproximativ 100 ani. Cu o suprafață ce depășește suprafața Olandei, Elveției și Regatului Unit la un loc, această frumoasă dovadă a vechimii vieții pe pământ ar putea să dispară pe vecie împreună cu 350 specii de corali.

Citește și: Descoperă universul colorat de sub ape: Marea Barieră de Corali din Australia

4. Veneția

În cazul frumosului oraș de pe apă din regiunea italiană Veneto, amenințarea este mai puternică. Nivelul apelor ce înconjoară Veneția este demult în creștere, iar frecvența inundațiilor este tot mai crescută de la an la an. Și faptul că numărul de turiști este în perpetuă creștere a "ajutat": în 2007 Veneția "găzduia" 21 milioane de turiști. Acest număr depășește de 40 de ori mărimea populației. Nivelul mării crește cu între 4 și 6 centimetri de la an la an, iar calculele spun că această frumoasă destinație turistică va dispărea în mai puțin de 70 ani.

Citește și: Inspiraţie pentru tine: frumoasa Veneţia şi cum să ajungi la ea mai repede

5. Marea Moartă

Fotografie preluata de pe u.osu.edu. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Marea Moartă este un lac alimentat de un singur afluent, râul Iordan, aflat la granița naturală dintre Israel, Cisiordania și Iordania. Salinitatea acestei ape este de 33,7%, acesta fiind factorul care face experiența înotatului similară cu cea a plutitului. Nivelul apei scade însă cu peste 1 metru în fiecare an, fiind în perpetuă scădere. În ultimii 40 de ani, nivelul a scăzut cu aproape o treime. Datorită faptului că Marea Moartă primește tot mai puțină apă de la afluentul său, se calculează că acest miracol natural nu va mai putea fi vizitat peste 50 ani.

Citește continuarea acestui articol aici.

Care dintre aceste locuri minunate ai vrea să vizitezi înainte să dispară?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers