Lençóis, Bahia – Brazilia rurală într-o lumină bună

Lençóis, Bahia – Brazilia rurală într-o lumină bună
 
 

La 400 de km distanţă de Salvador, prima capitală a Braziliei şi actuala capitală a statului Bahia şi cocoţat la 400 de m altitudine zărim o oază de libertate în pustietate – oraşul Lençóis.

Drumul de peste 6 ore cu autocarul e o variantă obositoare, însă plătind doar 90 RON / călătorie şi alegând varianta peste noapte perspectivele se schimbă. Există şi un mini-aeroport dar preţul este de regulă de 5,6 ori mai mare şi nu e neapărat justificat.

Lençóis este punctul principal de acces în Chapada Diamantina, unul dintre cele mai frumoase parcuri naţionale din Brazilia. Cu o populaţie de 10 000 de locuitori, locul de plecare pentru nenumărate drumeţii este ideal pentru o vacanţă de cel puţin o săptămână. Din păcate n-am avut prea mult timp la dispoziţie chiar dacă acesta a fost un obiectiv major în cadrul vizitei noastre. Cele trei zile încărcate petrecute aici au avut darul de a-mi întări convingerea că mă voi întoarce în viitor, clipul următor a fost şi rămâne un aperitiv delicios:

Unde ne cazăm?

Cazarea a fost excelentă, am apelat din nou la o pensiune - Pousada Vila Serrano, o alegere foarte bună pentru că aici am fost primiţi de o recepţioneră franceză care vorbea fluent atât limba engleză cât şi portugheza. Datorită ei am reuşit să găsim un ghid cu care să ne putem înţelege şi ne-am alăturat unui grup de brazilience din Rio pentru a beneficia de un pachet cât mai rentabil pentru toată lumea. Tot ea ne-a povestit mult despre parcul naţional, despre adaptarea la un nou continent, în plus ni s-a şi alăturat la un pahar de vorbă, picurat cu celebra băutură locală din trestie de zahăr - cachaça în seara când întreaga comunitate sărbătorea victoria de debut a selecţionatei cariocas.

Ce putem mânca?

Mâncarea e pur şi simplu la kilogram Smile Un aspect general valabil în toată ţara este modul în care brazilienii iau masa în oraş şi anume – bufet cu o sumedenie de bucate - fructe, legume, preparate din carne, salate, garnituri, pâine, desert – all in one ! Indiferent cu ce te serveşti plata se face la kilogram. Ceea ce diferă în funcţie de locaţie este preţul/kg şi evident calitatea. Noi am găsit un loc aproape de centru, unde plătind doar 15 reali / persoană (aprox. 21 RON) ne-am potolit foamea cu 500g de pui, mango, acaraje, cartofi, ananas şi altele.

Curiozităţi bahice

O altă curiozitate este modalitatea în care localnicii consumă berea. Din cauza temperaturii ridicate de afară aceasta e menţinută mereu într-un recipient rece (gen frapieră) şi, chiar dacă e vorba de un grup mai mare, nu vei vedea niciodată mai mult de o bere pe masă (ce-i drept de 750ml) care se împarte între cei prezenţi, fiecare servind porţii minuscule în pahare de 100-150ml. Nu există nimic mai rău pentru un brazilian decât o bere rece pentru că, fie vorba între noi, temperatura berii e cam singura ei calitate pe meleagurile sud-americane.

Dolce farniente – Lençóis la pas

Oraşul se poate străbate la picior, râul Serrano, câteva mini-cascade, arhitectura veche şi mai ales naturaleţea şi bucuria localnicilor fac din Lençóis o destinaţie pitorească. Pentru că e foarte micuţ nu se putea să nu am parte şi de una din coincidenţele-mi caracteristice – am întâlnit aceiaşi băieţi care băteau de mama focului tobele în centru, fericiţi după meciul câştigat de seleção şi peste două ore într-un alt loc destul de îndepărtat, furându-le încă un zâmbet când s-au recunoscut pe telefon Smile

Dacă vă bate gândul să trageţi o fugă până-n Brazilia, consideraţi Chapada Diamantina ca o posibilă destinaţie, e fascinantă!

Despre ceea ce am reuşit să vedem în cele trei zile - Cachoeira da Fumaça, Poço Azul, Poço Encantado, Cachoeira Riachinho într-un alt episod. 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers